Griffon Blue de Gascogne
1 Rasinformatie
Rasvereniging
(NBC)Nederlandse Brakkenclub, Website: www.xs4all.nl/~brakken/nbcnbcframe.htm
Oorsprong
De Griffon Bleu de Gascogne bestaat in vier varianten: de Grand Bleu, de Petit Bleu, de Griffon Bleu en de Basset Bleu. De Bleu de Gascogne vindt zijn oorsprong in het zuidwesten van Frankrijk. De herkomst van dit ras is te vinden aan de voet van de Pyreneeën. In deze streek worden ze bleu griffonés genoemd. De Griffon Bleu is ontstaan uit een kruising van een Bleu de Gascogne en een griffon. Welke griffon de grondslag vormt is niet bekend. Het kan de Vendéen zijn, maar ook de Nivernais. (Bron: www.xs4all.nl/~brakken/nbcnbcframe.htm).
Type
Jachthond.
Huidig gebruik
De Griffon Bleu de Gascogne is een gezinshond en jachthond.
Karakter
Zacht karakter, dat makkelijker tot gehoorzaamheid leidt dan bij de andere Griffon-rassen. Het is een rustige en aanhankelijk hond, die weinig verlangt en zich moeiteloos aanpast. Hij moet alleen wel de gelegenheid hebben de energie, die eigen is aan een griffon, kwijt te kunnen.
Opvoeding
De Griffon Bleu de Gascogne heeft een consequente opvoeding nodig met zachte hand.
Algemeen beeld
De kruising tussen de Bleu en de griffon geeft een uiterst aantrekkelijke ruwharige hond.De oren zijn minder laag aangehecht dan bij de overige Bleu-variëteiten en ook minder gedraaid. De kastanjekleurige ogen stralen een enorme levendigheid uit.
Bouw
De Griffon Bleu de Gascogne heeft een korte, stevige rug. Licht oplopende gespierde lendenen. Goed ontwikkelde borst en licht oplopende buikbelijning.
Vacht en onderhoud
De beharing van de Griffon Bleu de Gascogne is ruw en borstelig, nooit sluik of gekruld.
Staart
Voldoende bevederd, de punt van de sprongen bereikend, stevig aangezet, in een vrolijke sabelvorm gedragen.
Kleur
De kleur is blauwschimmel met platen en een bruin (tan) aftekening boven de ogen, op de snuit en de onderste delen van de poten.
Hoogte en gewicht
De Griffon Bleu de Gascogne heeft een schofthoogte van 48 tot 57 cm.
2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)
2.1 Erfelijke ziekten2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten
2.1 Erfelijke ziekten
Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving .
Veel voorkomend
Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
Minder vaak voorkomend
Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
Sporadisch voorkomend
Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen
Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.
- geen gedocumenteerde aandoeningen
Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.