DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Engelse Bulldog

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

 

Rasvereniging

(EBCN) Engelse Bulldog Club Nederland (Website: www.ebcn.nl)

Prijs van een pup

Bij fokkers die aangesloten zijn bij de Engelse Bulldog Club Nederland, begint de prijs van de Engelse Bulldog vanaf 1500 euro.

Oorsprong

De Engelse Bulldog vindt zijn oorsprong in het begin van onze jaartelling. De rassen waaruit hij is ontstaan waren de Mastiff of Alaunt en de mysterieuze Talbot. De Mastiff is een tegenwoordig bekende Molosser, maar over de Talbot is alleen bekend dat het een witte hond was die bekend stond om zijn grote hoofd, korte schedel met een krachtige voorhand en een onbevreesd karakter, en die zijn prooi niet meer losliet totdat hij de overwinnaar was. In die tijd was het huidige ras niet bekend onder de naam Engelse Bulldog. Pas rond 1576 werd er geschreven over de zogenaamde Bandogge en omstreeks 1630 werd er melding gemaakt van de Bulldoggen als ras dat het meest geschikt was voor het zogeheten Bullbaiting. Volgens een oude kroniek is Bullbaiting ontstaan toen graaf William Warren, in 1209 twee stieren zag vechten om een koe, totdat de hond van een plaatselijke slager zich hier inmengde en een stier aanviel. De stier raakte in paniek en vluchtte het dorp in, met in zijn kielzog de hond die maar bleef aanvallen. De graaf was zo enthousiast over dit schouwspel dat hij de slagers opdracht gaf af en toe een wilde stier beschikbaar te stellen teneinde deze vorm van ‘sport voort te zetten.’ Niet alleen stieren werden gebruikt voor het vechten, maar ook beren, apen, leeuwen, dassen en ratten waren zijn tegenstanders, evenals soortgenoten. Het belangrijkste was echter veruit het Bullbaiting, vandaar ook de specifieke bouw die daarvoor benodigd was en die nu nog terug te vinden is in de raskenmerken van de Engelse Bulldog. Deze wrede sport werd in 1835 in Engeland verboden. De Engelse Bulldog werd hierdoor met uitsterven bedreigd. Enkele liefhebbers van het ras hebben het behouden door te selecteren op zachtaardige honden. In 1875 werd in Engeland de Bulldog Club Inc. opgericht. Dit was de eerste vereniging voor Engelse Bulldogen in de wereld. (Bron: Rogier Ploeg, website: (www.homewanadoo.nl/rogierploegindex.htm)

Type

Vechthond

Huidig gebruik

De Engelse Bulldog is een familiehond.

Karakter

De Bulldog is zeer sociaal naar mensen toe. Met andere honden moet men wel opletten. Meerdere honden van dezelfde sekse (ook van een ander ras) kunnen problemen opleveren, zeker als zij een dominant gedrag vertonen. Met andere dieren zoals katten, konijnen et cetera is de Engelse Bulldog verdraagzaam. voor kinderen is hij ideaal gezelschap.. Het is geen hond die een grote loop of lange wandelingen nodig heeft. Hij kan gerust op een flat gehouden worden indien hij geen of niet teveel trappen op moet. Het is geen hond om africhting of agility mee te doen. Bij warm weer moet men wel een beetje oppassen, doch dit geld voor alle kortsnuitige rassen. Een Engelse Bulldog is als volwassen hond een rustige hond, doch een jonge Bulldog is zoals elk jong dier speels en kan dan ook wel eens het een en ander vernielen. Het zindelijk maken van een Bulldog puppie vraagt ook de nodige tijd en aandacht.

Opvoeding

Zijn hele karakter staat of valt met een harmonieuze opvoeding, een liefdevolle omgeving die hem laat voelen dat hij deel uitmaakt van het gezin. Een consequente aanpak is gewenst, want een Bulldog kan een kleine eigenwijze drammer zijn die zijn eigen zin wil doordrijven. Maar is de klik er tussen baas/gezin en hond dan is de Engelse Bulldog een huisgenoot waar men erg veel plezier mee kan beleven.

Algemeen beeld

Gladharige, fors gebouwde hond, tamelijk laag op de benen, breed, krachtig en gedrongen. Het hoofd tamelijk groot in verhouding tot de grootte van de hond.

Bouw

Het lichaam van de Engelse Bulldog is kort, goed gevormd en geen neiging hebbende naar zwaarlijvigheid, de ledematen fors en gespierd, de achterhand hoog en sterk maar enigszins licht in verhouding tot de zwaar gebouwde voorhand. Teven mogen niet zo massief of zwaar ontwikkeld zijn als een reu.

Vacht en onderhoud

De beharing moet fijn van samenstelling zijn, kort, dicht en glad (slechts hard omdat zijn kort en dicht is, doch niet ruw)

Staart

De staart van de Engelse Bulldog moet laag aangezet zijn, nogal uitsteken en vervolgens neerwaarts buigen. Hij moet rond zijn, glad en zonder franje of ruwe haren. De staart moet matig van lengte zijn, eerder kort dan lang, dik bij de wortel en snel afnemend tot een dunnen punt. Hij moet benedenwaarts gedragen worden (geen bepaalde opwaartse krul aan het einde vertonende) en de hond mag hem niet over zijn rug dragen.

Kleur

De kleur moet eenkleurig zijn of eenkleurig met een zwart masker of een zwarte snuit ‘smuts’. Leverkleurig, zwart en zwart met rood ‘black and tan’ zijn ongewenst.

Hoogte en gewicht

Gewicht Engelse Bulldog reu: 25 kg, dat van de Engelse Bulldog teef 23 kg. 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak