DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Saarloos Wolfhond

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie


Rasvereniging

Nederlandse Vereniging van Saarlooswolfhonden (www.saarlooswolfhonden.nl)

Prijs van een pup

De prijs van een Saarlooswolfhond pup ligt tussen de 900 en 1250 euro.

Oorsprong

De Saarlooswolfhond heeft zijn naam ontleend aan de grondlegger, Leendert Saarloos. Hij wilde een hondenras fokken zonder degeneratieverschijnselen en met een natuurlijke resistentie tegen allerlei ziekten. Omdat juist de wolf veel van de door hem gewenste eigenschappen bezit koos hij dit dier als een van de stamouders van het door hem te creëren ras, de Saarloos- wolfhond. Hieraan ging veel experimenteren vooraf. Aan het begin van deze lange weg stond de Duitse Herder-reu Gerard van Fransenum, samen met de wolvin Fleur, die Saarloos van Diergaarde Blijdorp kocht. Dit paar zorgde in de loop der jaren voor 28 nakomelingen, waarvan er door hem maar drie goed genoeg bevonden werden om mee verder te fokken. Op aanraden van de bekende Nederlandse geneticus, wijlen Dr. L. Hagendoorn werd de broer aan de zusters gepaard. In 1963 bracht Leendert Saarloos, om de inmiddels hoog opgelopen inteeltfactor terug te brengen, nieuw wolvenbloed in via de wolvin Fleur II. Na veel teleurstellingen en tegenslagen kon Saarloos zich erop beroepen een nieuw ras te hebben gecreëerd: de Europesche wolfhond. In 1969 overleed Leendert Saarloos en zette zijn toen 17 jaar oude dochter Marijke samen met haar (blinde) moeder zijn werk zo goed mogelijk voort. De Europesche Wolfhond heeft zich een uitstekende blindengeleidehond getoond. Hij paarde immers de voorzichtigheid en het snelle reactievermogen van de wolf aan de aanhankelijkheid en trouw van ons oudste huisdier, de hond. Ongeveer driehonderd blinden hebben van zijn diensten gebruik mogen maken. Hoewel sommige exemplaren aanleg vertoonden voor politiehond misten toch de meeste honden de hiervoor vereiste aanvalsdrift. Als redding- en speurhond waren zij meer geschikt en de BB (Bescherming Bevolking) te Dordrecht heeft hier dan ook dankbaar gebruik van gemaakt door hen onder andere op te leiden voor het opsporen vanonder puin bedolven slachtoffers en het redden van drenkelingen. Op 5 juli 1975 werd de Europesche Wolfhond officieel door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland erkend en kreeg ter nagedachtenis aan zijn grondlegger de naam Saarloos Wolfhond. Na 50 jaar werd de aanvankelijk Europesche Wolfhond genoemde Saarloos Wolfhond een officieel erkend ras van Nederlandse bodem. (Bron: www.saarlooswolfshonden.nl)

Type

De Saarlooswolfhond werd vroeger ingezet als blindengeleidehond en redding- en speurhond.

Huidig gebruik

Huishond, blindengeleidenhond, redding- en speurhond.

Karakter

De Saarlooswolfhond is een stabiele, betrouwbare hond. Maar er stroomt wel wolvenbloed door zijn aderen. De Saarlooswolfhond heeft absoluut geen aanvalsdrift maar zal altijd aanvallen wanneer het voor hem onmogelijk wordt op de vlucht slaan. Zijn drang tot vluchten voor al wat vreemd is doet hem wel attent zijn op zijn omgeving en onraad zal ervoor zorgen dat zijn gedrag uiterst alert wordt. Toch is een Saarlooswolfhond geen angstige, nerveuze hond; hij is gewoon voorzichtig en heeft er behoefte aan zich terug te kunnen trekken als de Saarlooswolfhond benaderd wordt door vreemden. Met andere honden gaat de Saarlooswolfhond heel goed om. Hij is als geen ander in staat om de honden lichaamstaal te laten zien. De Saarlooswolfhond is dan ook geheel op z'n plaats in een gezin met meerdere honden.

Opvoeding

De Saarlooswolfhond is een huishond, weliswaar met wolvenbloed in zijn aderen maar toch echt een hond. Wel is er een aantal aspecten in zijn gedrag dat duidelijk voortkomt uit zijn wolfse voorvaderen. Vroeg en goed socialiseren is voor de Saarlooswolfhond van groot belang, omdat hij bij het opgroeien duidelijk terughoudend en gereserveerd zal worden naar vreemden. Daar tegenover staat dat zijn aanhankelijkheid aan zijn eigen mensen, ‘zijn roedel’, ongeëvenaard is. De Saarlooswolfhond heeft een sterk ontwikkeld roedelinstinct. Dit legt een hoop verantwoordelijkheid bij de eigenaar die duidelijk de rol van alpha op zich moet nemen, echter zonder hard en veeleisend te zijn. De opvoeding vergt geduld en inzicht in de bijzondere eigenschappen van dit natuurras. Hoewel de Saarlooswolfhond een roedeldier is, beschikt hij ook over een sterke wil. Onvoorwaardelijke gehoorzaamheid is dan ook teveel gevraagd. Dingen die tegen het instinct ingaan zal de Saarlooswolfhond altijd proberen te ontlopen.

Algemeen beeld

De Saarlooswolfhond is een krachtige wolfachtige, stokharige hond. Zijn uiterlijk en manier van lopen doen zeer sterk aan een wolf denken, wat hem tot een imposante verschijning maakt. De Saarloos- wolfhond hoort een beeld te geven van een oplettende voorzichtige en aanhankelijke hond.

Bouw

De Saarlooswolfhond is harmonisch gebouwd en heeft lange benen, zonder de indruk te wekken van hoogbenigheid. Reuen en teven hebben een duidelijk verschil in verschijning en allure.

Vacht en onderhoud

De vacht van de Saarlooswolfhond bestaat uit langer dekhaar en dicht onderhaar.

Staart

De staart van de Saarlooswolfhond is vrij laag aangezet, wordt in rust sabelvormig gedragen en toont geen grote beweeglijkheid. In actie en bij imponeergedrag kan de Saarlooswolfhond de staart omhoog dragen.

Kleur

De voorkomende kleuren zijn van licht tot donker geschakeerd zwart-wildkleurig, (wolfsgrauw), van licht tot donker geschakeerd bruin-wildkleurig (bosbruin) en zeer licht crème tot wit. Andere kleuren zijn bij de Saarlooswolfhond niet toegestaan. Bij de wolfsgrauwe honden dient de neus zwart te zijn, bij de bosbruine leverkleurig, en bij de witte bij voorkeur zwart, alhoewel een vleeskleur bij deze exemplaren geoorloofd is.

Hoogte en gewicht

Schofthoogte van de Saarlooswolfhond reu 65 tot 75 cm en van de Saarlooswolfhond teef 60 tot 70 cm.

Bijzonderheden

De Saarlooswolfhond is een Nederlands ras, maar toont zeer veel overeenkomsten met de wolfhond uit het voormalig Tsjechoslowakije.

 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak