Nederlandse Vereniging De Drentsche Patrijshond. Opgericht in 1948. Er zijn ruim 1600 leden. (Website: www.drentschepatrijshond.org.) Tussen de 4000 en 5000 honden met een stamboom. Buiten de vereniging wordt ook gefokt.
De prijs van een pup is vrij, maar de zogenoemde fokkersgroep vraagt € 800. Er zijn echter fokkers die € 1000,- voor een Drentsche Patrijshond vragen.
Het ras ontstond vanaf de 16de eeuw uit de Spioenen of Spanjoelen: staande honden die via Spanje en Franrijk door Spaanse troepen werden meegenomen. In ons land werd ze patrijshonden genoemd. In, met name, Drenthe werden de honden raszuiver gehouden.
De Drentsche Patrijshond is een staande jachthond.
De Drentsche Patrijshond is een huishond en jachthond.
De Drentsche Patrijshond is van nature gehoorzaam, trouw, intelligent en veelzijdig.
Consequent.
Een evenredig gebouwde hond, droog gespierd en scherp getekend. De Drentsche Patrijshond straalt snelheid uit.
Krachtige bouw. De Drentsche Patrijshond is wat langer dan hoog, dus iets gestrekt. Ruime en diepe borst.
Er is sprake van een dichte (bedekkende) liefst golvende beharing (niet gekrulde beharing met een goede ondervacht. De beharing van de Drentsche Patrijshond is niet zuiver langharig, maar doordat de beharing op verschillende plaatsen langer is, wordt de indruk van langharigheid gewekt. Vacht regelmatig borstelen.
De staart van de Drentsche Patrijshond is ongecoupeerd en tamelijk hoog aangezet. De staart reikt tot bijna aan de hak. Een eigenaardigheid van de staart is dat die in zoekende actie in de rondte zwaait.
Wit met bruine platen, met of zonder spikkels. Honden met een duidelijke schimmelkleur (mengsel van bruine en witte haren) met of zonder platen, zijn ongewenst. Minder gewenst zijn mantelhonden (dit wil zeggen dat de bruine platen vrijwel de gehele romp van de hond aaneensluitend bedekken). De oren zijn bruin, evenals het haar rondom de ogen.
De schofthoogte van de Drentsche Patrijshond. De reu is 59-63 cm en de teef 55–60 cm.
Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving .
Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.
Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.
Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.
Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.
Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.