DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Sloughi

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

Nederlandse Vereniging voor Afghaanse Windhonden en andere Oosterse Windhondenrassen. Deze vereniging is opgericht in 1935 en biedt onderdak aan de volgende rassen: Afghaanse windhond, Azawakh, Saluki, Sloughi, Pharaohond, Podenco Ibicenco, Cirneco dell'Etna, Galgo Español, Chart Polski. Info via: www.nvow.net

Oorsprong

De Sloughi is afkomstig uit het Oosten, maar komt al eeuwenlang in Noord-Afrika voor, met name in Marokko. Het is een jachthond die op zicht jaagt en gebruikt werd voor de jacht op voornamelijk gazellen en ander woestijnwild. Hij is sterk en heeft een groot uithoudingsvermogen. Het ras doet denken aan de Saluki, waarn het overigen ook verwant is. De Sloughi is hooghartig, trots, een beetje gereserveerd tegenover vreemden en een typische eenmanshond. Het is een zeldzaam ras. (Bron: http://nl.animals-online.info).

Type

Zichtjager.

Huidig gebruik

Huishond, jachthond.

Karakter

Ondanks hun fijn en edel gebouwd uiterlijk zijn Sloughi's sterk, taai en robuust. Ze wennen snel aan het heersende klimaat. Ze zijn levenslustig door consequente selectie op vitaliteit, vermogen tot overleven en instinct. Van de Sloughi's in Noord-Afrika verwacht men behendigheid, reactiesnelheid, zelfstandigheid en uithoudingsvermogen. Met name de reuen zijn moedig en zelfbewust. Deze hebben een strakkere leiding nodig dan teven; ze laten niet met zich spotten, zeker niet als er zich een situatie voordoet waarbij het bezit of de veiligheid van hun eigenaar of zichzelf in het geding is. Tegenover kinderen tonen zij zich in de regel geduldig en oppassend. Tegenover vreemden zijn ze veelal gereserveerd. De Sloughi's leven sterk verbonden met de mensen samen en zijn hun eigenaar onverbiddelijk trouw.

Opvoeding

Het is één van de meer wantrouwende onder de windhonden. Hij is erg waaks en moet consequent worden opgevoed.

Algemeen beeld

De Sloughi toont zich als een volbloed rashond. Zijn uitdrukking is er een van de melancholische ernst. De blijk uit de zwart omrande ogen is doordringend en vasthoudend.

Bouw

Een hoogbenige vierkante lichaamsvorm, een diepe borst, uitstekende heupbeenderen, een bijna recht rugbelijning. Duidelijk zichtbaar onder de fijne huid zijn de droge, lange spieren, het skelet en wanneer de hond in de juiste conditie is, tekenen pezen en aderen zich duidelijk af.

Vacht en onderhoud

Zeer kort, dicht en fijn. Weinig onderhoud. Een borstelbeurt in de week is voldoende.

Staart

Dun, droog, in het verlengde van de croupe aangezet, wordt onder de ruglijn gedragen. Moet tot de sprong reiken.

Kleur

Alleen zandkleur is toegestaan in alle gradaties: van heel licht tot rood-bruin. Ook zijn er exemplaren zwart met lichte of gestroomde aftekeningen en gestroomd. Echter, gestroomd is een vachttekening en geen kleur.

Hoogte en gewicht

De schofthoogte voor de teven is 65 cm en voor de reuen ongeveer 70 cm. Gewicht 20-28 kg.

Bijzonderheden

Windhonden en half-windhonden vallen onder de zgn. 'lange honden'. De Jachtwet verbiedt het deze honden los te laten lopen in Nederland, ongeacht waar, omdat ze dan snel zullen gaan stropen. Het loslopen dient dus te gebeuren op plaatsen waar er geen risico's zijn voor zowel de hond als de omgeving.

 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak