Nederlandse Vereniging "Langhaar" NVL. (www.nedverlanghaar.nl) Opgericht op 20 augustus 1919.
De Duitse Staande Langhaar is niet direct verwant aan de andere Duitse staande hondenrassen. Het is een van de oudste jachthondenrassen, ontstaan uit de vogelhonden die in vroeger eeuwen bij de valkenjacht werden gebruikt. Ook zweethonden zouden in het ras zijn ingekruist in vroeger tijden. Later werd er gekruist met Setters en pointers om het type minder plomp en zwaar en derhalve sneller en behendiger te krijgen. Dit is wonderwel gelukt, hoewel daar een zeer zorgvuldig fokbeleid voor nodig is geweest.
Jachthond
De Duitse Staande Langhaar is een jachthond en gezelschapshond.
Een goed trainbare hond die kalm en in balans is. De Duitse Staande Langhaar is vriendelijk en gercht op zijn egen mensen. Hij gaat graag en op een zachtaardige manier om met kinderen, en is goedaardig van karakter. Het is een hond die graag en veel beweegt en ook veel genoegen vindt in regelmatig zwemmen.
De Duitse Staande Langhaar is gefokt om zelfstandig te werken en vraagt een goede band met zijn baas. Wanneer hij een goede band met zijn baas voelt is hij buitengewoon makkelijk trainbaar. De Duitse Staande Langhaar heeft, zoals veel jachthonden, een zachte hand nodig en is graag bezig voor zijn baas.
Een krachtige en gespierde hond met een mooi belijnd totaalbeeld. Het uiterlijk van de Duitse Staande Langhaar getuigt van intelligentie en adel.
Middelgroot en evenredig gebouwde, halflangharige hond.
Zachte, halflangharige vacht. Aan de oren, benen en staart wat langer. De vacht van de Duitse Staande Langhaar heeft buiten regelmatig borstelen weinig onderhod nodig. Wel is het goed voor de conditie van de vacht dat de ond regelmatig de kans krijgt te zwemmen.
Lage, rechte staart met ruime bevedering die in actie op rughoogte horizontaal naar achteren wordt gedragen. In rust wordt de staart laag gedragen.
De kleuren van de Duitse Staande Langhaar zijn bruin en wit, bruinschimmel.
De Duitse Staande Langhaar reu is 63-66 cm, de teef 60-63 cm. Het gewicht van de Duitse Staande Langhaar is circa 30 kg.
Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving .
Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.
Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.
Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.
Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.
Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.