DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Een nieuwe kat in huis

Geschreven door Liesbeth Puts op dinsdag, 30 oktober 2012 in categorie Kattengedrag

Introduceren van een nieuwe kat, hoe doe je dat?

Een nieuwe kat in huis
Moet je een nieuwe kat meteen in de woonkamer zetten tussen je andere katten of moet je ze juist langzaam aan elkaar voorstellen? Is het een goed idee om katten het 'zelf te laten uitzoeken', desnoods te laten uitvechten?

Katten zijn van nature erg territoriaal: de omgeving is voor hen zeer belangrijk. Een kat moet daarom ruim de tijd krijgen om eerst in zijn eigen tempo zijn nieuwe huis te verkennen voordat hij kennis maakt met de andere bewoners. De reeds aanwezige kat zal een ander dier snel als indringer in zijn leefgebied zien en ook als zodanig reageren.
Diplomatie is hier dan ook vereist! Ik ben daarom een groot voorstander van de langzame introductie. Natuurlijk zijn er altijd mensen die een nieuwe kat plompverloren in de groep gooien en bij wie het goed gaat. Dat wil echter niet zeggen dat het bij jou ook zal lukken. Mocht deze aanpak fout gaan en de katten gaan vechten, dan heb je namelijk een groot probleem. De kans dat het ooit goed komt neemt met iedere vechtpartij af.

Hieronder volgt een stappenplan om een nieuwe kat te introduceren. Hoe lang je doet over elke stap hangt af van de bangste kat. Deze moet het tempo bepalen. Een richtlijn: het kan in elk geval niet binnen één dag! De tijdsinvestering kan verschillen van minimaal een dag of drie, vier tot enkele weken. Als er een kitten bijkomt zal het sneller kunnen, volwassen katten vragen meer tijd.

Stap 1

Begin met de nieuwe kat een eigen afgesloten ruimte te geven, bv. een zolder of logeerkamer, met alles wat hij of zij nodig heeft: eten, drinken, kattenbak, krabpaal en speeltjes. Geef hem niet de favoriete kamer van je eigen kat, want deze zal het niet waarderen om ‘verbannen' te worden, ook al is het tijdelijk.

Stap 2

Is de nieuweling een beetje gesettled op zijn kamertje, dan ga je de katten om beurten aaien, zodat ze elkaars geur leren kennen.

Stap 3

Als volgende stap laat u de nieuwe kat voorzichtig het huis verkennen. Je kunt het beste de oorspronkelijke kat in een andere ruimte opsluiten en de deur van het verblijf van de nieuwe kat openzetten, zodat deze op zijn eigen tempo op onderzoek uit kan gaan. Daarna gaat hij terug in zijn eigen kamertje en kan de andere kat ontdekken dat de nieuweling op pad is geweest.

Stap 4

De katten gaan elkaar nu ontmoeten. Doe dat met een ruime afstand tussen de katten, zodat ze elkaar wel kunnen zien maar niet meteen bij elkaar kunnen komen.
Zet de deur van de kamer van de nieuwkomer open, maar blijf erbij. Geef beide katten iets lekkers. Als je met zijn tweeën bent, kan ieder met een kat gaan spelen. Houd de eerste ontmoetingen kort, voordat er gegromd of geblazen wordt. Zo kun je de tijd dat de katten bij elkaar zijn steeds verder opbouwen.
Dit is de fase die het meeste tijd in beslag zal nemen. Forceer niets, doe het rustig aan en blijf vooral zelf kalm!

 

No video selected.

Over de auteur

Liesbeth Puts

Liesbeth Puts

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. Ik ben mijn hele leven gek op dieren en voerde als klein kind al zwerfkatten bij ons in het dorp. Vanaf 1976 deel ik vrijwel continu mijn leven met katten en sinds die tijd heb ik heel wat boeken over katten(gedrag) gelezen.

Reacties (1)

  • Carolien de Jong

    Carolien de Jong

    15 december 2012 op 12:53 |
    Ik reageer alleen even omdat er nog niemand gereageerd heeft terwijl het toch zo'n belangrijk onderwerp is. Momenteel heb ik 1 kat en is dat wel genoeg maar mocht ik er nog een krijgen dan zal ik op de door jouw beschreven manier te werk gaan.
    met vriendelijk groet,
    Carolien de Jong

    antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak