Dubbele hoektanden bij de pup
Wat zijn dubbele hoektanden?
Dubbele hoektanden is een aandoening die voor komt bij pups. We spreken van dubbele hoektanden wanneer de definitieve hoektanden doorkomen terwijl de melkhoektanden te lang aanwezig blijven. De hoektanden worden meestal gewisseld wanneer een pup 4 tot 6 maanden oud is. Wanneer een pup van 6 maanden oud een melkhoektand en een permanente hoektand heeft, zal de melkhoektand niet meer vanzelf verdwijnen.
Dubbele hoektand bij een pup
Wat is de oorzaak van dubbele hoektanden?
Op een leeftijd van 3 tot 6 maanden wisselt een pup zijn melkgebit voor een permanent gebit. De permanente tanden en kiezen zijn al vroeg aangelegd en liggen in de kaak, onder het melkgebit. Door het groeien van de permanente tand en/of kies lost de wortel van de melktand/-kies langzaam op en hangt op een gegeven moment los aan het tandvlees.
In sommige gevallen blijft een melktand of –kies aanwezig terwijl een volwassen tand of kies ook al is doorgegroeid en volledig is doorgekomen. Een permanent element staat dan vlak naast een melkelement. Zo’n melkelement heeft dan ook nog zijn volledige wortel. Deze wortel is dan niet opgelost door de groei van het permanente element. In dit geval wordt gesproken over persisterende elementen of dubbele dentitie. Dit wordt meestal bij de hoektanden gezien.
Wat zijn de symptomen en gevolgen van dubbele hoektanden?
Een pup heeft in eerste instantie over het algemeen weinig tot geen last van dubbele hoektanden. De elementen staan echter vaak dicht tegen elkaar aan waardoor etensresten gemakkelijk tussen de elementen achterblijven. Dit is een bron van bacteriën en indien er niet wordt ingegrepen, gaat het tandvlees ontsteken. Dit is pijnlijk voor de hond. Daarnaast kan de ontsteking zich ook verplaatsen naar de wortels van de elementen en kan en hond wortelpuntontsteking krijgen.
Dubbele hoektand met duidelijk zichtbare ontsteking tussen de hoektanden
De behandeling van dubbele hoektanden
Ons advies is om de achtergebleven melkhoektand onder narcose te laten trekken met speciale instrumenten. Voor pups hanteren wij een speciaal aangepaste narcose en alle DierenDokters klinieken hebben bewakingsapparatuur om uw pup tijdens de narcose goed in de gaten te houden. Na de behandeling krijgt uw pup pijnstilling mee naar huis. In een enkel geval zal ook een korte antibiotica kuur nodig zijn.
Prognose
De prognose na het trekken van de melkhoektand is goed. Er zal geen tandvleesontsteking ontstaan en uw pup kan op de dag van behandeling weer een klein beetje eten en de volgende dag weer zijn/haar normale portie brokjes eten. Blijft de aandoening te lang onopgemerkt dan kunnen blijvende beschadigingen en standsafwijkingen aan de definitieve hoektanden het gevolg zijn.