Werking van het hart en over hartproblemen bij de hond
Hartproblemen worden door ons regelmatig geconstateerd bij honden. In principe kunnen honden van alle leeftijden hartproblemen hebben.
De werking van het normale hart
Het hart is een heel belangrijke spier, het pompt het bloed door het lichaam en voorziet de weefsel van zuurstof.
Het normale hart bestaat uit 2 ventrikels (linker en rechter) en 2 atria (een linker en een rechter). De loop van het bloed door het hart is als volgt: het zuurstofarme bloed komt vanuit het hele lichaam samen in het rechter atrium, vanuit hier wordt het gepompt naar het rechter ventrikel, dit ventrikel pompt het bloed door de longen heen, waarna het nu zuurstofrijke bloed via het linker atrium naar het linker ventrikel en van daaruit via de aorta door het hele lichaam gepompt wordt.
Tussen de atria en de ventrikels zijn kleppen aanwezig die voorkomen dat wanneer de ventrikels samenknijpen het bloed terug zou stromen naar het atrium. Deze kleppen geven vaak problemen bij onze huishonden.
Help een hartruis?!
Een hartruis is slechts een aanwijzing voor een mogelijk hartprobleem, maar het HOEFT niet te betekenen dat uw hond een hartprobleem heeft. Uiteindelijk is een hartprobleem pas vast te stellen met verder onderzoek. Dat betekent meteen dat medicijnen meegeven op basis van alleen een hartruis diergeneeskunding onjuist is.
Hartaandoening is nog geen hartfalen!
Het is bij hartaandoeningen belangrijk om het onderscheid te maken tussen het begrip hartaandoening en hartfalen. Een hond kan een hartaandoening hebben zonder dat deze daar klachten van heeft. En dat is maar goed ook, want anders zou elk klein probleem meteen de zuurstofvoorziening in problemen brengen. De hartfunctie heeft dus als het ware een grote "reservecapaciteit". Pas wanneer de problemen zo groot worden dat het hart geen normale bloedsomloop meer kan verzorgen ontstaan er klachten. Pas dan spreken we van hartfalen.
Erfelijk, aangeboren of verkregen hartproblemen
Hartproblemen kunnen erfelijk zijn, dus door het gebruik van ouders die dragers of ook lijders zijn van de aandoeningen. Bij pups zien we vaak problemen door verkeerde aanleg van het hart tijdens de groei als foetus. Tenslotte kennen we verkregen hartaandoeningen waarbij de hartafwijking tijdens het leven is ontstaan. Klachten als gevolg van verkregen hartproblemen zien we het vaakst bij oudere dieren.