DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Stress bij katten

Geschreven door Liesbeth Puts op donderdag, 10 januari 2013 in categorie Kattengedrag

Hoe herken je stress en wat moet je er mee?

Stress bij katten
Katten zijn over het algemeen stress-gevoelig. Hoe merk je dat bij je kat en vooral: kun je er iets aan doen? Stress heeft een negatieve bijklank, maar dat is eigenlijk niet nodig.

Stress is niet altijd negatief

Stress heeft een negatieve bijklank, maar dat is eigenlijk niet nodig. Het is namelijk een natuurlijke reactie van het lichaam op een situatie die als spannend wordt ervaren. Door middel van een aantal fysiologische veranderingen, zoals een toename van o.a. adrenaline, wordt het lichaam als het ware klaargezet voor de 'fight or flight' reactie. We ervaren allemaal enkele keren per dag kortdurende stress en dat is voor een gezond iemand (mens of dier) geen enkel probleem. Integendeel, het houdt je scherp. Stress wordt pas een probleem als het chronisch wordt.

Wanneer ontstaat stress?

Chronische stress ontstaat als een situatie voor een kat oncontroleerbaar en/of onvoorspelbaar wordt. Nu kunnen katten snel en door veel verschillende oorzaken gestrest raken:

  • te veel katten in huis
  • verhuizingen of in pension moeten
  • nieuwe huisgenoten (partners, baby's, maar ook andere dieren)
  • verbouwingen
  • gestraft worden
  • spanningen in huis

En net als wij kunnen katten letterlijk ziek worden van chronische stress. Het kan bijvoorbeeld leiden tot agressie of blaasproblemen, maar kan er ook toe leiden dat katten zich gaan kaal likken.

Stress en angst zijn de vaakst voorkomende gedragsproblemen bij katten, maar er wordt slechts zelden hulp voor ingeroepen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld onzindelijkheid of sproeien. Onderschat echter de impact van permanente stress of angst op het welzijn van je kat niet!

Hoe herken je stress bij katten?

Katten zijn meesters in het verstoppen van hun pijn of problemen. Je moet je kat goed kennen om eventuele gedragsveranderingen op te merken. Soms lijkt een kat meer dan gebruikelijk te slapen (kan ook schijnslaap zijn!) of trekt zich steeds meer terug op zolder of in een rustige kamer. Zichtbare signalen zijn:

  • tongelen (heel snel het bekje aflikken en slikken)
  • extra alert of onrustig zijn, soms met grote pupillen
  • 'rillingen' over de rug
  • overmatig wassen of likken

Natuurlijk is niet iedere kat die een keer het bekje aflikt chronisch gestrest, maar als je enkele van bovenstaande signalen regelmatig ziet, is de kans erg groot dat je kat een probleem heeft.

Wat kun je doen voor een gestreste kat?

  • Het allerbelangrijkste is dat een kat zoveel mogelijk haar eigen gang moet kunnen gaan en haar eigen routines op kan bouwen. Een kat wil graag verstopplekjes waar ze zich helemaal terug kan trekken en waar ze door niemand gestoord kan worden.
  • Nieuwe introducties in huis kun je het beste geleidelijk laten verlopen.
  • Laat je kat altijd met rust als ze slaapt, jij wilt toch ook niet in je slaap gestoord worden?

Kun je de oorzaak van de stress aanwijzen, bijvoorbeeld het nieuwe kitten of je nieuwe partner? Ga dan actief aan het werk om het probleem op te lossen, al dan niet met hulp van buitenaf.

En stress door straffen, daar kom ik een andere keer op terug!

No video selected.

Over de auteur

Liesbeth Puts

Liesbeth Puts

Mijn naam is Liesbeth Puts en ik ben in november 2008 afgestudeerd als kattengedragstherapeut bij Tinley. Ik ben mijn hele leven gek op dieren en voerde als klein kind al zwerfkatten bij ons in het dorp. Vanaf 1976 deel ik vrijwel continu mijn leven met katten en sinds die tijd heb ik heel wat boeken over katten(gedrag) gelezen.

Reacties (2)

  • erns

    erns

    12 januari 2013 op 18:56 |
    Onze Kat Pookey is net een jaar oud en heeft nu heel bewust het vuurwerk rondom oud en nieuw mee gemaakt!

    Sindsdien is hij zich veel aan het wassen en vindt je zelfs plukken haar op de grond,het vuurwerk deed hem erg schrikken en hij zocht plekjes in huis om zich te verstoppen,urineren heeft hij ook meerdere keren gedaan!

    Nu het weer een aantal weekjes rustiger is wil hij weer naar buiten,en heeft hij een rustiger blik in zijn ogen haast te relaxt vindt ik hij hangt ook meer aan ons,we kunnen meer knuffelen en oppakken.
    Op en neer naar buiten gaan is erbij net alsof hij de boel inspecteerd op vreemde situaties!

    Nu vondt ik wel vanochtend een onder geurineerd kussen van hem,kan het ook met krols zijn te maken hebben,hij is wel gecastereerd.

    Inmiddels een heel verhaal rondom onze lieve kater maar u als deskundige zal vast meer herkennen als dat wij kunnen graag uw mening!

    Hartelijk dank,Erna Hendriksen.

    antwoord

  • Ans

    Ans

    31 juli 2017 op 14:35 |
    mijn poes kira verstopt zich steeds in de badkamer vanaf dat ik met vakantie ben geweest ,dat heeft ze nooit gedaan.

    antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak