DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Sheltie

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

(N.S.V.) Nederlandse Sheltie Vereniging. Opgericht in 1939. Info via: www.nederlandsesheltievereniging.nl

Prijs van een pup

De Sheltie kost € 750,-.

Oorsprong

De Sheltie werd vroeger gebruikt voor het hoeden van schapen. De Shetland Sheepdog is afkomstig van de Shetland-eilanden in het noordoosten van Schotland. Hij was een kruisingsproduct van Collies met de Groenlandse hond en de King Charles Spaniel. Begin van de 20e eeuw werd hij in Groot-Brittannië ingevoerd en werd hij 1914 door de Kennel Club erkend. De

Type

Schaapshond

Huidig gebruik

De Sheltie is een huishond en geschikt voor hondensport, zoals behendigheid, flyball en ‘gedrag en gehoorzaamheid’.

Karakter

De Sheltie is oplettend, vriendelijk, intelligent, sterk en actief. Aanhankelijk en toegewijd voor de eigenaar, afstandelijk tegenover vreemden, nooit zenuwachtig.

Opvoeding

De Sheltie is een zelfstandige met een eigen wil. Er schuilt een werkhond in hem. Hij heeft een consequente opvoeding nodig. En als het klikt, wil de Sheltie alles doen voor de baas.

Algemeen beeld

De Sheltie is een kleine, langharige werkhond van grote schoonheid, in geen enkel opzicht lomp of grof. De overvloedige vacht, manen en kraag, de lijn, die het hoofd vormt en de lieve uitdrukking vormen met elkaar het ideale beeld.

Bouw

Van de schouderpunt tot aan het laagste punt van het kruis een klein beetje langer dan de schofthoogte.

Vacht en onderhoud

Dubbel, bovenvacht met lang, hard en recht haar, ondervacht zacht, kort en dicht. Kraag en manen zeer overvloedig, de voorbenen fraai bevederd. De achterbenen boven het spronggewricht rijkelijk met haar bedekt, onder het spronggewricht met kort haar. Snuit en voorhoofd met kort haar. Exemplaren met kortharige vacht zijn hoogst ongewenst. De volwassen Sheltie heeft ondanks zijn dikke dubbele vacht geen moeilijk te verzorgen vacht. Eenmaal per week borstelen is voldoende. In de rui het losse onderhaar voorzichtig plukken of er uit kammen.

Staart

De staart van de Sheltie is laag aangezet, de staartwervels lopen puntig toe en reiken tenminste tot aan het spronggewricht. Overvloedige beharing en licht naar boven gebogen. Mag bij beweging iets hoger gedragen worden, maar nooit boven de ruglijn uitkomen. In geen geval geknikt.

Kleur

Sables: effen of met zwarte haarpunten, elke kleurnuance tussen licht goudkleurig en maboniekleurig, maar wel warm van tint. Wolfkleurig sable en grijs sable ongewenst. Tricolours: Diep zwart op het lichaam, bij voorkeur met warmbruine aftekening.

Hoogte en gewicht

Ideale hoogte van de Sheltie reu aan de schoft gemeten is 37 cm en die van de Sheltie teef 35,5 cm. Meer dan 2,5 cm boven of onder deze hoogte is ongewenst. Gewicht: 6 kg tot 8 kg.

 

 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak