DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Yorkshire Terrier

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

Nederlandse Yorkshire Terriër Club, opgericht 1976. (Website: www.yorkshireterrierclub.nl)

Prijs van een pup

Adviesprijs van de rasvereniging is € 750,-

Oorsprong

De Yorkshire Terriër is in de tweede helft van de 19de eeuw in Leeds ontstaan. Over de exacte oorsprong van dit ras tast men in het ongewisse, maar de Yorkshire is beslist een mengelmoes van héél wat Terriërsoorten. Hij stamt waarschijnlijk af van de Waterside Terriër en de Black and Tan Terriër ( twee oude Engelse Terriërrassen ). Ook de Clydesdale Terriër ( Paisley Terriër ) zou één van de voorvaders zijn. Waarschijnlijk heeft dit ras ook bloed in zich van onder meer de Sky Terriër, de Manchester Terriër, de Brokenhaired Schotch Terriër, de Maltezer en de Dandie Dinmont Terriër. De meeste hondenliefhebbers nemen aan dat de Maltezer verantwoordelijk is voor de lange zijdeachtige vacht, maar dat wordt dan weer door anderen in twijfel getrokken, daar de Brokenhaired Schotch Terriër de voorvader is van menig langharig Engels ras. Feit is, de Schotse wevers waren dol op deze kleine honden en kruisten ze onderling. Rond 1870 werd de tegenwoordige rasnaam bedacht. Deze verwijst naar het gebied waar dit pittige, aantrekkelijke hondje oorspronkelijk werd gefokt. Sinds het eind van de 19de eeuw fokte men deze hondjes ook steeds maar kleiner, want de vroegere Yorkshire was groter en zwaarder dan nu. Ze werden ook steeds minder gebruikt als ongedierteverdelger ( rattenvanger ) en jachthondje, zoals hun voorouders. Als eerste echte stamvader van de hedendaagse Yorkshire Terriër wordt de in 1865 geboren "Huddersfield Ben" gezien. Hun koosnaam is 'Yorkie'. Vanuit Engeland werden ze al in 1872 naar de Verenigde Staten gebracht. Later verspreidden ze zich over de hele wereld. (Bron: www.woldwidebase.com).

Type

Rattenvanger

Huidig gebruik

Gezelschapshond.

Karakter

Nieuwsgierig,vlot en vriendelijke. Het ras is intelligent en levendig en herbergt duidelijk nog steeds de echte Terriër-geest.

Opvoeding

De Yorkshire mag graag ongecontroleerd blaffen. Dit hinderlijke gedrag kan hem grotendeels in de jeugd worden afgeleerd. De opvoeding moet consequent gebeuren. De terrier heeft veel aandacht nodig en mag graag met de baas spelletjes doen.

Algemeen beeld

Pittig, langharig gezelschapshondje ; de vacht hangt volkomen recht neer en gelijkelijk naar beide zijden, met een scheiding die van de neus tot het eind van de staart loopt. Het dier moet zeer gedrongen zijn en welgevormd; het loopt zeer rechtop en doet zeer gewichtig.

Bouw

Zeer gedrongen en goede lendenen. De rug van boven vlak.

Vacht en onderhoud

Volop met haar bekleed, donkerder blauw van kleur dan het overige lichaam, vooral aan de punt van de staart, en iets hoger gedragen dan de ruglijn. Dagelijkse behandeling: kammen met een grove kam en borstelen met een varkensharen borstel. Wel voorzichtig, want deze haren zijn erg kwetsbaar en breken vlug af. Bij een grote behandeling wordt de vacht volledig uitgekamd en gewassen.

Staart

Volop met haar bekleed, donkerder blauw van kleur dan het overige lichaam, vooral aan de punt van de staart, en iets hoger gedragen dan de ruglijn.

Kleur

Een donker staalblauw (niet zilverblauw), dat loopt van het achterhoofd tot de staartaanzet en waarin vooral geen rosse, bronskleurige of donkere haren mogen voorkomen.

Hoogte en gewicht

Schofthoogte : ongeveer 23 cm, maar de maat wordt bepaald door het gewicht : reuen en teven hoogstens 3,1 kg.

 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak