DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Schotse Herder

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

(S.H.V.) Schotse Herdershonden Vereniging ‘De Collieclub’. Opgericht 10 juli 1965. De enige door de Raad van Beheer erkende rasvereniging voor de Schotse Herdershond Langhaar en Korthaar. (www.collieclub.nl) De Schotse Herder Vrienden (www.Schotseherdervrienden.nl) is opgericht in 2004.

Prijs van een pup

750 euro

Oorsprong

De Schotse Herdershond, ook wel Collie genoemd, is een van de oudste Britse rassen. De hond komt oorspronkelijk uit Noord-Engeland en Schotland, waar hij als herdershond voor vooral het hoeden van schapen werd gebruikt. Rond 1870 begon men de Schotse Herdershond op uiterlijke kenmerken te fokken en daardoor werd de hond als snel heel populair. Er ontstonden twee haarvariëteiten: een langharige en een kortharige Schotse Herdershond. De beide variëteiten zijn echter met elkaar gekruist. Het ras kwam al vroeg naar het vasteland van Europa. De Schotse Herdershond is een van de meest gewaardeerde hondenrassen ter wereld, wat zowel positieve als negatieve gevolgen heeft gehad voor het ras. (Bron:www.collieclub.nl)

Type

Herdershond

Huidig gebruik

Gezelschap- en tentoonstellingshond

Karakter

Hij heeft een vriendelijk karakter, zonder trekken van nervositeit of agressiviteit. Van nature is de Schotse Herder gehoorzaam en leert hij heel snel. De collie heeft een hekel aan mopperen en boos worden.Tegenover vreemden zijn de Collies vaak gereserveerd. Een volwassen Collie heeft normale lichaamsbeweging nodig.

Opvoeding

Opvoeden met geduld en zachte hand, maar wel consequent.

Algemeen beeld

Naast schoonheid moet hij ook kracht, elegantie en beweeglijkheid uitstralen. De vorm van het hoofd is karakteristiek voor het ras en moet zowel van voren als van opzij gezien op een stompe, vrij langgerekte wig lijken. De Collie heeft een stuwende gang.

Bouw

Rechthoekig, stevige rug, bij de lendenen iets gewelfd, ruime borstkas.

Vacht en onderhoud

Er komen twee haarvariëteiten voor: langharig en kortharig. Bij de langharige Schotse Herdershond moet de vacht strak over het silhouet van het lichaam vallen, grof zijn, de ondervacht is zacht en dicht. Flinke manen en weelderige vacht op de borst. Het gezicht en de punten van de oren zijn kortharig. De voorbenen moeten goed bevederd zijn, de achterbenen boven de sprongen weelderig behaard. Weelderige beharing op de staart. De kortharige Schotse Herdershond moet grove, vrij korte dekharen hebben, die dicht op het lichaam liggen, en een korte, dichte ondervacht. De vacht van de Collie (langhaar) niet elke dag kammen, want zo trek je zijn ondervacht er uit. Wanneer een Collie niet in de rui is, kun je eenmaal per week of per twee weken volstaan met een goede borstelbeurt. Een goede borstel is voor de Collie een borstel van varkenshaar 'gemengd' met pinnen van kunststof. Alleen wanneer de Collie in de rui is mag je hem kammen of met een pinnenborstel (ook wel poedelborstel genoemd) borstelen om al het dode haar te verwijderen. Je kunt ze dan ook wassen. Dat zorgt ervoor dat de vacht losser gaat zitten en makkelijker en sneller te verwijderen is. Dagelijkse behandeling van de vacht van de korthaar bestaat uit: met grove kam en borstel de losse haren uit de vacht verwijderen. Ziet men tegen de tijd dat de hond gaat verharen kleine pluisjes wol uitsteken dan is dat het teken dat de hond echt aan het verharen is. De loszittende ondervacht kan men met een herdersharkje verwijderen. Enkel wassen indien echt nodig. De vacht vergt weinig onderhoud, maar je hebt wel veel losse haren in huis.

Staart

Zo lang dat het benige gedeelte onder de sprongpunt komt. Wordt in rust sabelvormig gedragen, in beweging hoger, maar nooit boven de rug.

Kleur

Er komen drie kleurvariëteiten voor: sable en wit, tricolour en blue merle.

Hoogte en gewicht

Schofthoogte: reuen 56 tot 61 cm en teven 51 tot 56 cm, met een gewicht van 20 tot 30 kg.

 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak