DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Leonberger

Ingrediënten

  • Leefomgeving: Gezinshond Ruime tuin

Lange Omschrijving

1 Rasinformatie

Rasvereniging

(L.H.C.N.) Leonbergse Honden Club Nederland. Info via: www.leonberger.nl

Prijs van een pup

De prijs van de Leonberger is 1050 euro.

Oorsprong

Gegevens over de voorgeschiedenis van de Leonberger zijn moeilijk te vinden. Veel meer dan een enkel voorwoord in tentoonstellingscatalogi en stamboeken zijn er nauwelijks. In één van deze voorwoorden staat: De Leonberger komt uit Schwaben. Dit ras bestaat sinds 1846. Bakermat: Leonberg. Er zijn twee typische Schwabische honderassen: de Rottweiler en de Leonberger. Beide hebben hun ontstaan te danken aan kleine steden in Schwaben: Rottweil en Leonberg. De van 1808 tot 1889 in Leonberg levende heer Essig, wethouder van het stadje was een groot dierenliefhebber: Hij hield kippen, ganzen, eenden, duiven, reeën, kalkoenen en zelfs vossen. Natuurlijk dartelden bij hem ook honden In het rond van de vele rassen van die tijd. Onder andere doggen en ook de toen reeds bekende en waardevolle Newfoundlanders, eenkleurige en gevlekte, zoals een oude afbeelding laat zien. Na vele kruisingen met de geel gevlekte St. Bernard en de Landseer, kruist hij het resultaat hiervan weer later met de Pyreneese berghond. In 1846 bracht hij voor het eerst zijn Leonbergers als een eigen ras naar voren. De eerste inschrijving van een Leonberger in het Nederlandse Hondenstamboek dateert van 6 juni 1900. Op dit moment heeft Nederland een populatie van ongeveer 1600 Leonbergers. (Bron: www.leonberger.nl)

Type

Waakhond, reddingshond (lawines en drenkelingen)

Huidig gebruik

De Leonberger fungeert als huishond.

Karakter

Als gezinshond is de Leonberger onder de huidige woon- en leefomstandigheden een aangename partner, die zonder problemen overal naartoe kan worden meegenomen en die uitblinkt door uitgesproken kindvriendelijkheid. De Leonberger is niet schuw of agressief. Als gezelschapshond is de Leonberger een prettige, volgzame en onbevreesde kameraad onder alle omstandigheden.

Opvoeding

Zijn opvoeding, vroeg gestart en met zachte hand, zal eenvoudig zijn. De Leonberger is pas op een leeftijd van drie jaar volledig volwassen.

Algemeen beeld

De Leonberger is een zeer grote, krachtig gebouwde, gespierde, maar toch elegante hond. Vooral de reu is imposant en straalt kracht uit.

Bouw

Aan zijn bouw is zijn oorspronkelijke gebruiksdoel af te lezen. Zijn harmonische lichaamsbouw en zelfverzekerdheid springen samen met een levendig temperament daarbij in het oog.

Vacht en onderhoud

Structuur: middelzacht tot stug. Rijkelijk lang, vlakliggend, nooit in een scheiding. De beharing van de Leonberger laat overal ondanks de vele ondervacht de lichaamsbouw zien. Sluik, beetje golvend nog toegestaan. Aan hals en borst een manenkraag, vooral bij reuen. Duidelijke bevedering aan de voorbenen, uitgesproken broek aan de achterbenen.

Staart

De staart van de Leonberger is zeer rijk behaard. In stand recht omlaag hangend, ook in de beweging slechts weinig opgebogen en bij voorkeur niet boven het verlengde van de ruglijn uitkomend.

Kleur

De kleuren van de Leonberger zijn geel, rood, roodbruin, ook zandkleurig (vaalgeel, crèmekleurig) en alle combinaties daarvan, altijd met zwart masker. Zwarte haarpunten zijn toegestaan, zwart mag echter niet de grondkleur van de hond bepalen.

Hoogte en gewicht

De Leonberger reu is 72-80 cm en de Leonberger teef 65-75 cm.

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

 

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Wat zeggen anderen over dit ras?

Rasbeoordeling

Goed met kinderen: 82.33% - 3 votes
Goed met andere honden: 95.67% - 3 votes
Goed met andere huisdieren: 99% - 2 votes
Goed op te voeden: 99% - 2 votes
Goed te trainen: 99% - 2 votes

Gebruiksgemak totaalscore

Pros

Voordelen

Cons

Nadelen

Gem. leeftijd

10 jaar

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak