Jack Russell Terrier
1 Rasinformatie
Rasvereniging
(NVJRT)Nederlandse Vereniging Jack Russell Terriër. Opgericht op 9 mei 1998. (Website: www.nvjrt.nl)
Prijs van een pup
De rasvereniging (nvjrt) hanteert een adviesprijs van 600 euro.
Oorsprong
De Jack Russell Terriër is een Engelse terriër die bekend staat als een "werkende terriër" of "jachtterriër". De naam danken deze honden aan Dominee John Russell (bijgenaamd Jack) die in het dorp Swymbridge in Devon, Engeland woonde. Hij was een verwoed jager op vos en otter en hij wilde een terriër die goed ondergronds kon werken. Zo'n terriër heeft hij dan ook zijn hele leven proberen te fokken. Hij leefde van 1793 tot 1883 en heeft zijn hele leven afwijzend gestaan tegenover de fokkerij op uiterlijk. De Jack Russell is door deze instelling, die na Russells dood instand werd gehouden en gefokt werd door zijn aanhangers en bewonderaars, is daardoor relatief laat erkend als ras. Dit had alles te maken met de angst voor verlies van werkeigenschappen die vaak gezien wordt als een ras voor de show gefokt gaat worden. Ook nu nog, ruim een eeuw later, wordt de Jack Russell nog steeds in Engeland gebruikt voor de vossenjacht. Dit geeft aan dat Russell geslagd mag worden genoemd in zijn opzet: de Jack Russell is en blijft een werkhond. De Jack Russell Terriër wordt in Nederland heden ten dagen volop gefokt. Door minder selectieve kruisigen en kruisingen met andere ( terriër)rassen is de afgelopen jaren een terriër ontstaan in vele varianten. Zo zijn er Jack Russells die er uitzien als een Teckel met vlekken, en er zijn Jack Russells die daar totaal niet op lijken, zij staan hoger op de benen en zijn compacter. Deze twee varianten kunnen beide een schofthoogte hebben van 28 cm. (De maat moet tussen de 25 en 30 cm liggen.) Dit alles onder de noemer Jack Russells. Om een richtlijn te geven aan de fokkerij, wordt er een standaard gehanteerd. In Nederland was dat sinds 1992 de Australische standaard. In Augustus 1999 volgde de nationale erkenning. De Jack Russell wordt sinds eind jaren tachtig in een Voorlopig Register van het Nederlandse Honden Stamboek opgenomen, en wordt gechipt (voorheen getatoueerd) door de Raad van Beheer. Op 17 november 2000 is de Jack Russell Terrier erkend door de FCI. Hierbij wordt ook de nieuwe (FCI) standaard gehanteerd.
Type
Jager op vos en otter
Huidig gebruik
De Jack Russell Terriër is een huishond en wordt nog gebruikt voor de vossenjacht.
Karakter
De Jack Russell is binnenshuis een gezellige hond, die lekker gezellig op schoot wil zitten of er gewoon bij wil zijn. Ze zijn zeer trouw aan hun familie en kunnen goed met kinderen overweg, zeker als ze opgegroeid zijn met kinderen. Buiten is de Jack Russell een echte jachthond. Zij hebben vaak een natuurlijke drang en aanleg om te jagen. Zij zullen achter alles aanzitten wat haar of veren heeft en dat kan een muis, een rat maar ook de kat van de buren zijn. Wat zij te pakken krijgen, zullen zij proberen te doden. Dit jagen is na een gedegen opvoeding natuurlijk wel binnen de perken te houden, maar het zit ook in het karakter van de Jack Russell, hij is vanouds een jachthond. Een Jack Russell is ontzettend actief. Een gezonde Jack Russell, in goede conditie, is nagenoeg onvermoeibaar. Een Jack Russell die als huishond wordt gehouden, heeft behoefte aan veel beweging. Met eenmaal een klein blokje om, neemt hij geen genoegen. Een hond die zich buiten niet kan uitleven, doet dat binnen! Jack Russells zijn zeer waaks, en zullen regelmatig blaffen. Wilt U dit niet, dan moet U dit van jongs af aan beperken. Ook zijn het verwoede gravers. Zij hebben echt geen eerbied voor Uw keurig aangelegde bloemenperkje. Jack Russells kunnen erg eigenwijs zijn en zijn zeer pienter, en zij vereisen een zeer consequente opvoeding. Het zijn echter ook zeer pientere honden die snel kunnen leren bij de juiste aanpak.
Opvoeding
De Jack Russell Terriër heeft een consequent opvoeding nodig.
Algemeen beeld
Een laagbenige, kortharige hond die kracht en activiteit uitstraalt.
Bouw
De Jack Russell Terriër is meer langer dan hoog. Gespierd. Diepe, smalle borstkas en een sterke, rechte rug.
Vacht en onderhoud
De Jack Russell Terriër komt voor in drie vachtvariëteiten: gladhaar, broken coat en ruwhaar. Eenvoudig gesteld zou je kunnen zeggen dat broken coat tussen glad en ruw inzit.
Staart
De staart van de Jack Russell Terriër is hoog aangezet, sterk en recht. In rust mag de staart hangen, terwijl hij in beweging rechtop moet staan.
Kleur
De kleur van de Jack Russell Terriër dient hoofdzakelijk wit te zijn, met zwart en/of tankleurige aftekeningen.
Hoogte en gewicht
Ideale hoogte van de Jack Russell Terriër is 25 cm tot 30 cm. Gewicht: dusdanig dat 1 kg gewicht met 5 cm hoogte overeenkomt. Dat houdt in dat een Jack Russell Terriër van 25 cm hoogte ongeveer 5 kg behoort te wegen en een Jack Russell Terriër van 30 cm hoogte 6 kg behoort te wegen.
Bijzonderheden
Let op: er bestaan géén raszuivere black and tan/golden/silver of blauwe Jack Russell Terriërs. Deze kleuren zijn niet geoorloofd en dit zijn dus geen raszuivere honden.
2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)
2.1 Erfelijke ziekten2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten
2.1 Erfelijke ziekten
Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving .
Veel voorkomend
Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
Minder vaak voorkomend
Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
Sporadisch voorkomend
Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen
Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.