DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

IJslandse Hond

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

 

Rasvereniging

Vereniging de IJslandse Hond in Nederland, opgericht in 1991. Verder info via:www.verenigingijslandsehond.nl

Prijs van een pup

De pupprijs van de IJslandse Hond ligt rond de 600 euro.

Oorsprong

De IJslandse hond is de enige inheemse hond van IJsland. Hij werd rond 900 door de vikingen, die IJsland koloniseerden, meegenomen. Het is een actieve hond die zich uitstekend in het landschap heeft weten aan te passen. Voor de boeren was hij onmisbaar als veedrijver en bewaker van de kudde, iets dat hij uitstekend deed en doet en waarbij hij veelvuldig blaft.

Type

Herdershond

Huidig gebruik

De IJslandse Hond is een herdershond, gezelschapshond

Karakter

Energiek en vrolijk, vriendelijk en niet agressief. De IJslandse Hond begroet bezoekers met veel enthousiasme. Door zijn herdersnatuur is de IJslander een hond die zeer baasgericht is en niet snel ver uit de buurt zal gaan tijdens wandelingen. Hij is alert en oplettend en houdt goed in de gaten wat er om hem heen gebeurt. Het is een hond die veel energie en uitdaging nodig heeft en die graag wil werken. Als hem dit niet kan worden gegeven kan de IJslandse Hond zich tot een nerveuze en slecht handelbare hond ontwikkelen.

Opvoeding

Een duidelijke opvoeding is noodzakelijk bij de IJslandse Hond, dan zult u er een prima huisgenoot aan hebben. De dieren hebben een absolute behoefte aan menselijk gezelschap en daarom kunnen ze erg slecht tegen alleen zijn. Ze worden er diep ongelukkig van. De honden hebben een vriendelijke training nodig waarbij harde correcties absoluut vermeden dienen te worden. Het blaffen is iets dat zich slecht laat onderdrukken. Bij een consequente aanpak en een vriendelijke training is de hond wel te leren op commando te stoppen met blaffen.

Algemeen beeld

De IJslandse Hond is een iets gestrekte, middelgrote hond die actief en vriendelijk oogt. Het is een typische spits met krullende staart en staande oren.

Bouw

Stevige bouw en een weelderige vacht. Er is een duidelijk verschil tussen reuen en teven.

Vacht en onderhoud

Middellange of lange bovenvacht, korte bovenvacht kort, dicht en wollig. De vacht dient op het gezicht en op de voorzijde van de benen kort te zijn. De IJslandse Hond onderhoudt zijn vacht uitstekend en vuil blijft er niet in hangen. Wassen is dus niet nodig. De vacht vraagt weinig onderhoud.

Staart

De staart van de IJslandse Hond wordt in een krul op de rug gedragen.

Kleur

Alle kleuren zijn toegestaan bij de IJslandse Hond, mits één kleur overheerst. Witte markeringen aan borst, poten en staartpunt zijn toegestaan. De hoofdkleuren zijn roodbruin (in vele schakeringen voorkomend), beige, bruin, grijs en zwart. Tanaftekening is toegestaan. Wit als hoofdkleur is ongewenst.

Hoogte en gewicht

De IJslandse Hond reu is 46 cm, de teef 42 cm. Gewicht 12-18 kg.

Bijzonderheden

De IJslandse Hond heeft wolfsklauwen en ook dubbele wolfsklauwen zijn toegestaan. De nagels van deze klauwen raken de grond niet bij het lopen en dienen dus regelmatig te worden geknipt. 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak