DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Welsh Terrier

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

(NWTC) Nederlandsche Welsh Terrier Club, in 1939 opgericht. (Website: www.welshterrier.nl)

Prijs van een pup

Een pup kost € 850,-. De vereniging hanteert geen prijsafspraken.

Oorsprong

De Welsh terriër werd vroeger gebruikt in de jacht op vossen, vogels en mollen, maar ook als huishond. De Welsh terriër komt oorspronkelijk uit het Britse Wales en bestaat officieel sinds de 19e eeuw. De Old English Black and Tan terriër staat aan de basis van de Welsh terriër. Dit hondenras dateert uit de 13e eeuw. Tot 1900 werd de Welsh terriër ook wel de Old English terriër of de Black and Tan Roughhaired terriër genoemd. Sinds 1886 is de Welsh officieel erkend.

Type

Jachthond en huishond.

Huidig gebruik

Familiehond

Karakter

De Welsh terriër is een typische terriër, met bijbehorend karakter. Bij een goede opvoeding is deze hond vrolijk, levendig en niet verlegen of timide. Deze honden kunnen toegewijde en gehoorzame vrienden zijn en zijn zowel in de stad als daarbuiten goed te houden. Sommige Welshes hebben een echt jachtinstinct. Een Welsh terriër raakt niet snel uitgeput. Ze zijn actief, dapper en vechten niet snel, al kunnen ze zich in geval van nood uitstekend verdedigen. De Welsh heeft veel intellectuele stimulatie nodig. Elke dag een korte wandeling maken, is niet genoeg voor deze terriër. Deze honden willen het liefst elke dag uitdaging. Welsh terriërs gaan goed samen met kinderen. Ze houden ervan om ze te spelen, al wordt het kind te snel moe voor de hond. Daarom is het handig een volwassene in de buurt te houden, om misverstanden te voorkomen.

Opvoeding

Consequent, maar de terriër heeft prikkels nodig, breng dus afwisseling in de trainig aan. Dat stimuleert de Welsh Terier.

Algemeen beeld

Robuuste, ruigharige jachtterrier.

Bouw

Vierkante hond met een korte rug, diepe borstkas van matige breedte, goed ontwikkelde achterste ribben en een krachtige lendenpartij.

Vacht en onderhoud

Stugge en krullerige vacht. Een Welsh is makkelijk in onderhoud. Hij verhaart vrijwel niet mits hij regelmatig getrimd en gekamd wordt. Een borstelbeurt een paar keer in de week is meestal voldoende. Normaal gesproken kan volstaan worden met een trimbeurt om het halfjaar.

Staart

Hoog aangezet, maar niet te vrolijk gedragen.

Kleur

Zwart en tan of zwartgrijs met tan. De tan-aftekening is bij voorkeur diep roestbruin. De Welsh heeft ook een zadelpatroon in zwart danwel zwartgrijs.

Hoogte en gewicht

Schofthoogte 39 cm en gewicht rond de 9 kg.

 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak