DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Finse Lappenhond

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

 

Rasvereniging

F.L.V.N. Finse Lappen Vereniging Nederland. De vereniging is opgericht op 8-9-2003. (www.finselappenhonden.nl)

Oorsprong

De Lapinkoira is de hond van de Finse Lappen, het nomadenvolk dat de noordelijke delen van Noorwegen, Zweden en Finland bevolkt. Het ras wordt gebruikt voor het hoeden en drijven van rendieren in met name het gebied noordelijk van de poolcirkel. De rendieren leven daar in wilde kuddes die in bezit zijn van de Lappen. Voor dit werk is een zeer zelfstandig en pittig karakter nodig, en dat heeft de Finse Lappenhond dan ook. De hond werd en wordt ook gebruikt als gezelschap voor de kinderen en om ze 's nachts warm te houden, iets waardoor verdraagzaamheid en vriendelijk voor de eigen mensen en kinderen sterk is ontwikkeld.

Type

Veedrijver, gezelschapshond van de kinderen.

Huidig gebruik

De Lapinkoira is een veedrijver, gezelschapshond, ook geschikt als erfhond.

Karakter

Zelfstandig en eigenzinnig, op de eigen familie gericht en de Lapinkoira is zeer vriendelijk voor eigen volk en met name kinderen.

Opvoeding

De Lapinkoira is een eigenzinnige hond die een duidelijke en consequente opvoeding nodig heeft. Het is een hond die een duidelijke eigen mening heeft, zodat de baas die ook dient te hebben. Bij een goede, niet te harde maar wel duidelijke aanpak, is de Lapinkoira een zeer aangename hond om als gezelschap te hebben, maar ook om mee te werken.

Algemeen beeld

De Lapinkoira is een langharige hond van het spitstype, met alerte en standvastige uitstraling.

Bouw

Iets langer dan hoog en met een langharige, weelderige vacht. De oren zijn staand, wat de hond een alerte uitstraling geeft, en de staart wordt in een krul over de rug gedragen. De oren zijn meestal staand, maar de punten mogen ook "tippen", omklappen als het ware.

Vacht en onderhoud

Langharig en vrij ruw van structuur, glad aanliggend. De vacht is aan het hoofd en op de benen korter. De ondervacht is dicht en zacht. De vacht van de Lapinkoira heeft buiten de ruiperiode weinig onderhoud nodig.

Staart

De staart van de Lapinkoira wordt in actie over de rug gekruld gedragen maar mag in rust ook laag worden gedragen.

Kleur

Zwart of bruin met witte aftekening, driekleur met zwart of bruin als hoofdkleur, crèmekleurig, wildkleurig of rood. Er dient bij de Lapinkoira altijd één erkende kleur te overheersen.

Hoogte en gewicht

De Lapinkoira reu is 46-52 cm en de teef 41-47 cm. De standaard vermeldt nadrukkelijk dat type van groter velang is dan hoogte. Het gewicht van de Lapinkoira is 18-22 kg. 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak