Spinone
1 Rasinformatie
Oorsprong
De Spinone is de Italiaanse variant van de ruwharige staande hond zoals die door geheel Europa voorkomt. Zijn geschiedenis is nogal omstreden. Het meest aannemelijk is het niettemin dat de Spinone een puur Italiaans ras is. Al in de eeuwen voor Christus zijn er beschrijvingen over een ruwharige hond met een scherpe neus, die wild voorstond en apporteerde.
Type
Jachthond
Huidig gebruik
Jachthond, gezelschapshond
Karakter
Zeer vriendelijk en geduldige hond die graag in gezelschap van mensen is. Hij werkt grondig en zelfstandig en is kalm en onverstoorbaar van aard. Hij werkt rustig en onverstorbaar en gaat graag te water. Ook moeilijk struikgewas is geen enkele belemmering voor deze hond.
Opvoeding
Door zijn vriendelijke en zachte karakter is de Spinone makkelijk te trainen. Zijn kalmte en rust past niet bij iedereen. De Spinone gedijdt het beste bij mensen die even rustig en onverstoorbaar zijn als hijzelf en die bovendien begrip hebben voor zijn zachtheid en aanhankelijkheid.
Algemeen beeld
Een ruwharige, vierkant gebouwde, grote hond. De gelaatsuitdrukking is opvallend: enigszins weemoedig kijkt deze hond de wereld in.
Bouw
Vierkant van bouw, is de Spinone een forse en gespierde hond. Hij heeft een wat weemoedige en uiterst vriendelijke uitdrukking. De oren zijn lang en dun en worden langs het hoofd gedragen. Het hoofd heeft baard en snor.
Vacht en onderhoud
Ruwharige vacht, die regelmatig moet worden doorgekamd om klitten te voorkomen. De vacht dient regelmatig getrimd te worden om klitten van met name de ondervacht te voorkomen.
Staart
Dik en rond. De staart dient horizontaal te worden gedragen en wordt in het land van oorsprong gecoupeerd. In Nederland is dat verboden.
Kleur
Geheel wit, oranje met witte aftekening, bruin met witte aftekening. In het wit is schimmelaftekening toegestaan. Tanaftekening en zwart niet toegestaan.
Hoogte en gewicht
Reuen 60-70 cm, teven 58-65 cm. Gewicht reuen 32-37 kg, teven 28-32 kg.
2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)
2.1 Erfelijke ziekten2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten
2.1 Erfelijke ziekten
Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving .
Veel voorkomend
Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
Minder vaak voorkomend
Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
Sporadisch voorkomend
Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen
Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.