DDlogo 2016
contact dierenkliniek
afspraak online

Curly Coated Retriever

balk-dierenarts.gif

1 Rasinformatie

Rasvereniging

De Curly Coated Retriever Club Nederland opgericht in 2007.

Prijs van een pup

De Curly Coated Retriever kost 850 euro.

Oorsprong

De Curly Coated Retriever is van de vier Engelse retrieverrassen de minst bekende. De exacte oorsprong van de Curly Coated Retriever is niet helemaal duidelijk. Er wordt aangenomen dat de basis van het ras ligt bij de, inmiddels niet meer bestaande, Engelse Water Dog gekruist met andere rassen. Waarschijnlijk met voorlopers van de Labrador Retrievers, Setters en de Barbet. (Bron: www.canis.nl)

Type

Jachthond

Huidig gebruik

De Curly Coated Retriever is een huishond en jachthond.

Karakter

De Curly Coated Retriever is een oud, waarschijnlijk het oudste, retrieverras, verwant aan andere krulharige waterhonden. Hij is wat je noemt 'ouderwets': zijn oorsprong ligt in een periode dat nog niet alles snel, snel hoefde. De Curly doet er lang over om volwassen te worden, lichamelijk maar ook geestelijk. Vroeger wilde men honden die zelf konden nadenken. De Curly is intelligent en wil graag z'n eigen weg gaan, hij is eigenzinnig en soms best hardleers. Slaafsheid is hem vreemd. Het duurt soms even eer hij ‘will to please’ ten toon gaat spreiden; het kan wel eens veel moeite kosten die aan hem te ontfutselen. (Bron: www.curlycoatedretriever.net)

Opvoeding

Anders dan z'n wat ruige uitstraling doet vermoeden is de Curly een gevoelige hond, de een wat meer dan de ander. Over het algemeen vraagt de Curly Coated Retriever om een vrij zachte, maar wel doortastende en consequente aanpak. Hij is slim en serieus, maar met gevoel voor humor. Lang blijft hij z'n baas uittesten of bepaalde verboden nu echt wel zo gemeend waren. Als Curly-eigenaar moet je over uithoudingsvermogen beschikken, kalm en flegmatiek zijn en vertrouwen op de goede uitkomst. Bij een driftige, bitsige baas trekt de Curly Coated Retriever aan de rem en blokkeert.(Bron: www.curlycoatedretriever.net)

Curly Coated Retriever Ivy (kennel Birdcatcher's Curly Coated Retriever)

Curly Coated Retriever: Curly Coated Retriever Ivy (kennel Birdcatcher's Curly Coated Retriever)

Ineke van Bekkum ©

Algemeen beeld

De Curly Coated Retriever is het oudste retrieverras, in maat het grootste, maar in aantal het kleinste. Elegant en aristocratisch van uiterlijk, onmiddellijk herkenbaar aan zijn aparte astrakan vacht.

Bouw

De Curly Coated Retriever is gelijkmatig en evenredig gebouwd.

Vacht en onderhoud

Lichaam bedekt met een dikke massa kleine, strak gekroesde krullen, die dicht tegen de huid aan liggen, vanaf de jachtknobbel tot aan het puntje van de staart. Geen ondervacht of kale plekken. Overal elders is het haar kort. De vacht van de Curly Coated Retriever is erg gemakkelijk te verzorgen. Kammen mag niet, nat masseren en knippen wel.

Staart

Zet de bovenbelijning vloeiend voort. Reikt ongeveer tot aan de hak. In beweging ligt de staart in het verlengde van de toplijn.

Kleur

De Curly Coated Retriever is zwart, ook leverkleurige exemplaren komen voor.

Hoogte en gewicht

De Curly Coated Retriever reu heeft 68,5 centimeter schouderhoogte, de teef 63,5 centimeter. Gewicht van de Curly Coated Retriever reu en teef is 30-35 kg.

Bron rasinformatie: www.uwhondenkat.nl

  balk-dierenarts.gif

2 Rasgebonden ziekten (erfelijk en anatomisch)

      2.1 Erfelijke ziekten
      2.2 Anatomisch gerelateerde ziekten

2.1 Erfelijke ziekten

Deze aandoeningen komen bij dit ras vaker voor dan gemiddeld en zijn bewezen erfelijk of er bestaat een zwaar vermoeden dat de ziekte erfelijk is. Het wel of niet optreden van de ziekte is sterk afhankelijk van de manier van overerving van de genen van de ouderdieren. >> Lees meer over erfelijkheid en overerving

Veel voorkomend

Belangrijke en relatief veel voorkomende aandoeningen in dit ras. Deze aandoeningen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en medisch en/of chirurgisch ingrijpen noodzakelijk maken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Minder vaak voorkomend

Minder vaak voorkomende en/of minder ernstige aandoeningen bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

Sporadisch voorkomend

Deze aandoeningen komen slechts sporadisch voor bij dit ras.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen


2.2 Anatomisch gerelateerde aandoeningen

Deze aandoeningen zijn op zich niet erfelijk maar komen vaker voor door de anatomische bouw van dit ras. Deze anatomische bouw is wel weer erfelijk en de kenmerken behoren zelfs tot de raskenmerken.

  • geen gedocumenteerde aandoeningen

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of genoemde aandoeningen? Neemt u dan contact met ons op, wij staan u graag te woord. Mist u nog belangrijke informatie op deze pagina? Stel ons dan op de hoogte via de mail.

Mis geen enkel nieuws!

Sluit u aan bij meer dan 35.000 andere dierenliefhebbers en ontvang maandelijks dierentips, nieuws en aanbiedingen via de mail. 


Heeft u een vraag?

Onze teams van dierenartsen en paraveterinairen staan klaar om u van het beste advies te voorzien. Wij helpen u graag!

Bel ons
Mail ons
Online afspraak