DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Kuvasz

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

 

Rasvereniging

Kuvasz Vereniging Nederland, opgericht 24 mei 1981. Er zijn ongeveer 250 leden. Info via: http://www.kuvaszvereniging.nl/

Prijs van een pup

Fokkers vragen zo'n 1100 euro. De vereniging hanteert geen prijzen.

Oorsprong

Over de herkomst van de Kuvasz als ras is veel geschreven en weinig bewezen. De Kuvasz moet ongeveer rond de 12e eeuw door de Kumanen naar Hongarije zijn gebracht. De Kuvasz werd vroeger ten tijde van koning Matthias, aan het hof gebruikt voor de bewaking. Vanwege z'n witte vacht was de Kuvasz goed herkenbaar in het donker, ook voor de schaapherder. De Kuvasz werd daarom tevens als herdershond gebruikt. Tot aan de 20e eeuw werd de Kuvasz ook gebruikt voor de jacht op herten en zwijnen en voor het opsporen van aangeschoten wild. De oorspronkelijke benaming van dit ras komt waarschijnlijk uit het Turks en is waarschijnlijk Ku-assa geweest, hetgeen zoveel betekent als veiligheidsbewaker.Toen de populatie van schaapherders afnam, kwam de Kuvasz vanuit de poesta naar de dorpen en werd veelal gebruikt als bewakingshond. De Kuvasz heeft een vrolijk temperament, een zelfbewuste en imposante uitstraling. Door z'n uitgesproken territoriumgedrag zijn ze geschikt als waakhond. Ze kunnen heel goed met kinderen omgaan. (Bron: Kuvaszkeurmeesters Henk en Renie Stradmann)

Type

Herdershond en waakhond.

Huidig gebruik

De Kuvasz fungeert als gezinshond en waker.

Karakter

De Kuvasz is moedig, niet zenuwachtig en zeer gehecht aan zijn huisgezin. Hij zal zijn omgeving beschermen tegen ongewenste indringers, zonder nodeloos agressief te zijn. Voor die bewaking heeft de Kuvasz geen commando's nodig, de hond is mans genoeg indringers tot staan te brengen. Het zelfstandige kan wel eens leiden tot problemen. Kortom, de Kuvasz is een eigengereide, meestal tamelijk dominante hond. Gedrag- en gehoorzaamheidstrainingen zijn, zolang de Kuvasz er plezier in heeft, zinvol, maar een volgzame hond zal de Kuvaszbezitter bijna nooit krijgen! Hij zal commando's wel leren, maar er niet altijd direct aan gehoorzamen. Toch is de Kuvasz op zich een zeer aanhankelijke en tolerante hond.

Opvoeding

Opvoeding dient gebaseerd te zijn op geestelijk en niet op lichamelijk overwicht. Fysiek geweld als opvoedende maatregel heeft bij een Kuvasz een averechts effect. De Kuvasz heeft een rechtvaardige, evenwichtige en consequente baas nodig.

Algemeen beeld

Groot en enigszins gestrekt gebouwd. Droog, maar zeker niet grof. De Kuvasz is een grote hond met een aantrekkelijke verschijning, die zowel adel als kracht uitstraalt.

Bouw

Alle delen van het lichaam zijn goed met elkaar in verhouding. De belijning van het lichaam van de Kuvasz is wat langer dan hoog.

Vacht en onderhoud

De witte vacht van de Kuvasz behoort gewerveld te zijn (een sterk gegolfde structuur), maar ook gekruld en sluik komt voor. De vacht vraagt niet veel onderhoud (alleen bij uitzonderingen wassen). Alleen in de ruiperiode zullen wat extra borstelbeurten nodig zijn om de harenvloed in huis in toom te houden. Honden, die veel buiten zijn vertonen een beperkte ruiperiode. Honden, die vooral binnen worden gehouden, kunnen over het gehele jaar licht blijven verharen.

Staart

De staart van de Kuvasz is laag aangezet aan de iets hellende croupe en moet tot het spronggewricht reiken. Wordt hangend gedragen, aan het eind iets omhoog gebogen. In actie wordt de staart ter hoogte van de lendenen gedragen.

Kleur

Wit, ivoorkleur is toegestaan.

Hoogte en gewicht

Het gewicht van een reu is 48-62 kg, het gewicht van de teef 37-50 kg. De schofthoogte voor een reu is 71-76 cm en van de teef 66-70 cm.

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak