DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Shar-Pei

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

Shar-Pei Club Nederland (www.sharpeiclub.nl)

Prijs van een pup

De Sharpeiclub heeft geen vastgesteld tarief. Fokkers vragen prijzen van rond de 1300 euro voor de Shar-Pei.

Oorsprong

De Shar-Pei is een Chinese jacht- en waakhond die reeds eeuwen bestaat. Oorspronkelijk kwam dit ras uit de omgeving van Guangzhou. De Shar-Pei werd oorspronkelijk gebruikt voor de jacht op wilde zwijnen en het hoeden van kudden. Hoe oud het ras precies is is niet geheel duidelijk. Reeds op kunstvoorwerpen uit de Han dynastie werden dergelijke honden afgebeeld. De Shar-Pei zou tot ongeveer 200 v. Chr. terug te volgen zijn aan de hand van beeldjes en afbeeldingen op vazen en schilderijen. In 1947 dreigde het ras bijna uit te sterven. Reden daarvoor was dat, in verband met extreme voedseltekorten in China, de hondenbelasting absurd hoog werd gemaakt. Dit was voor de meeste Chinese burgers niet meer op te brengen, zodat de meeste honden dan ook werden opgegeten. Tevens werd destijds in China een wet van kracht waarin werd voorgeschreven dat alles wat niet productief was (zoals vogels, honden en knaagdieren) moest worden afgemaakt. Door deze, uit humanitair oogpunt kennelijk noodzakelijke maatregel, overleefden maar weinig honden deze periode. In de jaren zeventig gingen hondenhandelaren dit ras kruisen met andere dieren om zwaardere rimpels in te fokken. In 1973 werd door de Hongkong Chinees Matgo Law een verzoek om een reddingsactie voor dit ras naar de Amerika geschreven. Hierop reageerden meer dan 200 Amerikanen, waardoor de fokkerij in Amerika op gang kwam. Vanuit Hongkong werd nu de Shar-Pei verscheept naar andere delen van de wereld. In 1979 konden we ze voor het eerst in Europa begroeten. In de loop der jaren ontstonden in diverse landen rasverenigingen die de belangen van de Shar-Pei behartigden (in Nederland is dat dus de Shar-Pei Club Nederland). (Bron: www.sharpeiclubnederland.nl)

Type

Jacht-, waakhond en veehoeder.

Huidig gebruik

De Shar-Pei is een gezelschapshond, jacht- en waakhond.

Karakter

De aanhankelijkheid voor "zijn gezin", de opmerkelijke intelligentie en kindvriendelijkheid maken de Shar-Pei tot een bijzonder fijne huishond. Door hun uiterst schone instelling kunnen ze heel vroeg en gemakkelijk zindelijk gemaakt worden. Hun persoonlijkheid en trotse houding maken hen, met hun ingeboren waakinstinct, tot een goede "verdediger van huis en haard". Tegenover vreemden gedraagt de Shar-Pei zich terughoudend. Ze bepalen zelf of en wanneer ze door iemand aangehaald willen worden of niet. Iemand die ze niet mogen of "niet willen" wordt eenvoudigweg genegeerd. Mogen ze iemand wél dan zal diegene het ook weten ook. De Shar-Pei is nogal jaloers en zal door een ‘stoere/macho houding aan zijn baas kenbaar maken dat een ander teveel aandacht krijgt.

Opvoeding

Een Shar-Pei heeft een strakke hand qua opvoeding nodig. En dan valt dit ras ook wel wat te leren. Liefhebbers hebben met hun Shar-Pei moeiteloos behendigheidscursussen met lof doorstaan.

Algemeen beeld

De Shar-Pei is een actieve, compacte, kort en vierkant gebouwde hond, van gemiddelde grootte. Rimpels op schedel en schoft, kleine oren en de ‘nijlpaard’ voorsnuit behoren tot het unieke uiterlijk van de Shar-Pei. Reuen groter en krachtiger dan teven.

Bouw

De Shar-Pei is een kwadratisch gebouwde hond. De borst is breed en diep terwijl de rug kort, recht en zeer sterk is. Horizontale ruglijn.

Vacht en onderhoud

Kort, hard, borstelig en zo recht mogelijk. Geen ondervacht. Lengte mag niet meer dan 2.5 cm zijn. De Shar-Pei hoeft nooit getrimd.

Staart

Dik en rond aan de wortel, taps toelopend naar een fijne punt. De staart is zeer hoog aangezet, een karakteristiek kenmerk van het ras. Kan hoog in een gebogen lijn of in een strakke krul of gebogen over elke zijde van de rug gedragen worden. Geen of een incomplete staart is hoogst ongewenst.

Kleur

Alle effen kleuren zijn toegestaan bij de Shar-Pei met uitzondering van wit.

Hoogte en gewicht

Reu en teef 44-51 cm vanaf de schoft. Gewicht 18-29.5 kg

Bijzonderheden

Door de rimpels op zijn neus en schouder heeft de Shar-Pei in de ogen van een andere hond waarschijnlijk een dreigende houding. Zij denken misschien dat de lippen zijn opgetrokken en er een "borstel" over de rug zit, waardoor ze vaak ten onrechte worden aangevallen. Juist door zijn vriendelijke karakter duurt het dan vaak erg lang voordat de Shar-Pei zich verdedigt. Dit maakt het haast onvoorstelbaar dat de Shar-Pei (door zijn ruime vel en stekelige beharing) ooit werd gebruikt voor hondengevechten. Er moesten destijds dan ook drugs en alcohol aan te pas komen om de nodige agressie op te wekken.

 

 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak