DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Laekense Herder

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

De Nederlandse Vereniging voor Belgische Herdershonden (NVBH) bestaat sinds 1938.(www.nvbh).

Prijs van een pup

De Laekense Herder kost 700 euro.

Oorsprong

Belgische Herders waren tot het einde van de 19e eeuw enkel als werkhonden van boeren en schaapherders bekend en vormden geen alleenstaand ras. Als stichters van de ras staan de dierenarts Prof. Dr. Reul, L. Van der Snickt en L. Huyghebaert bekend. De Club du Chien de Berger Belge werd op 29 september 1891 in Brussel door Prof. Dr. Reul opgericht. Op 8 mei 1892 werd te Kuregem de eerste tentoonstelling voor Belgische Herders gehouden. In hetzelfde jaar werd een rasstandaard opgesteld. (Bron: www.nvbh).

Type

Werkhond

Huidig gebruik

DE Laekense Herder is een waakhond en gezinshond.

Karakter

De Laekense Herder is een moedige en oplettende hond, die qua werkplezier, intelligentie en behendigheid zeker niet de minste van de Belgische herders is. DE Laekense Herder heeft een vrij dominante aard en is zeer gehecht aan zijn eigen 'roedel'.

Opvoeding

De Laekense Herder moet - net als de andere Belgische Herdershonden - de ruimte hebben en heeft veel beweging nodig. Een vaste hand is noodzakelijk bij de opvoeding.

Algemeen beeld

De Laekense Herder is harmonisch gebouwd, kwiek en waakzaam.

Bouw

Het lichaam van de Laekense Herder is niet te breed, maar diep met rechte rug en zonder opgetrokken buik.

Vacht en onderhoud

De vacht van de Laekense Herder is ruw, droog en warrelig. Ongeveer 6 cm lang, behalve op het hoofd, waar de beharing iets korter is. De vacht moet twee maal per jaar getrimd worden om de overtollige en dode haren te verwijderen. Verder af en toe borstelen met een grof getande kam.

Staart

Middelmatig lang en laag gedragen. De staart van de Laekense Herder is stevig aangezet met krachtige basis. Ter hoogte van het spronggewricht buigt de staart iets omhoog. De Laekense Herder draagt de staart nooit gekruld omhoog.

Kleur

Vaalrood, met zwarte gloed op snuit en staart.

Hoogte en gewicht

De gewenste hoogte is gemiddeld 62 cm voor de Laekense Herder reu 62, 58 cm voor de Laekense Herder teef. Bij beide is een verschil van 2-4 cm toegestaan. Gewicht: de Laekense Herder reu ongeveer 25-30 kg, de Laekense Herder teef ongeveer 20-25 kg.

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak