Melkkliertumoren bij de hond
Wanneer er bij uw hond melkkliertumoren worden gevonden, is dat natuurlijk even schrikken. Toch is het goed niet direct in paniek te raken maar u goed voor te laten lichten en in overleg met uw dierenarts het juiste behandelplan op te stellen. Een juist behandelplan en keuze van operatie maakt de kans op herstel het grootst.
Wat zijn melkkliertumoren?
Melkkliergezwellen of melkklierkanker zijn een van de meest voorkomende tumoren bij de hond. De aandoening komt eigenlijk alleen bij de wat oudere teef voor. Bij honden is ongeveer 50% van de melkkliergezwellen goedaardig. De andere 50% bestaat uit gezwellen die direct kwaadaardig zijn en uit niet verwijderde goedaardige gezwellen die uiteindelijk kwaadaardig zijn geworden.
Hoe ontstaan melkkliergezwellen?
De oorzaak is, zoals bij ieder gezwel, een ontsporing van de normale celgroei. Hormonen die bij de loopsheid vrijkomen, vergroten de kans op een ontsporing van melkkliercellen. Hoe vaker de teef loops is geweest hoe groter de kans op melkkliergezwellen. Daarom zien we nooit melkkliergezwellen bij honden dier voor de eerste loopsheid gesteriliseerd zijn.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Het is niet zo moeilijk om vast te stellen of een hond gezwellen in de melkklieren heeft. Onder de buik, in de buurt van de tepels, zijn onderhuidse knobbels voelbaar. Zorgvuldig onderzoek van de melkklieren is van belang om vast te stellen waar de gezwellen zitten. Helaas kunnen we aan de buitenkant niet vaststellen of een gezwel goed- danwel kwaadaardig is. Ook het aanprikken van het gezwel om de cellen te laten beoordelen (cytologie) is i.t.t. andere tumoren geen goede methode omdat een gezwel zowel goed- als kwaadaardige delen kan bevatten.
Wat is de beste behandeling voor melkkliergezwellen bij de hond?
Operatie en röntgenfoto’s
Goedaardige melkkliergezwellen kunnen helaas op den duur kwaadaardig worden. Dat betekent dat operatieve verwijdering altijd het beste advies is. Voorafgaand aan de operatie worden röntgenfoto’s van de longen gemaakt om eventuele uitzaaiingen zichtbaar te maken. Bij uitzaaiingen naar de longen is een operatie zinloos. Zo kunnen we voorkomen dat uw hond onnodig een operatie moet ondergaan. Als er géén uitzaaiingen in de longen te vinden zijn dan is behandeling altijd zinvol. Zeker bij kwaadaardige gezwellen geldt dat hoe eerder ze weggehaald worden, des te groter de kans op 100% genezing is.
Keuze van operatie
Afhankelijk van de plaats en het aantal gezwellen worden een of meerdere melkklieren met de gezwellen verwijderd. Deze keuze is van essentieel belang in het succes van de operatie. In een aantal gevallen lijkt het overdreven om meerdere tepels weg te halen, echter door de manier van bloedvoorziening van de melkklieren maakt dit de kans op uitzaaiingen een stuk kleiner. Soms zullen we proberen om een complete melklijst met bijbehorende lymfeknopen te verwijderen. Dit betekent dat we alle melkklieren aan een kant wegnemen. Op deze wijze voorkomen we dat we weefsel laten zitten waar ook weer gezwellen in kunnen ontstaan.
Sterilisatie
Zoals eerder genoemd verhogen de hormonen uit de loopsheid de kans op melkkliergezwellen. Gelijktijdige sterilisatie is dan ook aan te bevelen.
Pathologie
Tenslotte is het aan te raden de gezwellen op te sturen om te beoordelen of het om een kwaadaardig danwel goedaardig gezwel betreft. Bij een goede uitslag weten we in ieder geval dat we ons geen zorgen meer hoeven te maken.
Kan ik het ontstaan van melkkliertumoren voorkomen?
Ja! Sterilisatie op jonge leeftijd (liefst voor de eerste loopsheid) reduceert de kans op het ontstaan tot nagenoeg nul!
Samenvatting
Zorgvuldige diagnostiek en behandeling bij melkkliergezwellen zorgen voor goede vooruitzichten op volledige genezing en voorkomt teleurstellingen achteraf. Ons team staat voor u klaar om eventuele vragen te beantwoorden en/of onduidelijkheden weg te nemen. Aarzel dus niet om ons te bellen.