DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Mopshond

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

'Commedia', Vereniging van fokkers en liefhebbers van de Mopshond in Nederland, opgericht in 1957. Info via: www.commedia-mopshond.nl

Prijs van een pup

De Mopshond kost 950 tot 1500 euro.

Oorsprong

In vroeger tijden leefde er in Azië een kortharige hond met een gekrulde staart en een korte neus, die 'Ha-Pa' werd genoemd. Door de handelsbetrekkingen met Azië kwam ook deze hond naar Europa, met name naar Nederland, Engeland en Portugal, de belangrijkste handelslanden van die periode. Ze werden al snel populair en verwierven door hun komische uiterlijk vooral aan de diverse vorstenhoven faam. De verhalen willen dat veel veldheren Mopshonden aan hun zijde hadden. In elk geval staat vast dat Napoleon Bonaparte een Mopshond genaamd Fortune had. De Mopshond is van invloed geweest op meerdere gezelschapshonden in Europa. De Franse Bulldog is hiervan het bekendste voorbeeld, maar ook in andere rassen zou zeer goed mopsenbloed te vinden kunnen zijn.

Type

Gezelschapshond

Huidig gebruik

De Mopshond is een gezelschapshond.

Karakter

De Mopshond is een zeer aanhankelijke hond die het liefst overal mee naar toe gaat. Hij is aanhankelijk en nieuwsgierig, energiek en speels. Hij is waaks en bemoeit zich graag overal mee, maar kan ook lichtgeraakt en koppig zijn. Hij is buitengewoon oedig en heeft een eigen willete waar niet omheen te kijken is. Hij is kortom veel hond in een kleine verpakking.

Opvoeding

Hoewel de Mopshond snel leert, kan hij buitengewoon koppig zijn. Het is zaak hem rustig en vriendelijk te benaderen, maar niet toe te geven aan zijn clowneske gedrag: hij is slim en krijgt graag zijn zin!

Algemeen beeld

De Mopshond is een kortharige, gedrongen en vierkant gebouwde hond met een korte snuit en een korte krulstaart.

Bouw

De Mopshond is vierkant en compact.

Vacht en onderhoud

De vacht is kort en vergt niet al te veel onderhoud.

Staart

De staart van de Mopshond is kort en gekruld over de heup. De krul dient zo dicht mogelijk te zijn: de dubbele krul heeft de voorkeur.

Kleur

De kleuren van de Mopshond zijn zwart, zilver, abrikoos, beige. Karakteristiek is het zwarte masker en de donkere aalstreep die over de rug loopt, van achterhoofdsknibbel tot staartpunt.

Hoogte en gewicht

Hoogte van de Mopshond is 30-35 cm, gewicht 6,5-8,5 kg. 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak