Nederlandse Schnauzer Club (NSC). Website: www.schnauzer.nl
Vereniging voor Schnauzerfokkers en Liefhebbers (VSFL). Website: www.schnauzervereniging.nl
De gemiddelde prijs van de Schnauzer (middenslag) ligt tussen de 650 en 750 euro.
Werd in het zuiden van Duitsland oorspronkelijk gebruikt als stalhond wegens zijn affiniteit met paarden. In de volksmond werd hij ‘Rattler genoemd, omdat hij uitstekend in staat was ratten te vangen en in een handomdraai te doden. Bij de oprichting van de PSK in het jaar 1895 werd hij geregistreerd als ruwharige Pinscher.’(Bron Nederlandse Schnauzer Club).
Stalhond, waakhond, verdelger van ongedierte.
De Schnauzer (middenslag) is een huishond en sporthond.
Karakteristiek is zijn goedaardig karakter, zijn speelsheid en de spreekwoordelijke aanhankelijkheid aan zijn baas. Hij is zeer lief voor kinderen, onomkoopbaar waakzaam, zonder een kleffer te zijn. Sterk ontwikkelde zintuigen, schranderheid africhtings-geschikt, onverschrokkenheid, uithoudingsvermogen alsmede weerstandsvermogen tegen slecht weer en ziekten geven de Schnauzer alle vereisten om een uitstekende gezins-, waak- en begeleidingshond te zijn, die ook gebruikshond-eigenschappen bezit.
De Schnauzer (middenslag) vraagt een consequente opvoeding en veel aandacht.
Middelgroot, krachtig, eerder gedrongen dan slank, ruwharig.
De Schnauzer (middenslag) heeft een vierkante bouw, waarbij de verhouding lichaamslengte/schofthoogte ongeveer gelijk is.
Het haar moet draadachtig hard zijn en dicht ingeplant. Het bestaat uit een dichte onderwol en in geen geval te korte, harde dekhaar, dat goed aanligt. Het dekhaar is ruw, lang genoeg om de textuur aan te kunnen tonen en is noch ruig, noch golvend. Als typisch kenmerk geldt een niet te zachte baard aan de voorsnuit en borstelige wenkbrauwen, die de ogen licht overschaduwen. Ze moeten dagelijks geborsteld en om de drie maanden geplukt worden.
De staart van de Schnauzer (middenslag) is hoog aangezet en naar boven gedragen
Zuiver zwart met zwarte onderwol. Peper en zout.
Schofthoogte reuen en teven 45 tot 50 cm. Gewicht reuen en Teven 14 tot 20 kg.
2.1 Erfelijke ziekten
2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten
Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving .
Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.
Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.
Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.
Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.
Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..