Pyreneese Berghond
1 Rasinformatie
Rasvereniging
N.V.L.P.H.)Nederlandse Verenging van Liefhebbers van de Pyreneese Berghond Website:www.nvlph.nl
Prijs van een pup
De adviesprijs van de rasvereniging is voor het jaar 2007 vastgesteld op 900 euro.
Oorsprong
De Pyreneese Berghond is sinds mensenheugenis in de Pyreneeën. In de Middeleeuwen werd de witte hond gebruikt als bewaker van de kastelen. Verder was zijn taak was om de kuddes vee, meestal schapen, in de bergen te bewaken en te verdedigen. Zowel tegen dierlijke als ook tegen menselijke rovers. Tot de vijanden hoorden vooral beren, wolven en lynxen. De Pyreneese Berghond wordt vermeld door Gaston Phoebus in de 14e eeuw. Al gewaardeerd als gezelschapshond in de 17e eeuw. Hij kende zijn glorietijd aan het hof van Louis de 14e. De eerste gedetailleerde beschrijving van de hond dateert uit 1897 in het boek van Graaf van Bylandt. Tien jaar later is de eerste rasclub opgericht en in 1923 laat de la Reunion des Amateurs de Chiens Pyrenees op initiatief van M. Bernard Senac- Lagrange de standaard officieel registreren bij de S.C.C. De actuele standaard is nog steeds nauw verwant aan de standaard van 1923, het zijn vooral de bijzonderheden die zijn toegevoegd.
Type
De Pyreneese Berghond is van oorsprong een waak- en verdedigingshond.
Huidig gebruik
Huishond en nog steeds werkzaam als veehoeder in de Pyreneeën. In de Verenigde Staten van Amerika en Canada wordt op grote schaal gebruik gemaakt van de Pyreneese Berghond, om alle mogelijke soorten vee te bewaken.
Karakter
De Pyreneese Berghond neemt een lange aanloop naar de volwassenheid. Hij is attent, waaks, intelligent en is zelfstandig. Van een niet omheind terrein heeft hij nogal eens de neiging af te dwalen. Verder neigt de hond naar veel en hard blaffen.
Opvoeding
De Pyreneese Berghond is een zelfstandige hond. Een dier met humor, maar soms ook onverschilligheid tegenover de wereld. Vanaf dat hij in huis komt heeft hij een strenge, consequente, maar rechtvaardige en zachte opvoeding nodig. Een teef is vaak wat gemakkelijker in de omgang dan een reu.
Algemeen beeld
Een grote hond, imposant en krachtig gebouwd, maar niet ontdaan van een zekere elegantie.
Bouw
Matige hoeking van de schouder, uitgesproken schoft, breed en gespierd. Geen al te diepe borstkas, ruim en van goede lengte, licht gewelfde ribben. Licht hellende croupe, geprononceerde heupen, licht opgetrokken buiklijn.
Vacht en onderhoud
De vacht is goed dik, vlak, tamelijk lang en soepel, tamelijk (vrij) hard op de schouders en de rug. Langer aan de staart en rondom de hals, waar het iets golvend mag zijn. De vacht van de broek is fijner en wolliger en erg dik. De ondervacht is eveneens goed dik (dicht). Een paar keer per week een flinke borstelbeurt is voldoende, wel op klittenvorming achter de oren en onder de oksels letten. In de ruiperiode wil de hond flink verharen.
Staart
Staartlengte tenminste tot het spronggewricht. Hij is dicht behaard en vormt een pluim. Hij wordt in rust laag gedragen met aan het uiteinde bij voorkeur een haak. Als de hond op zijn hoede is (alert) wordt de staart sterk gekruld waarbij alleen het uiteinde de lenden aanraakt. Hij maakt het wiel ‘arroundera’ is de uitdrukking van de Pyreneese bergbewoners.
Kleur
De kleur is wit of wit met grijze vlekken ‘blaireau’ (das of wolfskleurig), bleek geel, of oranje (arrouye), op het hoofd, de oren en bij de staart aanzet, soms op het lichaam. De daskleurige vlekken worden het meest gewaardeerd.
Hoogte en gewicht
Reuen 70-80 cm, teven 65-75 cm. Gewicht reuen 60 kg en teven 45 kg.
2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)
2.1 Erfelijke ziekten2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten
2.1 Erfelijke ziekten
Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving .
Veel voorkomend
Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
Minder vaak voorkomend
Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
Sporadisch voorkomend
Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen
Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.