Ierse Setter
1 Rasinformatie
Rasvereniging
Ierse Setter Club. Opgericht 1915. Website: www.iersesetterclub.nl
Oorsprong
Afstammeling van de Setting Spaniëls, voorstaande honden die gefokt werden voor de jacht op het veerwild in de tijd dat er nog geen geweren bestonden. De honden dreven het wild in de richting van de jagers, die vervolgens netten over de vogels en de honden heen gooiden. De Ierse Setter ontwikkelde zich op de uitgestrekte vlakke heidevelden en drassige veengronden van Ierland en ontwikkelde zich daardoor tot de snelste van de Setter variëteiten. De vroegere Ierse Setters waren wit met rode platen; de eenkleurige roden verschenen pas in de 19e eeuw. Ook wel Red Setter of Big Red genoemd. (Bron: www.iersesetterclub.nl).
Type
Jachthond.
Huidig gebruik
De Ierse Setter is een huishond. Over het algemeen wordt er weinig meer gewerkt met de Ierse Setter. De honden die het goed doen stammen meestal af van de zogenaamde werklijnen.
Karakter
Heel zacht en goedaardig karakter. Iets levendiger en impulsiever dan de Engelse Setter. Zeer vertrouwd met kinderen.
Opvoeding
De Ierse Setter heeft een consequente en vriendelijke aanpak nodig. Een te harde aanpak werkt averechts.
Algemeen beeld
De Ierse Setter is een grote, opvallende, adellijke hond met een prachtige kastanjerode kleur, een zwaaiende staart en een vriendelijke uitdrukking.
Bouw
De Ierse Setter is een elegante, beweeglijke en levendige hond met vlotte belijning. Hij moet racey zijn en vol kwaliteit.
Vacht en onderhoud
De Ierse Setter heeft een zijdeachtige lange beharing, vooral aan de benen, buik en staart. De lange zijdeachtige vacht moet regelmatig worden geborsteld en gekamd. En af en toe een trimbeurt.
Staart
De staart van de Ierse Setter is gematigd lang, vrij laag aangezet, wordt op een lijn met de ruglijn of iets lager gedragen.
Kleur
De kleur van de Ierse Setter moet rijk goud kastanjebruin zijn zonder enige zweem naar zwart. Een klein wit vlekje op de borst, keel, tenen of neus is toegestaan.
Hoogte en gewicht
Schofthoogte van de Ierse Setter is 55-65 cm. Het gewicht van de Ierse Setter is ongeveer 25-30 kg.
2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)
2.1 Erfelijke ziekten2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten
2.1 Erfelijke ziekten
Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving .
Veel voorkomend
Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
Minder vaak voorkomend
Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
Sporadisch voorkomend
Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen
Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.