Baarmoederontsteking of pyometra bij de hond
Baarmoederontsteking of pyometra bij de hond is een veel voorkomende aandoening bij de niet gesteriliseerde teef. Bij tijdige behandeling (een operatie) zijn de vooruitzichten, ook voor een oude hond, prima.
Bij welke honden zien we baarmoederontsteking?
Alle niet gesteriliseerde teefjes van elk hondenras kan een baarmoederontsteking ontwikkelen. Naarmate de hond ouder wordt, wordt het risico op baarmoederontsteking groter. Van alle niet-gesteriliseerde teefjes ontwikkeld zo'n 25% of een baarmoederontsteking, of melkkliertumoren, of allebei!
Wat zijn de symptomen van een hond met baarmoederontsteking?
- Pussige wit-gele tot roodbruine uitvloeiing aan de vulva (maar niet altijd!)
- Veel drinken, veel plassen
- Sloomheid
- Koorts
- Erg rode slijmvliezen
Hoe stellen we de diagnose baarmoederontsteking?
Wanneer er pus uit de vulva komt is de diagnose voor de hand liggend. In een aantal gevallen dit echter niet het geval en kan de baarmoeder zichtbaar gemaakt kunnen worden met echo of rontgen. Is het dan nog niet helemaal duidelijk, dan kan bloedonderzoek uitkomst bieden. Dit laatste is overigens altijd verstandig om andere oorzaken van bijvoorbeeld veel drinken en veel plassen uit te sluiten. Het komt namelijk nogal eens voor dat een hond met baarmoederontsteking ook een nierprobleem of suikerziekte heeft.
Wat is de behandeling van een baarmoederontsteking?
Er is eigenlijk maar één mogelijkheid en dat is sterilisatie. Hierbij wordt de gehele baarmoeder verwijderd. Bovendien leggen wij altijd een infuus aan om de opgenomen gifstoffen uit de baarmoeder zo snel mogelijk uit het lichaam te verwijderen. Met een antibioticakuur en pijnstillers kan de hond meestal dezelfde dag weer naar huis.Hoe groot is de kans van slagen?
Bij tijdige behandeling is het succespercentage van een baarmoederverwijdering nagenoeg 100%. Bij een niet tijdige behandeling is er een groot risico dat de baarmoeder met pus knapt in de buikholte. Dit is een zeer ernstige complicatie waarbij de kans op succes afneemt. Tijdig bezoek aan de dierenarts is dus bij baarmoederontsteking van zeer groot belang.
Kan ik baarmoederontsteking voorkomen?
Ja! Sterilisatie op jonge leeftijd voorkomt baarmoederontsteking. Ook bij honden waar alleen de eierstokken zijn verwijderd kunnen geen baarmoederontsteking meer krijgen. Bovendien neemt de kans op melkkliertumoren drastisch af.