Whippet
1 Rasinformatie
Rasvereniging
Nederlandse Whippet Club. Info via: www.whippetclub.nl
Oorsprong
De totstandkoming van het whippetras is niet met zekerheid vast te stellen. Wel is bekend, dat sinds de vroege oudheid (Romeinse en Griekse beschaving) afbeeldingen zijn gevonden van middelgrote windhonden die qua hoogte, substantie en type op een whippet lijken. De Whippet, zoals we die heden ten dage kennen, vindt zijn oorsprong in (met name) de tweede helft van de vorige eeuw toen men Greyhounds, Italiaanse Windhondjes en verschillende soorten Terriërs ging kruisen.Het ras wordt dan ook sinds ± 1890 in het land van oorsprong Engeland als zodanig erkend. Huisvriend en jachtgenoot Whippets werden in die tijd voornamelijk gefokt en gehouden door de Engelse mijnwerkers, die, om het karige bestaan wat aan te vullen, met hun hondjes gingen stropen. Het zijn dan ook deze mijnwerkers geweest, die in de Whippet een fijne huisvriend en jachtgenoot herkenden. Vrij snel werden er ook voor de Whippets zogenaamde 'ragraces' en coursings gehouden. Bij 'ragracing' ging het puur om de snelheid, waarbij de eigenaars aan het eind van een uitgezette baan met een lap zwaaiden. Helpers lieten de honden los, die dan in volle vaart op de zwaaiende lap af gingen. Buiten het stropen werd er coursing gedaan op een afgezet terrein, waar men hazen losliet, deze een voorsprong gaf, om vervolgens de Whippet hierop te laten jagen. Er kwam al gauw protest tegen deze wijze van 'sport'. Nog steeds worden er coursings gehouden, maar nu meestal met een namaak prooi. (Bron: www.whippetclub.nl).
Type
Jachthond en huishond.
Huidig gebruik
Gezinshond, coursing.
Karakter
Vrolijk, speels, schrander, gehoorzaam maar niet slaafs, wat onafhankelijk, evenwichtig, aanhankelijk, geschikt voor kinderen, soms waaks. In huis een zeer lieve, rustige hond.
Opvoeding
Zachte opvoeding.
Algemeen beeld
Sierlijk, robuust, sterk, slank, gespierd en droog met een diepe borstkas. Hij is gebouwd als de gestroomlijnde perfectie van kracht, snelheid en balans.
Bouw
Vierkant. Lange, gespierde, sierlijk gebogen hals. Zeer diepe borst. Goed gewelfde ribben. Brede, tamelijk lange rug. Duidelijk gewelfde lendenen. Sterke achterhand. Opgetrokken buiklijn.
Vacht en onderhoud
Fijn, kort, dicht in structuur. Heeft weinig onderhoud nodig. Af en toe borstelen met zachte borstel. Door hun dunne huid kunnen Whippets niet zo goed tegen kou.
Staart
Lang, geleidelijk dun uitlopend; in actie in een licht opwaartse boog gedragen, echter niet over de rug
Kleur
Alle kleuren of kleurcombinaties zijn toegestaan.
Hoogte en gewicht
Hoogte reuen 47-51 cm. Hoogte teven 44-47 cm. Gewicht 10-15 kg.
Bijzonderheden
Windhonden en half-windhonden vallen onder de zgn. 'lange honden'. De Jachtwet verbiedt het deze honden los te laten lopen in Nederland, ongeacht waar, omdat ze dan snel zullen gaan stropen. Het loslopen dient dus te gebeuren op plaatsen waar er geen risico's zijn voor zowel de hond als de omgeving.
2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)
2.1 Erfelijke ziekten2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten
2.1 Erfelijke ziekten
Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving .
Veel voorkomend
Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
Minder vaak voorkomend
Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
Sporadisch voorkomend
Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen
Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.