DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Rhodesian Ridgeback

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

(RRCN)Rhodesian Ridgeback Club Nederland. Website: www.rrcn.nl In 1980 telde de vereniging iets meer dan 100 leden, in het jaar 2000 is het ledenbestand gegroeid tot ruim 800.

Prijs van een pup

Een pup kost rond de 1000 euro; de vereniging hanteert geen prijs.

Oorsprong

De Rhodesian Ridgeback komt uit Rhodesia (Zimbabwe) en is daar gefokt en ook daar is de rasstandaard en de naam ontwikkeld. In 1883 kwamen twee teefjes met een ridge vanuit Zuid Afrika naar Rhodesia. Deze twee teefjes zijn gebruikt voor de fokkerij door Cornelius van Rooyen met zijn honden. De rasstandaard is in 1922 opgesteld door Dr. Francis Barnes in Bulawayo, Rhodesia. Het ras is pas in 1925 erkend door de nationale Kennel Unie van Zuid-Afrika. Hij heeft ook een Afrikaanse naam, Pronkrug (of Afrikaanse Leeuwhond). Uit oorspronkelijke inheemse jachthonden (zoals de Hottentot Jachthond, die nu is uitgestorven) en honden van de 16de eeuwse Europese immigranten, zoals Mastiffs, Bloedhonden en Terriërs ontstond bij selectie op kracht, moed en hittetolerantie, een lopende hond die zelfs voor leeuwen geen blokje om gaat. De naam 'Leeuwhond' is dan ook ontstaan door de bekwaamheid van de hond om leeuwen lastig te vallen door ze te blijven bestoken met strategische aanvallen, zodat ze naar het geweer van de jager worden gelokt.

Type

Jachthond.

Huidig gebruik

Huishond, waakhond.

Karakter

een Rhodesian Ridgeback is geen hond voor een beginneling, het zijn individualisten, doen graag hun eigen zin en dat maakt dat ze niet altijd zo gemakkelijk zijn in hun oefeningen. Ze hebben niet altijd dezelfde mening als hun eigenaars. Ze zijn groot, intelligent, sociaal, hebben een sterke wil en zijn erg onafhankelijk.

Opvoeding

Alleen in goede handen, met een degelijke opvoeding en verzorging, kan de Ridgeback een trouwe familiehond worden die voor de bazen door het vuur zal gaan.

Algemeen beeld

Een volwassen Rhodesian Ridgeback is een mooie, sterke, gespierde en actieve hond met een symetrisch silhouet. De Rhodesian Ridgeback heeft een groot uithoudingsvermogen en is snel. Hij is ook lenig en wendbaar, wat opvalt bij dit grote hondenras.

Bouw

Gespierde bouw. Goede hoeking van schouder en opperarm. Geen al te brede borstkas, maar diep, lang en ruim. Krachtige rug, sterke lendenpartij, licht gewelfd.

Vacht en onderhoud

Vacht is kort, dicht en glanzend. Dit hondenras dankt zijn naam aan zijn ridge. De ridge of 'pronk', is een streep haren die zich op de rug bevindt, die tegen de groeirichting van de vacht in gaat. De ridge begint direct achter de schouders en loopt door tot ter hoogte van de heupen. Gebruik alle dagen een rubber borstel of een hondenhandschoen om de dode haren weg te nemen.

Staart

Sterk en breed bij de aanzet, geleidelijk aflopend naar de punt. Wordt met een lichte welving gedragen. Nooit gekruld.

Kleur

Licht tot roodtarwe. Een beetje wit op de borst en tenen is toegestaan maar overmatig wit op de buik, borst en boven de voeten is niet wenselijk. Het masker en de oren mogen donkerder zijn dan de rest van de vacht.

Hoogte en gewicht

De schofthoogte van de reu ligt tussen de 63 en 68,5 cm. De schofthoogte van de teef ligt tussen de 61 en 66 cm.

 
Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak