Abces - vechtabces bij de kat
Wat zijn (vecht)abcessen?
Een vechtabces is een hoeveelheid etter/pus in een holte onder de huid als gevolg van een bacteriële infectie. Vechtabcessen bij de kat ontstaan door bijt- en krabwonden. Scherpe tanden en nagels met bacteriën dringen door de huid en een groot aantal bacteriën blijven achter onder de huid. Het lichaam reageert hierop met een ontstekingsreactie.
Speciaal bij katten is het vervelend dat de wondjes echter zo klein zijn dat de wond zich snel sluit. Daardoor kan het onstekingsmateriaal niet afvloeien en hoopt zich op onder de huid. Het ophopende ontstekingsmateriaal onder de huid zorgt ervoor dat de kat zich goed ziek kan voelen.
Wat zijn de verschijnselen van een vechtabces?
Vechtabcessen onstaan meestal pas een paar dagen na de vechtpartij omdat de ontsteking tijd nodig heeft om te ontwikkelen. Typische verschijnselen van vechtabcessen zijn:
- Pijnlijke zachte verdikking onder de huid
- Soms maar moeilijk te vinden klein korstje van de vechtwond
- Koorts en daardoor slechte eetlust en sloom
- Kreupelheid indien het vechtabces zich aan de poten bevindt
- Wanneer een vechtabces naar buiten doorbreekt zijn grote hoeveelheden pus te zien (en te ruiken!)
Waar vinden we meestal de vechtabcessen?
Soms zijn vechtabcessen maar moeilijk te vinden omdat er geen wondje te zien is. Omdat katten het tijdens een gevecht oplopen zijn de meest voorkomende lokaties de kop en poten (wanneer de kat niet vlucht) en op de achterhand rondom de staart en achterpoten (bij vluchten).
De behandeling van een vechtabces
Vechtabcessen waarbij het abces reeds naar buiten is doorgebroken kunnen behandeld worden met pijnstillers en antibiotica. Het kan nodig zijn het abces schoon te spoelen met een fysiologische zoutoplossing.
Wanneer een abces nog niet geopend is, zal dat alsnog moeten gebeuren. Dit gebeurd onder narcose: het vechtabces wordt geopend door een opening te maken in de huid. Deze opening zal wellicht groter zijn dan u verwacht maar is nodig om ook de opvolgende dagen de pus af te kunnen laten vloeien. De holte wordt ook hier goed gespoeld om zoveel mogelijk ontstekingsmateriaal te verwijderen. Ook nu krijgt uw kat antibiotica en pijnstillers mee.
Het is belangrijk dat u de wond een paar dagen open houdt zodat het pus nog naar buiten kan. Doet u dit niet of lukt dit niet, dan is het verstandig om ons er nog even naar te laten kijken, anders is de kans groot dat het hele proces weer van voren af aan begint.
Preventie van vechtabcessen
Vechtabcessen ontstaan zoals gezegd door vechtpartijen. In de preventie speelt castratie van katers een grote rol. Bij castratie is de territoriumdrang van katers veel geringer waardoor er minder vechtpartijen in de buurt zullen zijn.
Loopt er bij u in de buurt een ongecastreerde kater rond, dan is het verstandig om te achterhalen wie de eigenaar van deze kat is. U kunt de eigenaar dan aanspreken op zijn of haar verantwoordelijkheid en verzoeken de kater te laten castreren. Loopt er bij u in de buurt een wilde kater rond, dan kunt u overwegen de kat te (laten) vangen. Castratie op uw kosten kan rendabeler zijn dan de regelmatige behandeling voor vechtabcessen van uw eigen kat(ten).