DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Aanschaf van een kitten

Is uw kitten nog niet binnen enkele dagen na aanschaf aan de beurt voor een vaccinatie (9 en 12 weken leeftijd), doe ons en uzelf dan een plezier. Wij kijken met liefde of uw nieuwe aanwinst helemaal gezond is. Dit voorkomt teleurstellingen achteraf. U krijgt dan meteen een gedegen advies omtrent alle nodige verzorging van uw kitten (inclusief wormen- en vlooienbestrijding en het beste voer).

Wilt u echt een kitten?

 Het klinkt misschien cliché maar het moet toch gezegd:”bezint eer ge begint”. Asiels zitten vol met afgedankte en niet geplaatste kittens. Voor de aanschaf van een kat is het belangrijk van te voren over een aantal zaken goed na te denken:

  • Nemen we een kitten of een kat uit het asiel?
  • Nemen we een raskat of een “ huis-tuin- en keukenkat” (ook wel aangeduid met Europese Korthaar)?
  • Katten leven steeds langer, dus u zou uw kat wel 16 jaar of langer kunnen hebben. Heeft u straks ook nog tijd?
  • Op welke kosten moet ik rekenen? Denk aan kosten voor voeding, speeltjes, opvang en dierenartskosten.
  • En als we niet ruim bij kas zitten, kunnen we ons dan niet beter verzekeren tegen onvoorziene uitgaven?
  • Een katje alleen maar nemen “omdat het voor de kinderen zo leuk is” is geen goede basis. U bent uiteindelijk de verantwoordelijke voor uw kat. 

kittens gaap.jpg Waar moet u op letten bij de aanschaf van een kitten?

Probeer, indien mogelijk, een kitten uit te zoeken bij een betrouwbaar adres zoals een dierenasiel, een vriend of een aanbevolen fokker. Het is heel belangrijk dat u een kitten haalt bij een adres waar men de kittens van jongs af aan heeft gehad. Dit met het oog op zo min mogelijk gedragsproblemen op oudere leeftijd.

Een gezond kitten heeft de volgende kenmerken: 

  • Alert, nieuwsgierig en speels. Hou er rekening mee dat kittens die moeilijk hanteerbaar zijn en blazen of slaan slecht gesocialiseerd kunnen zijn.
  • Schone heldere ogen zonder uitvloeiing. Uitvloeiing van de ogen kan een teken van niesziekte zijn.
  • Schone, roze oren zonder een spoortje aangekoekte bruine oorsmeer. Dit zou duiden op oormijt.
  • Een natte neus die zacht als fluweel is. Er zou geen slijm/korsten rondom de neus moeten zitten.
  • Een schone aaneengesloten vacht zonder zwarte spikkels, dit zijn vlooienpoepjes. Kijk voor de zekerheid naar de buik, hier zijn vlooien het beste zichtbaar.
  • Een schone achterhand. Check eventueel ook de kattenbak op de aanwezigheid van goede stevige keutels om te voorkomen dat u een kitten met diaree in huis haalt.
  • Geen kale plekken, dit kan meerdere oorzaken hebben als, mijt, schimmel of vlooien. Sommige schimmels zijn besmettelijk voor mensen.

Verder:

  • Koopt u kittens bij een dierenwinkel of via een advertentie in de krant; dan is de kans groter dat u een kitten aanschaft dat al geïnfecteerd is met niesziekte, oormijt, wormen en vlooien.
  • Verlegen, kleine katjes die in een hoekje zitten zijn worden vaak uitgekozen maar zijn over het algemeen niet de gezondste katjes. Beter is er de tijd voor te nemen en zoek een flink, gezond kitten uit dat barst van persoonlijkheid.
  • Controleer het geslacht, waarbij het handig is als u een broertje of zusje heeft om mee te vergelijken. Bij een vrouwtje (poes) zitten de anus en vulva vlak bij elkaar terwijl bij een mannetje (kater) de anus en penis verder uit elkaar zitten.
  • Een goede eigenaar vindt het prima dat u hen thuis bezoekt om de kittens met hun moeder te bekijken. De omgeving moet hygiënisch zijn met schone kattenbakken en gelukkige, speelse kittens.
  • Tip nieuw kitten

    Heeft u net een nieuw kitten in huis en is deze nog niet direct toe aan de eerstvolgende vaccinatie (meestal 12 weken leeftijd)?
    Doe uzelf een plezier. Wij kijken met liefde of uw nieuwe aanwinst helemaal gezond is. Dit voorkomt teleurstellingen achteraf. U krijgt dan meteen een gedegen advies omtrent alle nodige verzorging van uw kitten. >> Maak een afspraak.

Wanneer kan een kitten van de moeder weg? 

Kittens kunnen vanaf een leeftijd van ongeveer 8 weken mee met hun nieuwe eigenaar. Wanneer u andere katten heeft, is het belangrijk dat u het kitten eerst laat controleren door uw dierenarts voordat hij in contact komt met de andere kat(ten). Bij DierenDokters kijken we uw kitten helemaal op eventuele ziekten en erfelijke afwijkingen. Ook besmettelijke ziekten, zoals vlooien, schimmel, oormijt, niesziekte. Ook kunnen wij u adviseren over zaken als ontwormen, vaccineren, voeding en vlooienbestrijding.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak