DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Labrador Retriever

 

 

 

1 Rasinformatie

Rasvereniging

(NLV) Nederlandse Labrador Vereniging. Info via: www
.nederlandselabradorvereniging.nl

Prijs van een pup

De prijs die de rasvereniging hanteert is 850 euro.

Oorsprong

De Labrador kent zijn oorsprong in Canada. Door de inheemse bevolking van Labrador werden ze gefokt. Het ras kende een bloeiperiode in de eerste helft van de 19de eeuw toen hij in Engeland terechtkwam. W.E. Cormach beschreef de hond maakte voor het eerst een duidelijke beschrijving in 1822. ‘De honden zijn bijzonder goed getraind als apporteur bij het vangen van vogels en ook zeer geschikt voor andere doeleinden.’ (De Labrador retriever, 13) Door de enorme handel in honden van Labrador naar Engeland, nam de kwaliteit van de honden af. De Engelsman colonel Peter Hawker besloot daarop zelf honden te importeren. Het waren met name de adellijke families in Engeland die met de Labrador gingen fokken. In 1903 werd de Labrador retriever in Engeland door de Kennel Club erkend als ras en werd een concurrent van de Flatcoated retriever. Na de Tweede Wereldoorlog verdrong de Labrador de Flatcoad in numeriek opzicht. In 1874 waren de eerste Labradors op hondententoonstellingen in Nederland. (Bron: De Labrador retriever. Uitgave van de Nederlandse Labrador Vereniging)

Type

Jachthond.

Huidig gebruik

De Labrador is een huishond. Uitstekende werkhond. Blindegeleidehond, speurhond (drugs)en jachthond.

Karakter

De Labrador is intelligent, levendig en gezeglijk, met een sterke wil zijn baas te behagen. Vriendelijk karakter zonder spoor van agressie of ongepaste schuwheid.

Opvoeding

De Labrador Retriever is door zijn intelligentie en leergierigheid niet moeilijk op te voeden en werkt graag voor zijn baas. Op gehoorzaamheidswedstrijden doet hij het heel erg goed. Zijn baas zal hem een heel groot plezier doen door dingen met hem te ondernemen.

Algemeen beeld

De Labrador is sterk gebouwd, kort in lendenen, bijzonder actief, breed in schedel, breed en diep in borst en ribben, breed en sterk in lendenen en achterhand.

Bouw

De Labrador is compact en heeft een vierkant lichaam.

Vacht en onderhoud

Kort, dicht, zonder golven of bevedering, vrij hard aanvoelend, weerbestendige ondervacht. Eenmaal per week borstelen is voldoende voor de Labrador.

Staart

Erg dik bij de aanzet en geleidelijk toelopend naar de punt, van middelmatige lengte, vrij van bevedering, maar rondom dik bekleed met een korte, dikke, dichte vacht, waardoor de ronde vorm ontstaat die beschreven wordt als 'otterstaart'. Mag vrolijk gedragen worden, maar mag niet over de rug krullen.

Kleur

De kleuren van de Labrador zijn geheel zwart, geel of lever/chocoladekleurig. De gele kleur kan variëren van licht roomkleurig tot vossenrood. Kleine witte vlek op de borst is van de Labrador toegestaan.

Hoogte en gewicht

Ideale schofthoogte van de Labrador reu is 56-57 cm, die van de teef 54-56 cm. Een Labrador weegt ongeveer 35 kilo.

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

 

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

 

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak