Weimaraner
1 Rasinformatie
Rasvereniging
Nederlandse Vereniging 'De Weimarse Staande Hond' (WHS), opgericht 24 mei 1970. (www.weimaraners.nl). Aantal leden: ruim 700.
Prijs van een pup
700 euro
Oorsprong
Een uit Duitsland afkomstig ras dat algemeen wordt beschouwd als het oudste zuiver gefokte Duitse staande jachthondenras. Er wordt wel gezegd dat het ras van oorsprong in Frankrijk wordt gefokt, maar zeker is dat niet. Het is wel een feit dat het fokken van deze honden lange tijd was voorbehouden aan de leden van het Weimarse hof. Na de val van het Duitse keizerrijk verdween de Weimaraner vrijwel geheel uit beeld. Het duurde tot na de 2e wereldoorlog voor de belangstelling begon te groeien. Met name in Amerika en Engeland groeide de belangstelling voor het ras na ca. 1930. Pas rond 1970 kwam de fokkerij in Nederland op gang en tegenwoordig is het ras redelijk bekend.
Type
Jachthond
Huidig gebruik
Jachthond, gezelschapshond
Karakter
De Weimaraner is een uitstekende jachthond en ook zeer geschikt als huishond. Hij is buitengewoon gesteld op zijn familie en als er gevaar dreigt komt zijn verdedigingsdrift naar voren.
Opvoeding
Het ras heeft veel temperament en een zeer eigen karakter. Hij moet dan ook met zachte hand maar zeer consequent worden opgevoed. Bij de juiste opvoeding zal hij opgroeien tot een ideale huisgenoot. Krijgt hij hiervoor niet de kans, dan zal hij zijn energie op een andere, minder positieve manier kwijt willen raken.
Algemeen beeld
Middelgrote tot grote hond die doelmatigheid uitstraalt. Goed gespierd. Hangende, matig laag aangezette oren.
Bouw
Iets langer dan hoog en gespierd. Opvallend soepel in beweging. Alert van uistraling.
Vacht en onderhoud
Zeer kort, vlak aanliggend dekhaar zonder of met weinig onderwol. De vacht vraagt weinig onderhoud.
Staart
Sterke staart, matig lang. Bij voorkeur gedragen ter hoogte van de ruglijn.
Kleur
Zilvergrijs, reegrijs of muisgrijs en alle tinten daar tussenin. Kleine aftekeningen op borst en tenen zijn toegestaan.
Hoogte en gewicht
Reuen 59-70 cm, teven 57-65 cm. Gewicht reuen 32-38 kg, teven 27-32 kg.
2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)
2.1 Erfelijke ziekten2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten
2.1 Erfelijke ziekten
Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving .
Veel voorkomend
Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
Minder vaak voorkomend
Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
Sporadisch voorkomend
Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen
Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.