Nederlandse Flatcoated Retrieverclub. Info via: www.frc-nl.com
De oorsprong van de Flatcoated Retriever ligt in Engeland. Hier werden zij gebruikt om aangeschoten en dood wild te apporteren. Op jachtdagen kwamen veel honden met elkaar in aanraking. Een vriendelijk en sociaal karakter was daarvoor een eerste vereiste. Ook moesten zij graag te water gaan en moeiteloos dichte dekking overwinnen zoals bramen en brandnetels. Moed en uithoudingsvermogen waren nodig voor een dag hard werken. De basisingrediënten voor de Flatcoat zijn naar alle waarschijnlijkheid de St. Johns Dog, Spaniëlvariëteiten, Pointers en Setters. Door deze honden met elkaar te kruisen en hier weer selectie op toe te passen kreeg men honden die graag te water gingen, goede apporteerlust en een uitstekende neus hadden. Een van deze kruisingen, toen bekend als de 'Wavy-coated Retriever' was erg populair en met zijn neef de Curly-Coated Retriever werd hij door het hele land gebruikt door zowel jachtopzieners als de jagende notabelen. Deze Wavy-Coated Retriever was de voorloper van onze Flatcoat. Naar alle waarschijnlijkheid is rond 1890 Colliebloed ingefokt waardoor de gladdere vachten ontstonden. Het was rond 1900 met name Mr. S.W. Shirley en later Mr. Reginald Cooke die de Flatcoat verder ontwikkelde. Het werd een ras met zoveel kwaliteiten dat het de meest populaire Retriever werd tot aan de 1e Wereld Oorlog Na deze periode nam het aantal Flatcoats snel af. De populariteit van Golden en Labrador Retrievers daarentegen was een feit. Desalniettemin was er een aantal fokkers die het ras trouw bleven. De toewijding van deze mensen aan de Flatcoated Retriever was enorm. (Bron: www-frc-nl.com).
Jachthond.
De Flatcoated Retriever is een familiehond en jachthond.
De Flatcoated Retriever is een slimme, actieve jachthond met een intelligente uitdrukking. Hij is vriendelijk gezind, vol zelfvertrouwen en gaat met een eeuwig kwispelende staart door het leven. Deze 'easy-going' jachthond loopt over van plezier. Met zijn ondeugende gevoel voor humor lijkt hij nooit volwassen te worden. Hij is gek op water en alles wat daar op lijkt (vieze sloten, modderplassen, enz). De Flatcoated Retriever heeft iets nodig om zijn geest bezig te houden en doet dan ook niets liever dan voorwerpen oppakken en apporteren (terugbrengen). (Bron: www.frc-nl.com)
Een Flatcoated Retriever is intelligent en inventief, bij gebrek aan een consequente opvoeding en voldoende aandacht verveelt de hond zich en gaat janken en zich uitlleven op het aanwezige meubilair.
De Flatcoated Retriever is een vrolijke actieve hond van middelmatige grootte, met een intelligente uitdrukking, die kracht toont zonder grofheid en snelheid uitdrukt zonder iel te zijn.
De Flatcoated Retriever heeft een slanke bouw. Korte en brede rug. De lendenen zijn sterk en breed.
Moet dicht zijn, van fijne tot middelfijne structuur en goede kwaliteit en zo glad mogelijk. Benen en staart van de Flatcoated Retriever moeten goed bevederd zijn.
Kort, recht en goed aangezet, vrolijk gedragen, maar nooit veel boven de ruglijn.
De Flatcoated Retriever is zwart of leverkleurig.
Hoogte van de Flatcoated Retriever reu is 58-61 cm, de teef 55-58 cm. Gewicht van de Flatcoated Retriever reu is 25-35 kilo, dat van de teef 22,5-30 kilo.
Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving .
Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.
Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.
Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.
Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.
Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.