DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Lumbosacraalstenose - lage rugpijn bij de hond

Wat is lumbosacraalstenose?

Lumbo-sacrale instabiliteit, lumbaal-spinale stenose, cauda equina syndroom en lumbosacraalstenose zijn allemaal benamingen voor in principe het zelfde probleem. Waar het bij lumbosacraalstenose om draait, is een vernauwing van het ruggemergkanaal resulterend in beknelling van het laatste gedeelte van het ruggemerg (de cauda equina).

Deze vernauwing ontstaat ter hoogte van de laatste lendewervel (lumbaal) en het heiligbeen (sacrum). Het is een aandoening van voornamelijk de grotere hondenrassen, vooral bij de Duitse herder en de Mechelse herder zien we deze aandoening veel. De problemen beginnen meestal op middelbare of oudere leeftijd. 

Oorzaak van lage rugproblemen bij de hond

De vernauwing kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is een instabiliteit tussen de lumbale wervel en het sacrum, het lichaam probeert dit weer te stabiliseren door extra botvorming (spondylose). Honden die zwaar werk verrichten lopen nog eens extra risico op deze problemen. Een andere redelijk veel voorkomende oorzaak is de hernia, daarbij is de uitpuilende tussenwervelschijf verantwoordelijk voor de vernauwing. Tenslotte komt bij kleine rassen een aangeboren vorm voor. 

Wat zie ik aan een hond met lumbosacraalstenose?

De verschijnselen bij lumbosacraalstenose kunnen heel divers zijn.

Milde symptomen;

  • Moeite met opstaan
  • Moeite met in de auto springen, traplopen
  • Trager meekomen tijdens wandeling
  • Eigenaren van deze honden melden ons vaak alleen maar dat hun hond "nu toch wel oud" begint te worden.

Ernstiger symptomen

  • Wankel lopen
  • Verminderde bespiering van de achterpoten.
  • Pijnuitingen

In de meest ernstige gevallen heeft een hond neurologische uitval van de achterpoten, kan daardoor niet of nauwelijks opstaan. Ook is het mogelijk dat ontlasting en/of urine niet meer opgehouden kan worden.

Hoe stellen we de diagnose van lage rugproblemen?

Om de diagnose lumbosacraalstenose waarschijnlijk te maken is het noodzakelijk röntgenfoto's te maken. Er zijn namelijk een aantal aandoeningen die vergelijkbare symptomen laten zien zoals HD en bepaalde zenuwaandoeningen. Bovendien kunnen we dan uitsluiten of er geen tumor of ontsteking in het spel is.

1 ruggemergknelling 2 normale tussenwervelschijf 3 extra botaanzet op de lumbosacrale overgangrugpijn ls stenose

 Klik op de afbeelding voor vergrotingen;

  1.   Ruggemergknelling op MRI
  2.   Normale tussenwervelschijf op MRI
  3.   Extra botaanzet op de lumbosacrale overgang op MRI
  4.   Normale tussenwervelschijf op rontgenfoto
  5.   Vernauwde tussenwervelschijf van de lumbosacrale overgang op rontgenfoto 
  6.   Extra botaanzet op de lumbosacrale overgang op rontgenfoto

Hoe behandelen we lumbosacraalstenose?

De peilers van behandeling zijn

  • Rust
  • Medicatie
  • Het juiste gewicht
  • Chirurgie 
  • Ondersteuning/ontlasting rug

In eerste instantie behandelen we alle honden met medicijnen om de irritatie in het gebied te remmen. Er zijn verschillende werkzame middelen, de ene hond reageert goed op het ene, de andere goed op het andere middel. Zeer belangrijk voor een succesvolle therapie is absolute rust voor 4-6 weken. Dat betekent aangelijnd uitlaten om de behoeften te doen, niet springen en spelen.

Daarna mag langzaam de beweging worden opgevoerd. Wanneer de problemen telkens terugkomen is theoretisch gezien chirurgie de beste keuze, de resultaten kunnen erg bevredigend zijn. In praktijk wordt er vaak voor gekozen de hond voor de rest van zijn leven medicijnen te geven. Wanneer deze goed werken is dit een goede tweede optie.

Wanneer uw hond te zwaar is, is het voor de prognose van de aandoening belangrijk dat u uw hond af laat vallen. Wanneer bepaalde medicijnen gegeven worden kan het zijn dat uw hond een groter hongergevoel krijgt, het is dan ook erg belangrijk hier NIET aan toe te geven. Wanneer medicijnen niet (meer) goed werken of wanneer er ernstige neurologische uitval is, dan is chirurgie de enige optie.

Ruggewervelchirurgie is technisch moeilijk en kostbaar. Bovendien moeten er voorafgaande aan de operatie speciale rontgenfoto's met een contrastmiddel gemaakt worden. Ook is het mogelijk een CT-scan van het gebied te laten maken.

Ondersteuning/ontlasting van de rug
De volgende accessoires zijn nuttig in de behandeling van lumbosacraalstenose omdat ze de rug van uw hond ontlasten in verschillende situaties. De producten zijn tevens te bestellen in onze webshop.

carelift tuig hond hulpmiddel 5Tiltuig
Nuttig in een vroege fase van lumbosacraalstenose omdat het de rug ontlast in verschillende situaties; bij het uitlaten, traplopen, in de auto stappen etc.. In de acute fase of juist in de laatste fase waarbij de zenuwfuncties het af laten weten kunt u een tiltuig gebruiken bij het uitlaten.

dogstep loopplank auto hond 6Looplank
Met een loopplank vergemakkelijkt u het in en uit de auto stappen. U ontlast daarmee de lage rug van uw hond. Uw hond moet misschien even wennen aan een loopplank, maar heeft er daarna extra plezier van; juist het in en uit de auto springen is een zware belasting van de onderrug.

Wat zijn de vooruitzichten?

Met medicatie en 4-6 weken rust zijn in veel gevallen zeer goede resultaten te halen. Bij een aantal honden zullen de problemen terugkeren. Dit zijn in principe de honden die voor chirurgie in aanmerking komen. Is chirurugie voor de eigenaar geen optie dan is het mogelijk de hond levenslang op medicijnen te zetten. Het is dan de bedoeling langzaamaan de laagst werkende dosering te zoeken. De vooruitzichten van chirurgie zijn erg goed. Zo'n 90% van alle honden zijn klachtenvrij na de operatie. Alleen indien er neurologisch uitval is dan ligt het succes percentage een heel stuk lager. 

Samenvatting

Lumbosacraalstenose is een aandoening die vaak niet door de eigenaar herkent wordt, omdat het aan de ouderdom geweten wordt. De diagnose wordt gesteld met een röntgenfoto. De meeste honden reageren goed op rust en medicijnen. Wanneer dit niet het geval is dan biedt operatie vaak nog heel goede vooruitzichten.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak