DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Staffordshire Bull Terrier

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

(SBTCN) Staffordshire Bull Terrier Club Nederland. Opgericht in 1975. Info via: www.sbtcn

Prijs van een pup

Fokkers hanteren een pupprijs van 800-1200 Euro. De vereniging geeft een adviesprijs van 800 Euro.

Oorsprong

De Staffordshire Bull Terriër ontstond uit kruisingen tussen oude Bulldog-rassen en verschillende soorten terriers. De Bulldog bedeelde hem met grote kracht en vasthoudendheid, de terriër verschafte hem snelheid en behendigheid. Deze eigenschappen heeft hij tot vandaag min of meer behouden. Het ras heeft een geschiedenis van vechthond die ver teruggrijpt in de 19e eeuw. Dit wil zeggen dat men hem indertijd, na meestal lange en wrede trainingssessies, inzette tegen wilde dieren in gevangenschap, maar vooral tegen soortgenoten. Alhoewel dit gruwelijke tijdverdrijf in de helft van de 19e eeuw werd verboden, ging het illegaal toch nog door tot een klein stuk in de 20e eeuw. In 1936 werd de Stafford als ras erkend en begon hij zijn opgang van geliefde show- en huishond, die vandaag in Engeland zijn enorme populariteit (meer dan 8 à 9000 geregistreerde geboorten per jaar) voornamelijk dankt aan zijn prachtige eigenschappen.

Type

Vechthond.

Huidig gebruik

Tegenwoordig vriendelijke huishond.

Karakter

De Stafford heeft een gouden inborst en een klein hartje naar mensen toe. Kenmerkend voor zijn temperament is dan ook een maximum aan openheid en totale betrouwbaarheid

Opvoeding

Veel mensen denken dat door het harde uiterlijk van de Stafford ze ook hard aangepakt moeten worden. Echter de Stafford is juist helemaal geen mentaal harde hond, integendeel zelfs! Een boze toon in de stem is vaak al voldoende, en harder straffen dient dan ook alleen te gebeuren wanneer dit echt nodig is. Wat dan veel effect heeft is de pup in het nekvel te pakken en deze tegen de grond te drukken en met een barse en strenge stem hem/haar toe te spreken. Dit zal grote indruk maken. De stafford is een zeer aanhankelijke hond en wilt graag bij het gezin horen. Ze zijn graag in gezeldschap van mensen en houden van een dolletje.

Algemeen beeld

De Stafford is een kortharige hond, goed in balans met de goede proporties. Voor zijn grootte bezit hij grote kracht, hij is gespierd, snel en behendig.

Bouw

Rechte ruglijn. Breed front. De diepe borst loopt af naar het borstbeen toe, de ribben zijn goed gewelfd. Het gespierde lichaam is duidelijk afgetekend.

Vacht en onderhoud

Glad, kort, goed aangesloten op de huid.

Staart

Van middelmatige lengte, laag aangezet. Versmallend naar de punt en laag gedragen.

Kleur

Rood, reekleurig, wit, zwart of blauw of één van deze kleuren met wit. Iedere schakering van gestroomd met of zonder wit. Zwart met rode brand (black and tan) en leverkleurig (chocoladebruin) zijn hoogst ongewenst.

Hoogte en gewicht

Gewicht reuen van 12.7 t/m 17.3 kg. Teven van 10,9–15,4 kg. Gewenste schofthoogte 35,6–40,6 cm.

 

 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak