Teckel
1 Rasinformatie
Rasvereniging
(NTC) Nederlandse Teckel Club, opgericht in 1903. (Website: www.teckelclub.nl)
Prijs van een pup
650 euro
Oorsprong
De Dashond, ook wel Dackel of Teckel genoemd, is bekend sinds de Middeleeuwen. Uit brakken werden lopende honden gefokt die speciaal voor de jacht onder de grond geschikt waren. Uit deze kortbenige honden, werd de Teckel gekristalliseerd, die bekend staat als een der meest veelzijdige jachthond en gebruikshond. Hij laat uitstekende prestaties zien bovengronds bij het luid op spoor jagen, het opstoten van het wild en het zweetwerk. De oudste rasvereniging voor Teckels is de Duitse Teckel Club, erkend en opgericht in 1888. De Dashond wordt sinds vele decennia gefokt in drie verschillende groottes: Dashond, Dwergdashond en Kaninchendashond en in drie verschillende haar variëteiten: korthaar, ruwhaar en langhaar. (Bron: www.teckelclub.nl)
Type
De Korthaar Teckel werd van oorsprong gebruikt voor de jacht onder de grond op dassen en vossen. Later werd hij meer een allround jachthond, met name gebruikt voor zweetwerk.
Huidig gebruik
Zweethond, jachthond, gezelschapshond
Karakter
Een schrandere en moedige jachthond die jaagt met veel passie en grote volharding. Als huishond vallen zijn vrolijkheid en waaksheid op; is daarbij moedig, trouw en aanhankelijk maar ook slim en eigenzinnig.
Opvoeding
Van nature laat de Teckel zich graag gelden en men moet er dus alert op zijn de baas te blijven. Geef een teckel een vinger en hij neemt de hele hand.
Algemeen beeld
Een lage en langgerekte maar compacte verschijning met korte, rechte voorbenen en sterk van bot; de borstkas is ruim en diep en opvallend is het sterk vooruitspringende borstbeen. Het hoofd is langgestrekt, scherp en droog besneden met een attente uitdrukking.
Bouw
Hij is laagbening, gespeird en krachtig gebouwd.
Vacht en onderhoud
Korthaar: Kort, dicht, glanzend en glad aanliggend met onderwol. De vacht behoeft weinig onderhoud.
Ruwhaar: Behoort een stekelige vacht te hebben met een flinke baard en wenkbrauwen. De ruwe beharing is ontstaan door kortharige teckels te kruisen met de Dandie Dinmont- en andere Terriërs.Zij moeten doorgaans tweemaal per jaar getrimd oftewel geplukt worden. Voor het dagelijks onderhoud dienen zij regelmatig goed geborsteld te worden met een harde haren borstel en een grove kam.
Langhaar: Lang, sluik en glanzend haar, voorzien van onderwol, dat langer is onder de hals en aan de onderzijde van het lichaam, op de oren en aan de achterzijde van de benen. Aan de onderzijde van de staart is de haarlengte het langst en hangt het af als een vlag. De langhaar teckel moet doorgaans tweemaal per jaar getrimd oftewel geplukt worden.Staart
Korthaar: Fijn en vol, maar niet rijkelijk behaard. Wat langere haren (grannen) aan de onderzijde van de staart is niet fout.
Ruwhaar: Lang en laag gedragen: goed behaard.
Langhaar: Lang en laag gedragen, met een volle vlag aan de onderzijde van de staart.
Kleur
Eenkleurig: rood, roodgeel, geel met of zonder zwarte haartjes (gesticheld); tweekleurig: diepzwart of bruin met roestbruine of gele aftekening (tan-aftekening), wildzwijnkleurig: black and tan patroon waarbij in het zwart witte haarpunten voorkomen; gevlekt/gestroomd: zwart, rood of grijs met onregelmatige witte vlekken, waarbij noch de donkere, noch de lichtere kleur mag overheersen.
Hoogte en gewicht
Borstomvang boven de 35 cm. Bovengrens gewicht ongeveer 9,0 kg2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)
2.1 Erfelijke ziekten2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten
2.1 Erfelijke ziekten
Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving .
Veel voorkomend
Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
Minder vaak voorkomend
Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
Sporadisch voorkomend
Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen
Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.