DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Vuurwerkangst: Tips voor een rustige(re) jaarwisseling voor je huisdier

vuurwerkangst_hond_kat

Met de feestdagen staat ook weer Oud en Nieuw voor de deur. Voor mensen een groot feest, voor de meeste huisdieren vormt het afgestoken vuurwerk een ware nachtmerrie. Wat kunnen we voor onze huisdieren doen om zo soepel mogelijk door deze dagen heen te komen?

Narcose tabletjes; NIET diervriendelijk!

Tot voor kort werd tijdens Oud en Nieuw veelvuldig gebruik gemaakt van Vetranquil® en Calmivet®. Uit onderzoeken is gebleken dat deze middelen de honden en katten wel lichamelijk verslappen, maar geestelijk juist extra gevoelig maken voor geluid. Uw huisdier is dus juist nog angstiger, maar kan het niet uiten! Geen fijne situatie dus. Bovendien gaat het hier om, weliswaar lichte, sedatie en is dus niet geheel zonder gevaar.

De mogelijkheden

Vanwege de bovengenoemde nadelen is er steeds meer gezocht naar alternatieven. Welk middel of welke methode het beste is voor uw huisdier, is helaas vaak een kwestie van uitproberen. Wij helpen u graag de juiste methode te kiezen en geven u graag advies op maat. Omdat voor een paar methoden al enkele maanden van tevoren gestart moet worden, is het van belang om eigenlijk in oktober reeds om advies te vragen bij uw dierenarts.

1. Altijd doen: Omgeving zo prettig en veilig mogelijk maken!

  • Als uw huisdier erg bang is, houd hem of haar dan zo veel mogelijk uit de buurt van vuurwerk.
  • Honden aan de riem uitlaten. Om weglopen te voorkomen maar ook op opeten van vuurwek te voorkomen.
  • Doe de gordijnen dicht en lichten en radio aan. Beter nog, zet muziek op rond 0.00 uur (i.p.v. vuurwerk op de radio!).
  • Ramen en deuren dicht om ontsnappen te voorkomen.
  • Zorg voor voldoende afleiding voor de hond in de vorm van bijvoorbeeld wat hersenwerkspelletjes of een bot dat lang mee gaat.
  • Zet voor katten eten, drinken en een kattenbak op de kamer waar ze zich ophouden, evt met een cdspeler (zet op repeat) aan. Laat de kat daarna met rust.
  • Beloon in ieder geval niet het angstige gedrag door uw hond extra aan te halen (dus meer dan u normaal zou doen), dit versterkt mogelijk alleen maar het angstgedrag! Wel goed is om zelf rustig te blijven en steun te bieden wanneer uw hond veiligheid zoekt en daarom graag bij u wil zitten of liggen! U kunt dan bijvoorbeeld extra troost bieden door een hand op het lichaam van uw hond.
  • Laat de hond of kat liggen waar hij/zij wil, dat is op dat moment voor het dier de veiligste plek.
  • Eventueel brengt u uw hond of kat naar een afgelegen pension.
  • Indien u weet dat uw hond of kat heel erg angstig is, altijd laten chippen. Bij weglopen is de kans op terugvinden een stuk groter.

2. Veilige medicatie ondersteunend bij gedragstherapie

Hoe lang van te voren beginnen?
Minimaal 1-2 maanden van te voren

Geschikt voor:
Hond en kat

Beschrijving

  • Zylkene
    Dit natuurlijke middel verminderd de angst bij honden en katten en kan eenmaal daags over het voer gestrooid worden. 
  • Telizen
    Dit middel haalt de scherpe kantjes van de angst af. Belangrijk is het, om zo'n twee maanden van te voren te beginnen. Het maakt de hond of kat ook ontvankelijker om te leren en kan dus bij de hond prima gecombineerd worden met gedragstherapie.
  • Clomicalm
    Dit middel vermindert de angst bij honden en katten. Is ook goed te combineren met gedragstherapie. Niet bij honden met oogboldruk verhoging, epilepsie en hartpatienten.
  • Adaptil tabletten
    Deze tabletten met feromonen hebben een rustgevend effect.

2. Gedragstherapie

Hoe lang van te voren beginnen?
Minimaal 1-2 maanden

Geschikt voor:
Hond

Beschrijving

  • Gedragstherapeut
    Is vuurwerangst voor uw hond een extreem groot probleem, laat eens een gedragsdeskundige bij u thuis komen.  Goede gedragstherapeuten overleggen met dierenartsen wanneer zijn medicatie en gedragstherapie combineren.
  • Vuurwerk cd of vuurwerkgeluiden op internet
    Het zou natuurlijk het mooiste zijn als uw huisdier helemaal niet meer bang zou zijn voor vuurwerk. Met behulp van een geluiden cd of downloadbare geluiden op DogTrust, wat training en geduld is het mogelijk de meest bange honden over hun angst heen te helpen. Niet alleen voor vuurwerk maar ook voor andere geluiden als onweer is dit een zeer werkzame methode.

2. Rustgevende verdampers

Hoe lang van te voren beginnen?
Minimaal 2 weken

Geschikt voor:
Hond en kat

Beschrijving
Voor de hond en de kat bestaan er verdampers (resp. Adaptil en Feliway)  die u simpelweg in het stopcontact steekt. Deze verdampers geven feromonen af die een rustgevend effect op uw huisdier kunnen hebben. U begint minimaal 2 weken van te voren en laat de verdamper nog een week zitten.

3. Medicatie bij acute angst

Hoe lang van te voren beginnen?
Enkele dagen tot een dag.

Geschikt voor:
Hond en kat

Beschrijving
Pexion® en Sileo® zijn op dit moment enige geregistreerde diergeneesmiddelen bij acute vuurwerkangst. Alprazolam® werd enkele jaren door gedragsdeskundigen van de Faculteit Diergeneeskunde aanbevolen en voorgeschreven. Volgens de huidige wetgeving mag dit middel echter alleen nog worden meegegeven indien andere geregistreerde middelen niet voldoende werken. Daarvoor zal de dierenarts uw dier altijd moeten zien.

4. Voeding

Hoe lang van te voren beginnen?

2-4 weken van te voren

Geschikt voor:
Hond en kat

Beschrijving
Speciale voeding zoals Royal Canin Calm Diet (hond en kat) of Hill's C/D Antistress (kat) ondersteunen ter vermindering van de stress.

5. Vuurwerkvrije vakantieparken

Hoe lang van te voren beginnen?
Vroeg genoeg boeken

Geschikt voor:
Hond

Beschrijving:
Gelukkig zijn er steeds meer vuurwerkvrije vakantieparken waar het rond Oud & Nieuw verboden is om vuurwerk af te steken. Lekker rustig voor de hond dus. Wel vroeg boeken want de parken zitten vrij snel vol.

Indien u vragen heeft, twijfelt u dan niet contact met ons op te nemen. Samen helpen we uw huisdier er wel doorheen!

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak