Preventieve diagnostiek
Waarom preventieve diagnostiek?
Vaak beginnen oudere dieren ziektes te ontwikkelen die wij ook bij bejaarde mensen zien. Suikerziekte, hart- en nieraandoeningen, schildklierafwijkingen en kanker zien we dagelijks in de praktijk.
Deze aandoeningen kunnen in hun vroege fase onopgemerkt blijven. Gelukkig zijn we tegenwoordig in staat veel aandoeningen in een vroeg stadium te diagnosticeren door orgaansystemen te onderzoeken met aanvullende diagnostiek.
Blijven aandoeningen onopgemerkt, dan kunnen vele ziekten de gezondheid van uw kat in gevaar brengen. Bovendien kunnen onze huisdieren niet praten en kunnen zij niet aangeven of zij pijn of ongemak hebben. Veel honden laten pas wat zien als ze echt veel last hebben.
Welke preventieve diagnostiek bieden jullie?
De basis van preventieve diagnostiek is het bloedonderzoek. Eigenlijk verdient elke kat ouder dan 8 jaar jaarlijks zo'n onderzoek. Aanvullend kan gekozen worden voor echo of röntgenfoto's. Dit is o.a. afhankelijk van rasgevoeligheid en gevonden afwijkingen tijdens de gezondheidscheck-up.
- Bloedonderzoek
Met behulp van bloedonderzoek kunnen we het functioneren van verschillende orgaansystemen meten om ouderdomskwalen vroeg op te sporen. Bij de kat bepalen we standaard de nier-, lever en schildklierfunctie en controleren we op suikerziekte. Bij katten ouder dan 12 jaar is het verstandig om ook de schildklierfunctie te meten. - Röntgen
Voor preventieve rontgen voor de kat komen vooral hart en longen in aanmerking. - Echografie
Echo is nuttig bij het vroegtijdig opsporen van hartproblemen bij rassen met een verhoogde gevoeligheid voor het ontwikkelen van hartkwalen. Ook wordt het veel gebruikt bij het vermoeden van problemen in de buik.