DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Skye terrier

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

Schotse Terriër Club, opgericht 9 oktober 1925. Deze vereniging is speciaal voor de kortbenige terriërrassen die geen eigen rasvereniging hebben. Bij deze vereniging zijn de volgende rassen ondergebracht: Schotse Terriër, Dandie Dinmont Terriër, Australian Silky Terriër, Australian Terriër, Skye Terriër. (Website: www.stcnl.nl).

Oorsprong

De Skye Terriër behoort tot een van de oudste rassen van Schotland en zijn ontstaan gaat terug tot de 14e eeuw. Dit ras dankt zijn naam aan een van de eilandjes van Schotland, genaamd Skye. Het was de hond van de aristocraten, de grootgrondbezitters en werd al honderden jaren geleden gebruikt voor de jacht op das, bunzing en het andere niet gewenste ongedierte. De veel korter gebouwde Cairn Terriër en de Skye Terriër zijn zeer aan elkaar verwant. De zware vacht, lange lage lichaamsbouw en krachtige gebit gaven hem de capaciteiten om onder moeilijke omstandigheden zijn werk te doen. Tegenwoordig is de Skye Terriër echter een echte gezinshond geworden en er wordt voor zover bekend niet meer mee gewerkt. In Nederland behoort de Skye Terriër tot de vrij zeldzame rassen. (Bron: www.stcnl.nl)

Type

Jager op das, bunzing en ander klein wild.

Huidig gebruik

De Skye Terriër is een huishond.

Karakter

De Skye Terriër is onbevreesd, trouw, vrolijk en vriendelijk voor wie hij kent maar gereserveerd en voorzichtig voor en met vreemden. Neigt naar eenmanshond. In tegenstelling tot wat men zou verwachten zijn Skye Terriërs geschikt voor gehoorzaamheids- of behendigheidstraining. Reuen hebben soms de neiging dominant gedrag te vertonen.

Opvoeding

De opvoeding van de Skye Terriër moet met respect gebeuren, wat betekent dat u altijd eerlijk en consequent moet zijn, maar de hond daarnaast ook de vrijheid voor eigen initiatief moet geven. Het is zeker niet eenvoudig om een Skye Terriër op te voeden zoals het hoort. Maar streng en consequent zijn is een absolute must.

Algemeen beeld

Door zijn zeer lange lichaam is de Skye Terriër een zeer opvallende verschijning.

Bouw

Lang en laag, met een rechte rug. Ovale, diepe en lange borstkas, korte lendenpartij.

Vacht en onderhoud

De Skye Terriër heeft een dubbele vacht, kort, zacht en wollig onderhaar en een lange, harde en rechte bovenvacht. De Skye Terriër heeft relatief weinig vachtverzorging nodig, al doet de vachtstructuur misschien anders vermoeden. Eenmaal per week een goede borstelbeurt is voldoende om de vacht in goede conditie te houden. De vacht moet midden op de rug in een scheiding vallen. verwijder losse haren en vuil uit de gehoorgang. Het is ook raadzaam het teveel aan beharing tussen de voetzolen van de Skye Terriër weg te knippen.

Staart

Wordt in stilstand met het bovenste gedeelte hangend en het onderste gedeelte licht naar boven gebogen gedragen. In actie wordt de staart van de Skye Terriër in het verlengde van de ruglijn gedragen. Hij dient sierlijk bevederd te zijn.

Kleur

Iedere kleurschakering is toegestaan mits de neus en oren maar zwart zijn. De meest gezien kleuren zijn: zwart, grijs, crème en lichtblond. De kleur van een pup kan erg verschillen naarmate hij ouder wordt.

Hoogte en gewicht

De schofthoogte van de Skye Terriër ligt rond de 25 cm. Het gewicht van de Skye Terriër ligt rond de 12 kg.

Bijzonderheden

Skye Terriërs kunnen zeer oud worden, 14 of 15 jaar is geen uitzondering. Er is ook een variëteit met hangende oren, maar deze is zeldzaam.

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak