DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Miauwen in de ochtend

Geschreven door Liesbeth Puts op zaterdag, 12 oktober 2013 in categorie Kattengedrag

MIAAAAAAAUWW

Miauwen in de ochtend
Heb jij een kat die je ‘s nachts of in alle vroegte wakker maakt door te miauwen? En ben je daar al behoorlijk wanhopig of chagrijnig door geworden? ‘Nee' roepen, de plantenspuit gebruiken of de kat eten geven hebben hoogstwaarschijnlijk niet geholpen. Toch zijn er oplossingen.

Naar de dierenarts

Is je kat al wat ouder, dan is het beslist niet overdreven om hem of haar te laten nakijken bij je dierenarts. Je wilt immers zeker weten dat er geen pijn of ongemak in het spel is. Oudere katten kunnen doof worden en daarom hard(er) gaan miauwen. Ze kunnen ook dement worden en daardoor hun oriëntatie kwijt raken. Dementie is iets wat de dierenarts moet vaststellen. Een demente kat kun je ‘s nachts een kleinere - en daarmee overzichtelijkere - ruimte geven, met een zachte en vooral warme slaapplaats; kattenbak plus eten en drinken onder pootbereik. Een klein lampje aanlaten wil ook nog wel eens helpen.

Jagen

Katten zijn schemerjagers en worden meestal pas actief als je zelf naar bed gaat. Nachtelijke jachtpartijen kun je voorkomen door de kat gedurende de avond wakker te houden. Geef hem veel aandacht en speel met hem. Doe een extra speelsessie voordat je naar bed gaat en geef dan een klein hapje te eten. Grote kans dat je kat nu de nacht doorslaapt.

Honger

Is je kat hongerig en begint ze daarom al vroeg te miauwen? Doe het eten in een voerpuzzel zodat ze langer over haar eten doet en minder vroeg begint te zeuren.

Verveling

Bij katten die veel alleen zijn of bij jonge katten is de kans groot dat er verveling optreedt. Geef de kat dan ‘s nachts meer uitdaging door andere speeltjes neer te leggen dan die hij overdag heeft, verstop wat brokjes op verschillende plekken of zet een voerpuzzel neer. Al deze dingen kunnen helpen om de verveling te doorbreken.

Aandacht

De belangrijkste reden voor het miauwen is echter de vraag om aandacht. Katten miauwen onderling niet, ze bewaren deze vorm van communicatie voor de mens. Een zeer effectieve vorm van communiceren, want vrijwel iedereen praat terug als een kat miauwt.

En daar zit nu meteen de kern van het probleem: miauwt de kat ook ‘s nachts, dan praten we net zo goed terug, of we dit nou vriendelijk of onvriendelijk bedoelen. In alle gevallen krijgt de kat aandacht en daar ging het toch maar om.

Een slimme kat zal ook door hebben dat je het beste maar gewoon door kunt gaan met miauwen, want er komt altijd een moment dat de baas uit bed komt en je eten geeft!

Negeren

Negeren is dan de enige oplossing. Vrijwel al mijn klanten zeggen de kat te negeren, maar bij doorvragen blijken ze toch uiteindelijk op te staan, een pantoffel te gooien of eten te geven. Dus: niet opstaan en boos worden, niet ‘nee' schreeuwen, zelfs niet zuchten, want alles wordt door de kat gezien als aandacht. Oordopjes in, blijven liggen en bovendien de tips die hierboven staan toepassen.

Volhouden

Het negeren moet je consequent volhouden. Eén keer toegeven en de kat is weer beloond voor al zijn activiteit, dus kun je weer helemaal opnieuw beginnen.

No video selected.

Over de auteur

Liesbeth Puts

Liesbeth Puts

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. Ik ben mijn hele leven gek op dieren en voerde als klein kind al zwerfkatten bij ons in het dorp. Vanaf 1976 deel ik vrijwel continu mijn leven met katten en sinds die tijd heb ik heel wat boeken over katten(gedrag) gelezen.

Reacties (22)

  • Ria Stevens

    Ria Stevens

    19 oktober 2013 op 12:13 |
    Hallo wat moet ik doen zo dat mijn kat van 1jaar niet bijt, hij bespringt me ook en bijt dan hart.

    antwoord

  • anneke van til

    anneke van til

    20 oktober 2013 op 14:54 |
    Ik heb ook een veel miauwende kat gehad, schildklier leek het probleem.

    antwoord

  • Liesbeth Puts

    Liesbeth Puts

    20 oktober 2013 op 19:42 |
    Je hebt gelijk, dan hoor je eventuele indringers niet! Het gaat erom dat je absoluut niet reageert op het miauwen, als je dat kunt zonder oordoppen is het ook prima. Bovendien is het maar voor korte tijd.

    antwoord

  • Liesbeth Puts

    Liesbeth Puts

    21 oktober 2013 op 17:43 |
    Hallo Ria Stevens,

    ik zou wat meer moeten weten over je kat voordat ik je advies kan geven. Wil je me even mailen?

    antwoord

  • lien

    lien

    03 februari 2015 op 05:55 |
    Mijn katje van 5maanden doet het ook, smorgens onophoudelijk miauwen en aan de deur krabben. Hebben echt al alles geprobeerd , spelen veel met hem en krijgt al zeker voldoende aandacht.. wat kunnen we ng doen ? Om 5u staat hij altijd al aan onze deur pff om zot van te worden..

    antwoord

  • Liesbeth Puts

    Liesbeth Puts

    05 februari 2015 op 16:43 |
    Dag Lien, bij zo'n jong katje is verveling toch erg waarschijnlijk. Houd hem 's avonds wakker, ga vlak voordat je gaat slapen nog eens goed met hem spelen totdat hij flink moe is en geef hem dan een kleine portie eten. De kans is groot dat hij dan de nacht doorslaapt!

    antwoord

  • wim hoppenbrouwers

    wim hoppenbrouwers

    15 maart 2015 op 09:51 |
    Ik smeer wel eens een kluit Becel op zijn buik.
    het houdt hem bezig en van het schoonlikken wordt hij rustig.

    antwoord

  • charly

    charly

    20 maart 2015 op 06:05 |
    Hallo dierendokter
    Ik had een vraag mijn bijna12 jaar oude kat miauwt veel en vrij hard vaak slaapt ze nog half als ze dit doet nou heeft ze al een keer met de nieren gehad voor de rest eet ze wel goed drinkt goed en is ook active paar keer per Dag
    Mvg charly

    antwoord

  • Maico Boumans

    Maico Boumans

    26 maart 2015 op 15:39 |
    Beste Charly,

    Bij de ouder wordende kat kan veel en harder miauwen dan normaal een aanwijzing zijn voor onderliggende problemen als bijvoorbeeld een schildklierfunctie. Het is in dit geval dan ook aan te raden om de kat te laten onderzoeken en een screenend bloedonderzoek te laten uitvoeren door de dierenarts.

    Mvg, Maico Boumans

    antwoord

  • Maico Boumans

    Maico Boumans

    26 maart 2015 op 15:39 |
    Beste Charly,

    Bij de ouder wordende kat kan veel en harder miauwen dan normaal een aanwijzing zijn voor onderliggende problemen als bijvoorbeeld een schildklierfunctie. Het is in dit geval dan ook aan te raden om de kat te laten onderzoeken en een screenend bloedonderzoek te laten uitvoeren door de dierenarts.

    Mvg, Maico Boumans

    antwoord

  • tamara

    tamara

    18 mei 2015 op 08:52 |
    Mijn kat van 6 maansen looot de hele godganae dag te miauwen het beheerst me hele leven om 4 uur snacht voor de deur van me slaapkamer niks helpt bij me vriend doet ie dat niet alleen bij mij als het zo door blijft gaan doe ik hem weg kan moelijk de hele dag met oordoppn in blijven lopen maar ik word er echt chagarijnig van negeren helpt niet plantenspuit niet etc

    antwoord

  • Nathalie

    Nathalie

    22 mei 2015 op 20:37 |
    Onze kat komt uit het asiel en we hebben haar ondertussen 4 maanden. Eerst was ze altijd stil 's nachts maar sinds een paar weken zit ze steeds lang en hard aan onze deur te miauwen, de ene keer om 2u al, dan om 5u of 6u ten laatste en soms zelfs meermaals per nacht worden we echt wakker van haar aanhoudend gemiauw. Niet echt ideaal als je zoals ik momenteel in je blok en examens zit! Nochtans heeft ze speeltjes, eten, kan ze haar behoefte doen en heeft ze 2 krabpalen en meerdere kussens om op te slapen. Ze krijgt eten vlak voor we gaan slapen en spelen dan nog met haar. Hebben ook al geprobeerd haar 's nachts te negeren maar ze houdt niet op en ook middeltjes als azijn of dergelijke houden haar niet weg. Weet niet meer wat te doen...

    antwoord

  • Marjo

    Marjo

    28 mei 2015 op 12:22 |
    Hallo, mijn kitten van ongeveer een jaar mauwt ook bijna de hele dag en nacht. Dit is vanaf het begin steeds erger geworden terwijl we alle tips en info toepassen. Maanden negeren helpt niets. Hij lijkt het gewoon echt niet te snappen. Ondertussen is negeren wel heel lastig geworden, hij houdt soms wel zn mond als we juist wel hard NEE roepen. Negeren betekent voor hem keihard doorgaan. Na een half jaar slapeloze nachten zijn we de wanhoop wel nabij. Hij is verder echt superlief en wegdoen is geen optie. Al kwam het vannacht wel voor de eerste x in mijn hoofd op. Ik ben echt helemaal kapot. Sowieso nog een vraag... negeren is de sleutel lees ik overal. Maar als een kat de hele dag loopt te miauwen.. wat is dan het punt om hem wel eten of aandacht te geven?!?! En ook het snachts en smorgens miauwen.. we blijven tot de wekker gewoon liggen zonder te reageren... maar dan moeten we toch echt op en klaarmaken voor werk. Die kat moet toch eten... maar dat mag je dan weer pas geven als hij niet meer miauwt. Ja wanneer dan? Pffffff ellende. Wat bijslapen zou helpen het te relativeren.. maar ja. Dat zit er dus niet in op deze manier.

    antwoord

  • leyla

    leyla

    16 juli 2015 op 02:05 |
    Wat vervelend voor jullie. Kan me heel goed voorstellen dat jullie er knetter van worden.
    Veel mensen zouden zeggen: wat doe je met een kat? Speel je wel met hem? Ben je wel geschikt voor een kat? Of erger nog: ik adviseer je om nooit weer aan een kat te beginnen als je er geen verstand van hebt!!!
    Ik heb hetzelfde met mijn kat, loopt de gele dag aan de deuren te klauwen, wil 80 keer per dag naar binnen en naar buiten en gaat uit frustratie mijn gordijnen slopen en overdreven hard miauwen. Om gestoord van te worden. Ook al van alles geprobeerd, behalve 1 ding: hem volledig te negeren...En dat gaat niet makkelijk worden..... sterkte

    antwoord

  • Willem

    Willem

    18 augustus 2015 op 10:10 |
    Ik mis nog de tip: zorg voor een soortgenootje! Een kat alleen is vaak verveeld; als je er twee hebt gaan ze bij elkaar buurten en wordt de aandacht zo ingevuld. Zelfs als ze geen twee handen op 1 buik worden; eenzaamheid leidt vaak tot overlast met ge-miauw.

    antwoord

  • Nienke

    Nienke

    21 september 2015 op 08:40 |
    Inderdaad, men zegt wel dat katten solitaire dieren zijn, maar ik heb gemerkt dat onze kater enorm is opgeleefd sinds hij een maatje heeft. Ik zou dan ook nooit meer een kat alleen nemen.

    antwoord

  • Mandy

    Mandy

    25 oktober 2015 op 08:29 |
    Hallo,
    Ik heb 2 katten van 3,5 jaar. Ze mochten altijd bij mij in de slaapkamer, maar mijn vriend is gevoelig voor katten dus dat werkte niet. We hebben destijds (1jr geleden) geprobeerd ze uit de slaapkamer te houden maar dan kwamen ze begin van de nacht al krabben. Dit gedrag kreeg ik er niet uit. We hebben ze dus weer op de slaapkamer gelaten. Maar nu is het probleem geworden dat de kater mij rond een uur of 6 hardhandig wakker gaat maken, slaan op mijn gezicht of "aaien" met zijn nageltjes uit. Wegduwen geprobeerd maar hij komt gewoon terug. Nu ben ik het zat en proberen we ze weer uit de slaapkamer te houden. De hele nacht zijn ze rustig maar dan tussen 6 en 8 komt de kater aan de deur krabben en miauwen. Wat kan ik hier tegen doen? Ik heb geprobeerd te negeren en ik heb geprobeerd te straffen. Ook geven we het laatste beetje voer pas rond een uur 1 snachts.
    Als ik sochtends opsta loopt hij ook meteen naar zijn etensbak. Dus denk dat het honger gedrag is.

    antwoord

  • tina

    tina

    28 oktober 2015 op 19:15 |
    hallo ik heb een bange en onzekere kat van bijna 11 jaar zins ik twee honden erbij hebt miauwd ze bijna elke nacht het miauwen lijkt als of ze krols is zo een soord miauw heeft ze ze is al lang geleden geholpen dus krols kan ze niet meer zijn ik ben ook pas naar de dierenarts geweest en alles bleek gelukkig in orde maar zal zo graag willen weten waarom ze snachts zo een apart miauwd ze is niet echt dol op de honden hoe kan ik haar weer op haar gemak stellen

    antwoord

  • Jolie

    Jolie

    08 februari 2016 op 09:13 |
    Heeft iemand nog tips voor het negeren? Onze kat begint rond 6:15 te miauwen en blijft eigenlijk doorgaan totdat we uit bed komen. Het maakt niet uit of dat om 7 uur is of 9 uur. We moeten toch een keer de slaapkamer uit komen, dus dan is ze ook aan het miauwen. Is dat dan ook belonen? Ik heb vanochtend geprobeerd om haar pas aandacht en eten te geven, toen ze even stopte met miauwen. Zou dat genoeg negeren zijn? Is het een idee om haar alleen 's avonds eten te geven? We geven nu 's avonds en 's ochtends eten. Alvast bedankt voor de reacties!

    antwoord

  • Jolien

    Jolien

    02 maart 2016 op 08:17 |
    Hallo allemaal,
    Ik heb sinds 2 maanden samen met mijn vriend een Britse korthaar katertje, deze is 6 maanden oud. Hij slaapt tussen onze kussens in 's nachts, slaapt heel de nacht door, maar vanaf half 7 begint hij mij altijd wakker te maken door te miauwen naast mijn gezicht, met zijn pootjes over mijn gezicht te gaan, soms ook echt proberen te 'graven' precies tussen mijn gezicht en het kussen.. Duw hem altijd weg en dergelijke maar blijft terugkomen, tot ik echt wakker ben en bijvoorbeeld mijn gsm erbij pak en daar wat op kijk, en dan gaat hij gewoon slapen naast mij.. Precies alsof ik wakker moet zijn zodat hij rustig kan slapen nog. Iemand hier tips voor of iemand die weet hoe dig komt? Mijn vriend laat hij compleet met rust..
    Alvast bedankt!

    antwoord

  • Riltoe

    Riltoe

    24 april 2016 op 20:43 |
    Hallo allemaal.
    Wij hebben een kat van 2 jaar en wonen sinds iets meer dan een jaar samen.
    Nu hebben we het probleem dat ze tussen 5.00 en 6.00 uur meestal wakker word.
    Zodra ze wakker is gaat ze krabben aan de deur van de kast.
    Ze mag de kast niet in maar weet inmiddels dat ze die wel zelf open kan krijgen.
    Inmiddels worden wij helemaal gek van zo vroeg wakker worden.
    Ze gaat overdag niet naar buiten. Hebben het meerdere malen geprobeerd maar zodra ze een stap buiten zet trend ze terug naar binnen.
    Wel spelen we in de avond met haar.
    Weet iemand hoe we haar dit af kunnen leren of haar Door kunnen laten slapen?
    Opsluiten in de bijkeuken heeft geen zin, dan plast ze alles onder terwijl haar eten en haar bak daar staan.

    antwoord

  • Liesbeth Puts

    Liesbeth Puts

    26 april 2016 op 11:22 |
    Hallo Riltoe,

    ik kan me goed voorstellen dat jullie niet blij zijn met dat ochtendconcert. Het is een goed begin dat jullie met haar spelen, maar misschien is dit niet genoeg voor haar. Houd haar 's avonds wakker en speel met haar totdat ze echt moe is en niet meer verder wil. Dan geef je haar een klein beetje eten, zodat ze verzadigd in slaap kan vallen.
    Het kan ook helpen om haar 's nachts wat extra speeltjes (bijvoorbeeld een kartonnen doos) te geven, die je overdag weghaalt. Brokjes in een voerpuzzel kunnen haar eveneens helpen om de verveling tegen te gaan.
    Heel belangrijk is om het ongewenste gedrag te negeren: niet zuchten, geen 'nee' roepen en vooral niet opstaan om haar eten te geven.
    Als je denkt dat ze zich verveelt omdat ze alleen is, zou je ook een tweede kat kunnen overwegen.
    Helpt dit allemaal niet, neem dan contact me op via mijn website, de link staat in het artikel.
    Hartelijke groet
    Liesbeth

    antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak