DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Norwich Terrier

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

(NNTC)Nederlandse Norwich Terrier Club. Website: http://www.norwichterrier.nu/

Oorsprong

De eerste Norwich Terriërs zijn gefokt en verkocht door ene meneer Lawrence, een hondenhandelaar. Hij verkocht ze aan de studenten van Cambridge. Ze werden toen de Catab Terriërs genoemd. Deze studenten hielden de hondjes als gezelschapsdier en om de ratten weg te houden. Later kwamen daar andere fokkers bij zoals Jodrell Hopkins die in de Trumpington straat woonde en deze hondjes Trumpington terriërs noemde. Deze fokker verkocht een hondje aan Jack Cooke van Brooke Hall en dit hondje, Rags genoemd, dekte vele teven. Deze teven brachten allemaal prachtige diepe rode gekleurde pups voort. Een andere fokker uit die tijd, Lewis Low, zoon van een dierenarts, kruiste zijn kruising (een witte terriër met vleermuisoren) met de kleine Ierse Terriër voor de mooie dieprode kleur. De terriërs kregen de naam Norwich. Toen iemand hem namelijk vroeg hoe hij deze terriërs noemde, antwoordde hij spontaan, na een bezoek aan Norwich (een plaatsje in Engeland): ik noem ze Norwich Terriërs. In de beginjaren waren er Norwich Terriërs met hangende en met staande oren. Pas in 1964 werden deze twee types gescheiden als Norfolk Terriër met hangende oren en Norwich Terriërs met staande oren.

Type

Rattenvanger.

Huidig gebruik

De Norwich Terriër is een familiehond.

Karakter

De Norwich Terriërs zijn vrolijke aanhankelijke honden die nergens bang voor zijn. Ooit zijn deze, meestal rode terriërs gefokt voor de jacht op de vos en de das en daardoor van nature geschikt om het erf en huis vrij te houden van ratten en ander ongedierte. De Norwich Terriër is eigenzinnig en volhardend en zeer verdraagzaam en vriendelijk van aard.

Opvoeding

De Norwich Terriër heeft een vriendelijke maar zeer consequente opvoeding nodig. Ze gaan graag hun eigen gang maar leren snel. Een harde aanpak werkt totaal niet, en een vriendelijke aanpak wel. De Norwich Terriër is aanhankelijk en wil graag saenwerken, maar wel met uitdaging en vriendelijkheid gebracht.

Algemeen beeld

Een laaggestelde, ruwharige hond, met een zeer alerte uitstraling en staande oren.

Bouw

De Norwich Terriër is kortbenig en vierkant gebouwd.

Vacht en onderhoud

De vacht van de Norwich Terriër is hard, stug en recht, dicht tegen het lichaam liggend. De vacht moet regelmatig worden geplukt.

Staart

Hoog aangezet, wordt rechtop gedragen, dik aan de wortel en smal toelopend.

Kleur

De kleuren van de Norwich Terriër variëren van rood, tarwekleurig, black and tan tot grizzle.

Hoogte en gewicht

De ideale schofthoogte van de Norwich Terriër is 25-26 cm. En het ideale gewicht van de Norwich Terriër circa 5 kg.

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak