DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Voedingsallergie bij de hond

Wat is voedselallergie?

voedselallergie hondBij een voedselallergie reageert het lichaam allergisch of bepaalde stoffen uit de voeding. De huid gaat daarop een ontstekingsreactie vertonen die gepaard gaat met jeuk. In principe kan elk ras deze aandoening krijgen, er zijn echter een groot aantal rassen extra gevoelig voor deze aandoening. Dit maakt een erfelijke factor zeer aannemelijk. Gevoelige rassen zijn onder andere; 

Wat zijn de verschijnselen van een voedselallergie?

Het verschijnsel dat altijd aanwezig is bij een voedingsallergie is JEUK. Deze jeuk kunnen we zien over het hele lijf maar vooral kop, oren, poten en flanken doen vaak mee.

De ernst van de symptomen van een voedingsallergie kunnen zeer uiteenlopen. Variërend van slechts wat krabben aan de oren of likken aan de tenen tot en met onophoudelijk krabben en bijten aan het hele lichaam.

Door deze allergische reactie maar ook door het onophoudelijk likken, krabben en bijten zien we vaak veranderingen aan die huid optreden, zoals

  • Donkerverkleuring van de huid door het likken (vaak aan de pootjes)
  • Roodheid van de huid
  • Kale plekken
  • Beschadiging van de huid
  • Ontstekingen aan de huid
  • Verdikking van de huid
  • Sterk ruiken van de huid

Hoe wordt de diagnose voedselallergie precies gesteld?

De diagnose voedselallergie is lastig in die zin, dat het van u als eigenaar veel discipline vergt. Een voedselallergie is namelijk alleen aantoonbaar met een strikt hypoallergeen dieet. Dit betekent dat we 6 weken lang niets, maar dan ook echt niets, anders mag hebben dan een speciaal hypoallergeen dieet. Dus ook niet dat ene blokje kaas of worst of dat hondenkoekje voor het slapen gaan.

Hypoallergene dieten zijn er in verschillende merken. Wij zullen u adviseren welk dieet voor uw huisdier het beste is. Wij zien zeer goede resultaten met Hill's Z/D Ultra.

Als de hond 6 weken een hypoallergene voeding heeft gehad (en nogmaals; verder niks anders!), evalueren we de vermindering van de klachten. Als de klachten minstens voor 75% verbeterd zijn, dan weten we zeker er een voedselallergie in het spel is. Zijn de klachten wel verbeterd maar nog niet over, dan kan het zijn dat de hond;

  • Toch nog iets anders binnen heeft gekregen dan alleen het hypoallergene dieet
    of
  • Zelfs allergisch is voor componenten uit het hypoallergeen dieet (kans is zeer gering bij Hill’s Z/D Ultra!)
    of
  • Naast een voedingsallergie ook nog een ander allergisch probleem heeft, bijvoorbeeld een atopie (een allergie voor dingen uit de lucht)

Indien er nauwelijks resultaat is te zien (en we weten zeker dat de hond niets anders heeft gehad), dan is het zeer onwaarschijnlijk dat er een voedingsallergie aanwezig is. We zullen ons dan gaan richten op een atopie. 

Waarom niet eerst een allergietest, dat is toch veel gemakkelijker?

Wij krijgen vaak de vraag waarom we niet eerst een allergietest doen voordat we zo’n lastig dieet gaan testen. Het lijkt inderdaad een stuk eenvoudiger, even wat bloed afnemen of een paar prikjes in de huid. Echter; allergietesten zijn onbetrouwbaar als er ook een voedingsallergie aanwezig is. Dat betekent dat we eerst een aanwezige voedingsallergie moeten aantonen/behandelen voordat we kunnen testen op atopie. 

Wat is de behandeling voor een voedselallergie?

Indien een voedselallergie wordt aangetoond, dan zullen we de rest van het leven rekening moeten houden met de allergie. Wij zullen u hierover informeren bij de controleafspraak op 6 weken. Hoe lastig de behandeling is, is een beetje afhankelijk van de ernst. Sommige honden krijgen bij de minste of geringste wisseling of foutje wederom klachten. Anderen zijn slechts voor één of twee stoffen allergisch die prima te vermijden zijn (bijvoorbeeld door de verpakking goed te controleren).

Over het algemeen zal de behandeling bestaan uit het definitief overstappen naar een hypoallergeen dieet of uit het simpelweg weglaten van de componenten waar uw huisdier op reageert. Welke methode het beste is voor de patient zullen wij met de eigenaar bespreken op de controleafspraak op 6 weken.

Bij ernstige allergische reacties zullen wij in het begin van de testperiode de huid ondersteunen met medicijnen. Dat kunnen antibiotica, voedingssupplementen en zelfs kortwerkende corticosteroïden zijn.

Ik heb wel eens gehoord van tabletten en injecties tegen jeuk, is dat geen oplossing?

Nee! Dit zijn corticosteroiden en deze hebben bij langdurig gebruik ernstige bijwerkingen zoals bijnierproblemen, spierafbraak en extra vetaanzet. Bovendien lossen deze medicijnen niet het probleem op maar maskeren slechts de symptomen.de instructies:

Heeft u nog vragen over de behandeling of deze aandoening, dan horen wij graag van u. Goed overleg en goede samenwerking met u dierenarts is de sleutel tot een succesvolle diagnostiek en behandeling van een voedingsallergie.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak