Diarree bij het konijn
Diarree is een veel voorkomend probleem bij konijnen. Er zijn een paar soorten diarree: zachte keutels, plakpoep rond de anus en waterdunne diaree.
Twee soorten ontlasting
Een konijn produceert 2 soorten keutels: gewone en blinde-darmkeutels. Deze laatste zijn kleiner, zachter en ruiken sterk. Ze bevatten veel vitaminen en andere noodzakelijke stoffen voor het konijn. Het konijn eet deze keutels uit de anus op.
Wat is de oorzaak van diarree?
De oorzaak van zachte keutels is meestal een reactie op groenvoer dat het konijn niet verdraagt. Hij kan hierdoor ook last van gas in zijn buik krijgen.
Plakpoep aan de achterhand bestaat vooral uit blinde-darmkeutels. Wanneer te veel voer gegeven wordt wat te veel koolhydraten bevat (bijvoorbeeld gemengd voer, maar ook brood) en dus in verhouding te weinig hooi, raakt de blindedarmflora verstoord. De blindedarmkeutels worden dan zo zacht dat een konijn ze niet meer kan eten, en ze blijven aan het achterwerk plakken.
Waterdunne diarree kan het gevolg zijn van coccidiose, een darmparasiet.
Wat kunnen de gevolgen zijn van diarree?
Wanneer een konijn de blindedarm keutels niet meer kan eten, kan het een tekort aan voedingsstoffen krijgen en kan op de lange duur ziek worden. De plakpoep kan bovendien in de zomer voor een vervelende klacht zorgen; vliegen leggen hun eitjes in de vacht van het konijn, de achterhand kan dan ernstig worden aangetast door de maden!
Bij waterdunne diaree bestaat er gevaar voor uitdroging.
Wat moet ik doen?
Als het konijn niet ziek is, is het vaak voldoende om een paar dagen alleen hooi en water te geven. Mocht de diarree niet overgaan is het verstandig om naar uw DierenDokters te gaan.
Een ernstiger vorm van diarree is de waterdunne, stinkende ontlasting, waarbij uw konijn suf is, niet eet en stil in een hoekje zit. Dit is een ernstige situatie waarbij u direct naar de dierenarts moet gaan. Als hij niet eet en drinkt kan het konijn snel uitdrogen en daaraan sterven. Een veel voorkomende oorzaak is coccidiose, een parasiet die veel bij jonge konijntjes voorkomt. D.m.v. ontlastingsonderzoek is de diagnose te stellen en kan er gericht behandeld worden.