DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Duitse Dog

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

(N.D.D.C.) Nederlandse Duitse Doggen Club, opgericht op 1 oktober 1893. Info via: www.NDDC.nl

Prijs van een pup

Afhankelijk van kleur en of tekening kost een Duitse Dog tussen de 600 en 1500 euro. De vereniging schrijft voor de Duitse Dog geen prijzen voor.

Oorsprong

Als voorloper van de huidige Duitse Dog worden de oude bulle-bijters beschouwd en de Hatz en Sauruden, die een kruising waren van de sterke Mastiff van het Engelse type en een snelle wendbare windhond. Onder dog verstond men eerst een grote sterke hond, die niet tot een bepaald ras behoorde. Later werden verschillende typen van deze hond, variërend in grootte en kleur, Ulmer Dog, Engelse Dog, Deense Dog,Hatzr-ude, Saupacker en grote dog genoemd. In 1878 werd in Berlijn door een zevenkoppig committee, bestaande uit enthousiaste fokkers en keurmeesters, onder voorzitterschap van Dr. Bodinus, het besluit genomen alle bovengenoemde variëteiten de naam Duitse Dog te geven. Daarmee werd de grondslag gelegd voor een zelfstandig Duits honderas. In 1880 werd ter gelegenheid van een tentoonstelling in Berlijn voor het eerst een doggenstandaard vastgelegd, die sinds 1888 door de D.D.C. 1888 e.v. bewaakt wordt en in de loop der jaren verschillende malen werd veranderd. (Bron: www.NDDC.nl).

Type

Als beren-, everzwijn- en herthond werd de Duitse Dog aan de hof van de vorsten van Duitsland gehouden. Zij waren in staat deze dieren zelfstandig te doden. Voor hun eigen bescherming droegen de doggen 'beschermkledij' die uit dikke doeken was gemaakt. Om de oren te beschermen werden deze meestal kort gecoupeerd. Toen de jachtgewoontes veranderden en drijfjachten stopten, werd de dog een liefhebberdier.

Huidig gebruik

De Duitse Dog is een huishond.

Karakter

De Duitse Dog is vriendelijk, liefdevol en aanhankelijk tegenover zijn bazen, vooral tegenover kinderen. Terughoudend tegenover vreemden. De Duitse Dog behoort een zelfverzekerde, onverschrokken, makkelijk te hanteren en leergierige begeleiding- en familiehond te zijn met een hoge prikkeldrempel en zonder enig spoor van agressiviteit.

Opvoeding

De Duitse Dog groeit in een zeer korte periode op tot een extreem grote hond. Men moet de hond daarom al op zeer jonge leeftijd leren dat hij niet aan de lijn mag trekken. Voed de Duitse Dog met veel begrip en in een harmonieuze omgeving consequent op. De Duitse Dog is erg gevoelig voor de intonatie van de stem en vaak is een vriendelijk verzoek dan ook voldoende om de hond te laten doen wat men wil.

Algemeen beeld

De Duitse Dog heeft een grote, krachtige en solide lichaamsbouw met trots, kracht en elegantie. Een harmonische verschijning met een uitdrukkingsvol hoofd.

Bouw

Het lichaam van de Duitse Dog toont bijna vierkant, dit geldt in het bijzonder voor de reuen.

Vacht en onderhoud

De vacht van de Duitse Dog is zeer kort en dicht, glad aaneengesloten en glanzend. Zeer eenvoudig onderhoud. Geen klittenvorming. Wel zijn de losse haren moeilijk van kledij en tapijten te verwijderen.

Staart

Tot aan het spronggewricht reikend, hoog en breed aangezet, naar het einde gelijkmatig dunner wordend. In ruststand op een natuurlijke manier hangend, bij opwinding of tijdens gang licht als een sabel gedragen, maar niet boven de ruglijn uitkomend. Een borstelstaart is bij de Duitse Dog ongewenst.

Kleur

De Duitse Dog wordt in drie zelfstandige variëteiten gefokt: geel en gestroomd, gevlekt en zwart, blauw.

Hoogte en gewicht

De schofthoogte bedraagt van de Duitse Dog reuen is minimaal 80 cm en bij Duitse Dog teef minimaal 72 cm. 

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak