DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Pootamputatie bij de hond

Geschreven door Maico Boumans op woensdag, 08 juni 2016 in categorie Medisch hond

Pootamputatie bij de hond
Pootamputatie; ja of nee? Dat is een lastige keuze waar u als hondeneigenaar voor kan komen te staan of misschien op dit moment zelfs voor staat. Hoewel de keuze lastig is, voorop gesteld kan worden dat honden met een geamputeerde poot een prima leven kunnen hebben....

Redenen voor pootamputatie

Uw dierenarts kan u een pootamputatie adviseren om een aantal redenen:

  • De poot bevat een kwaadaardige tumor die niet te verwijderen is.
  • De poot bevat een kwaadaardige tumor met grote kans op uitzaaiing naar de rest van het lichaam.
  • De poot is, bijv. door een ongeval, dusdanig beschadigd dat de kans op herstel met chirurgie niet of nauwelijks aanwezig is.
  • De poot is, bijv. door een ongeval, verlamd geraakt de poot raakt beschadigd door het over de grond slepen.

Heeft mijn hond wel een waardig leven na pootamputatie?

Wij kunnen dit alleen maar met een volmondig JA beantwoorden. Honden met een geamputeerde ledemaat kunnen een heel prima en vrolijk leven leiden, waarbij ze eigenlijk bijna alles kunnen wat ze vóór de amputatie ook konden. Na amputatie plaatst de hond de gezonde poot meer onder het lijf en is binnen een dag aangepast aan de nieuwe situatie. Voorwaarde voor succes is wel, dat van te voren de juiste afwegingen gemaakt zijn.

Overwegingen bij een pootamputatie

Pootamputatie als alternatief voor chirurgie
Over het algemeen kunnen we stellen dat pootamputatie niet gezien moet worden als goedkoop alternatief voor chirurgie. Slechts wanneer de kansen op herstel minimaal zijn, gecombineerd met hoge kosten voor de chirurgie is dit een overweging. Overleg daarvoor samen met uw dierenarts.

Pootamputatie bij een kwaadaardigetumor
Bij amputatie i.v.m. een kwaadaardige tumor dient van te voren altijd een röntgenfoto van de longen en/of echo van de buik gemaakt te worden (afhankelijk van het type tumor). Wanneer dat niet gedaan wordt, kan de amputatie op een teleurstelling uitdraaien. De kans bestaat namelijk dat de tumor al uitgezaaid is. In dat geval is amputatie van de poot een slechte optie omdat de levensverwachting van de hond slecht is.

Pootamputatie i.c.m. andere locomotieproblemen
Na pootamputatie wordt de gezonde poot natuurlijk meer belast dan daarvoor. Belangrijk is daarom dat we zeker weten dat de andere poot dat gewicht ook kan dragen. Bij honden met heupdysplasie en/of rugproblemen kan die belasting te groot zijn. Indien de status van de heupen en/of rug dus nog niet bekend zijn, is het aan te raden dit alsnog te onderzoeken m.b.v. röntgenfoto's. Bij ernstige locomotieproblemen kan aanvullend een hondenrolstoel nog een oplossing zijn.

Pootamputatie bij een oudere hond
Ook een pootamputatie bij een oudere hond kan zonder relatief veel problemen uitgevoerd worden. Voorwaarde is wel dat deze hond verder gezond is. Ouderdomskwalen als suikerziekte, nierfalen, hart- en longproblemen etc. kunnen de beslissing tot amputatie lastiger maken. Het beste is om daarvoor een afweging samen met uw dierenarts te maken.

Overgewicht
Een hond met veel overgewicht sleept al extra gewicht met zich mee en/of heeft mogelijk al moeite met voortbewegen. Indien de tijd er is (en die is er niet bij een kwaadaardige tumor) is het verstandig de hond eerst wat af te laten vallen. Bij honden met (ernstig) overgewicht kan na amputatie een hondenrolstoel overwogen worden.

Voor of achterpoot, maakt het verschil?

In principe kunnen honden even gemakkelijk een voor- of een achterpoot missen. Het is wel zo dat 60% van het gewicht van een hond op de voorpoten rust. Na amputatie van een voorpoot zal de gezonde voorpoot dus relatief meer belast worden in vergelijking met een achterpoot.

Wat bij amputatie van 2 poten?

Zelfs bij amputatie van 2 voor- of achterpoten bestaat er een redmiddel waar honden zich uitstekend mee kunnen redden: een hondenrolstoel! Bekijk onderstaand filmpje maar eens en u kunt niet anders concluderen dat deze hond het prima naar zijn zin heeft.

Belangrijk; reacties uit de omgeving!

Een belangrijk iets waar u zich op moet voorbereiden, voordat u tot pootamputatie besluit, zijn de reacties van mensen uit uw omgeving. Houd u er rekening mee dat mensen nog wel eens enigszins ongenuanceerd kunnen reageren met opmerkingen als: "Ach, dat doe je een hond toch niet aan", "Kom op, het is maar een hond hè!

Misschien staat u sterk in uw schoenen en kunnen dat soort reacties u niets schelen. Toch is het goed om hier op voorbereid te zijn. Of misschien vind u dit zelf ook. In dat geval hopen wij met de filmpjes op deze pagina's te kunnen laten zien dat een hond met missende ledematen wel degelijk een vrolijk leven tegemoet kunnen zien ...

Ervaringen uitwisselen?

Op Google hebben wij een community gestart genaamd Handy-Chaps. Daar kunnen mensen die voor de keuze staan of een gehandicapt huisdier bezitten ervaringen uitwisselen.

 

No video selected.

Over de auteur

Maico Boumans

Maico Boumans

Maico Boumans werkte jarenlang in enkele drukke dierenklinieken in Nederland. In 2005 startte hij met DierenDokters. Zelf stond hij enkele jaren in de eerste DierenDokterskliniek, DierenDokters Ede. Zijn speciale interesses zijn chirurgie, orthopedie en dermatologie.

Tegenwoordig is hij veterinair directeur en daarmee eindverantwoordelijk voor het veterinair beleid van DierenDokters. Hoewel niet meer in de spreekkamers te zien, houdt hij nog steeds zoveel mogelijk zijn veterinaire kennis bij en schrijft hij regelmatig veteriniare artikelen voor deze website. 

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak