DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Mastceltumoren, een bult in de huid

Wat zijn mastceltumoren?

Mastceltumoren zijn vrij veel voorkomende gezwelletjes die in of net onder de huid zitten. De diagnose kan alleen gesteld worden door cytologie, uw dierenarts zuigt dan met een dunne naald wat cellen uit de bult en laat deze door een cytoloog bekijken. Als dit biopt vol zit met mastcellen wordt de diagnose mastceltumor gesteld. Mastcellen zijn normaal in het lichaam voorkomende cellen die verantwoordelijk zijn voor allergische reacties. Als u bijvoorbeeld door een bij wordt gestoken infiltreren o.a. mastcellen op die plaats. De stoffen die deze mastcellen afgeven zorgen voor de bekende reactie (jeuk, roodheid en zwelling). Oorzaak voor het ontstaan van de mastceltumoren zijn niet bekend, in principe kan elke hond mastceltumoren krijgen. We zien het echter duidelijk vaker bij Boxers, Bulldoggen, Golden Retrievers en Cocker Spaniels.

Hoe ontstaan mastceltumoren?

Dit is helaas niet bekend. Zoals bij alle tumoren ligt een verkeerde deling van een enkele cel aan de basis van het ontstaan.

Wat zijn de vooruitzichten voor uw hond?

Mastceltumoren hebben de vervelende eigenschap onzichtbare uitlopertjes in de huid te vormen. Dat is de reden waarom geadviseerd wordt de tumor RUIM (aan alle kanten minimaal 3cm) weg te nemen, in veel gevallen betekent dat dat er ook een stuk spier moet worden weggenomen.

Nadat de tumor is verwijderd zullen wij deze opsturen. Dit is om 2 redenen erg belangrijk. Ten eerste om te bepalen of de tumor inclusief de uitlopertjes in het geheel zijn verwijderd (dat is tijdens de operatie niet te beoordelen). Ten tweede om een inschatting te kunnen geven omtrent de vooruitzichten van uw hond. De patholoog kan namelijk aan de hand van het celbeeld een inschatting maken hoe agressief de tumor zich zal gedragen. Op basis van die indeling kunnen de volgende prognoses worden gegeven: 

Graad I:
Dit is de minst kwaadaardige vorm, uitzaaiingen elders in het lichaam komen zelden voor. Gelukkig is dit verreweg de meest voorkomende vorm (meer dan 90%) . Na volledige verwijdering kan uw hond een gelukkig leven leiden zonder verdere problemen. 

Graad II:
Dit is een wat minder vriendelijke vorm. Een onbekend aantal geeft uitzaaiingen naar andere organen (vnl beenmerg, milt en lymfeknopen). Bij ongeveer de helft van alle honden waarbij de tumor volledig verwijderd is komen ondanks alle goede zorgen de tumoren toch weer binnen 10 maanden terug. Als de tumoren binnen die 10 maanden niet terugkomt, is de kans erg groot dat ze de eerste 5 jaar ook niet meer terugkomen. 

Graad III:
Dit is een kwaadaardige vorm en erg vervelende vorm. Deze geeft een slechte prognose. De meeste honden overleven het eerste jaar niet als gevolg van de uitzaaiingen elders in het lichaam. Gelukkig is dit verreweg het minst voorkomende type.Verder kan gezegd worden dat mastceltumoren op staart, lijf en poten over het algemeen tot de laagste kwaadaardigheidgraad vallen. Als de tumor in het gebied rondom geslachtsorganen en anus zit gedraagt deze zich wel vaak kwaadaardig. De grootte van de bult zegt niets over de kwaadaardigheid.

Behandeling van mastceltumoren

De behandeling bestaat in eerste instantie uit ruime verwijdering van de tumor, voorafgaande kan eventueel bloedonderzoek aangeraden worden. Na verwijdering zal in de meeste gevallen verdere behandeling overbodig zijn. Alleen als de uitlopers niet helemaal verwijderd zijn kan opnieuw chirurgie aangeraden worden.

Voor de meer kwaadaardige tumoren (Graad II en III) bestaat ook de mogelijkheid tot chemotherapie of bestraling, daarvoor moet echter verwezen worden naar een specialist. Verreweg de meeste van de honden met Graad II tumoren hebben na verwijdering en bestraling een overlevingstijd van zo'n 5 jaar.

Tenslotte kunnen honden die de meest kwaadaardige vorm (Graad III) hebben, behandeld worden met medicijnen. Niet om ze te genezen, wel om de effecten van de tumor en zijn uitzaaiingen tegen te gaan. 

Tot slot

Gelukkig zijn de meeste mastceltumoren dus prima te behandelen door verwijdering. Een enkele keer zien we de minder goedaardige varianten. In dat geval is ons eerste doel altijd ervoor te zorgen dat de hond zich goed voelt en dat de kwaliteit van leven gewaarborgd blijft. Een behandeling zal dan ook alleen worden ingesteld indien we verwachten dat het ook resultaat heeft. De behandeling mag nooit slechter zijn voor de hond dan de ziekte zelf. Dit doel kan alleen bereikt worden als eigenaren en de dierenarts als een hecht team optreden en beiden volledig achter de behandeling staan. 

Indien u na aanleiding van deze adviesbrief nog vragen heeft, wilt u dan alstublieft contact met ons opnemen?

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak