Saluki
1 Rasinformatie
Rasvereniging
Nederlandse Vereniging voor Afghaanse Windhonden en andere Oosterse Windhondenrassen. Deze vereniging is opgericht in 1935 en biedt onderdak aan de volgende rassen: Afghaanse windhond, Azawakh, Saluki, Sloughi, Pharaohond, Podenco Ibicenco, Cirneco dell'Etna, Galgo Español, Chart Polski. Info via: www.nvow.net
Oorsprong
De Saluki is een van de oudste hondenrassen. Hij is afkomstig uit het Midden-Oosten en werd reeds zesduizend jaar geleden afgebeeld. Hij werd door bedoeienen en andere nomadenstammen gebruikt voor de jacht op onder andere gazellen. Het ras kwam in het midden van de negentiende eeuw naar West-Europa, maar het duurde tot na de Tweede Wereldoorlog voordat het zich echt had gevestigd in Engeland. Tegenwoordig is het bijna overal ter wereld een geliefd gezelschaps- en tentoonstellingsras. (Bron: http://nl.animals-online.info)
Type
Jachthond.
Huidig gebruik
Huishond en tentoonstellingshond.
Karakter
Zelfstandig, onafhankelijk, eigenzinnig. Aanhankelijk en trouw aan de eigen mensen, gereserveerd tegenover vreemden. De Saluki vindt het niet nodig om op commando te gehoozamen maar kiest zelf tijd en zin om te doen wat zijn baas van hem verlangt. Toch is het een gezeglijke hond die een rustig en eerlijk gedragspatroon heeft en zich goed in het gezin weet aan te passen.
Opvoeding
Hij heeft een zekere eigenzinnigheid in optreden maar ook een trouwe aanhankelijkheid aan zijn baas. Hij dient een consequente en kalme opvoeding te krijgen.
Algemeen beeld
Middelgrote, elegante en slanke windhond, die evenredigheid in lichaamsverhoudingen paart aan sierlijkheid. De Saluki toont zijn snelheid voor het jagen in zijn soepele, stijlvolle bewegingen. Hij is oosters in zijn melancholieke uitstraling en waardig in zijn optreden. Aan zijn afkomst uit de woestijn ontleent hij zijn zelfstandig en onafhankelijk karakter. Hij heeft een zekere eigenzinnigheid in optreden maar ook een trouwe aanhankelijkheid aan zijn baas. (Bron: www,rashondeninfo,nl)
Bouw
Vrij brede rug, iets gewelfde lendenen. Diepe en vrij smalle borstkas, opgetrokken buiklijn.
Vacht en onderhoud
De Saluki heeft een zijdeachtige, gladde vacht met bevedering aan de achterzijde van de benen, de dijen en hakken en aan de staart. Er is een kortharig type dat geen bevedering heeft. Af en toe borstelen.
Staart
Laag aangezet, wordt in een boogvorm gedragen, moet tot de sprong reiken.
Kleur
Alle kleuren en kleurcombinaties zijn toegestaan.
Hoogte en gewicht
Schofthoogte reu 58-71 cm, teef iets kleiner. Gewicht 20-28 kg.
Bijzonderheden
Windhonden en half-windhonden vallen onder de zgn. 'lange honden'. De Jachtwet verbiedt het deze honden los te laten lopen in Nederland, ongeacht waar, omdat ze dan snel zullen gaan stropen. Het loslopen dient dus te gebeuren op plaatsen waar er geen risico's zijn voor zowel de hond als de omgeving.
2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)
2.1 Erfelijke ziekten2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten
2.1 Erfelijke ziekten
Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving .
Veel voorkomend
Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
Minder vaak voorkomend
Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
Sporadisch voorkomend
Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen
Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.